Yorgunluk ve halsizlik anemi habercisi olabilir

Kansızlık olarak da adlandırılan aneminin bir hastalıktan çok çeşitli hastalıklar sonucu gelişen bir klinik durum olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Semir Paşa, “Anemi rahatsızlığı olan kişilerde dokulara yeterli oksijen taşınamaması sonucunda yorgunluk, halsizlik, kas ağrısı gibi durumlar ortaya çıkabilir” dedi.

Haberler 14.10.2021 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR-Aneminin, dokulara oksijen tamakla görevli krmz kan hücrelerindeki say, hacim veya içeriindeki deiimlere bal olarak geliebildiini ifade eden ç Hastalklar Uzman Prof. Dr. Semir Paa, Laboratuvar testlerinde kandaki hemoglobin düzeyinin kadnlarda 12 g/dLnin, erkeklerde ise 13g/dLnin altnda olmas anemi olarak tanmlanmaktadr diye konutu.

NEDEN B12 VE DEMR EKSKL OLABLR

Kemik iliinde alyuvar üretiminin azalmas, üretilen alyuvarlarn ömrünün ksa olmas, alyuvarlarn dalak ve karacier gibi organlarda parçalanmas veya kanamalar gibi pek çok nedenin anemilere yol açabildiini belirten Prof. Dr. Paa, u bilgileri paylat:

Kemik ilii hastalklar, kemik iliinde yeterli demir ve B12 vitamini bata olmak üzere yeterli hammaddelerin bulunmamas, üretimi uyaran baz hormon benzeri maddelerdeki yetersizlikler kemik iliinde yetersiz üretime neden olabilir. Baz kaltsal hastalklar, baklk sistemi hastalklar veya dala büyüten hastalklar sonucunda ar ykm veya ksalm alyuvar ömrü gibi durumlar meydana gelebilir. Kanamalar ise dier bir önemli gruptur. Bazen ciddi kanamalar kolay bulgu verir ve kolay tannabilir. Fakat sinsi kanamalar ciddi hastalklarn habercisi olabilir. Mide veya barsak kanserleri, emilim bozukluklar veya barsaklarn iltihabi hastalklar sonucu gelien ülserler anemilerin sinsi ve ciddi nedenlerindendir.

YALIKLIKTA GÖRÜLEN ANEM ARATIRILMALI

Erken yalarda ve dourganlk çandaki kadnlarda hafif anemilerin sklkla görülebildiine deinen Prof. Dr. Paa, Bu anemileri çok önemli görülmeyen demir eksiklikleri ile ilikilendirip demir ilaçlar ile tedavi etmeye çalsak da, özellikle ileri yalarda, mide ve barsak ikyetleri ile beraber görülen, ciddi düzeylere ulaan, demir tedavilerine cevapsz, kilo kaybnn elik ettii anemi tablolarnda mutlaka altta yatan nedenin aratrlmas gereklidir ifadelerini kulland.

BU BELRTLERE DKKAT

Kanszln hafif veya iddetli olmak üzere derecelendirileceini, hafif ya da orta düzey anemiye sahip hastalarda veya ar olsa bile yava gelien anemi tablolarnda herhangi bir belirti olmayabileceini söyleyen Prof. Dr. Paa unlar söyledi:

Aneminin hzl gelitii durumlarda ve iddetli anemilerde belirgin semptomlar ortaya çkar ve hastann durumu buna bal olarak kötüleebilir. Bu belirtilerin ortaya çkmas halinde tedavinin bir an önce balatlmas gerekir. Kansz bireylerin trnaklar genel olarak daha krlgan ve salkszdr. Az kenarlarnda ve vücudun baz noktalarnda çatlaklar ortaya çkabilir. Hastann ten rengi giderek soluklar. Hatta dilinin zaman zaman ard ve itii görülebilir. Saçlar dökülür, halsiz ve yorgun olur. Kolay üürler ve çarpnt olur. Günlük aktivitelerde göüs ars olabilir ve hareketle çarpnt artar, ba dönmeleri ve gözlerde kararma olur. Bunun yannda konsantrasyon eksiklii ve odaklanamama gibi sorunlarn ortaya çkma ihtimali vardr. Kansz bir hastada sk sk ba ars görülmeye balar. Hasta beslenmesini deitirmemesine ramen zayflayabilir. Bazen de kanszln nedenini yanstacak belirtiler olur. Dkda kanama, azdan kanama, az ve burun kanamalar, karn ve yan arlar, dalaktaki büyümeye bal sol yanda ilik, kaltsal anemi türlerinde yüz kemiklerinde ekil bozukluklar gibi pek çok belirtiye neden olabilir.

ERKEN TANI TEDAV ANSINI ARTIRABLR

Söz konusu ikyetlere sahip kiilerin anemi açsndan deerlendirilmesinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Paa, Gerekli tetkikler sonucunda anemi saptanm ve özellikle de tedavilere dirençli anemisi olan kiilerde mutlaka anemi nedenlerinin aratrlmas gerekir. Erken yaplacak deerlendirmeler baz hastalklarn daha ileri aamalara ulamadan saptanmasn salar ve tedavi ansn arttrr. Bu konuda doktor tavsiyesi dikkate alnmaldr diyerek sözlerini noktalad.

Ana Sayfaya Git