Yüksek ateşe 7 etkili besin!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Arıburnu, “Hastalık sürecinde bağışıklık sistemini güçlendiren ve yüksek ateşi düşürmeye katkı sağlayan besinleri tüketmenizin yanı sıra artan vücut ısısından dolayı vücutta su kaybı meydana geldiği için günde kilo başına 35 ml su içtiğinizden de emin olmalısınız” diyor.

Haberler 12.02.2022 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

K aylarnda en yaygn görülen hastalk belirtilerinden biri kukusuz yüksek ate oluyor. Bu mevsimde genellikle souk algnl ve grip nedeniyle oluan yüksek ate, Omicron varyantnda da görülen belirtilerden. Hemen hepimizi korkutan yüksek ate aslnda baklk sistemimizin vücudumuzdaki virüs ve bakteri gibi istenmeyen istilaclar ortadan kaldrmak için kulland yollardan biri. Ancak ate fazla yükseldiinde vücudumuzda titreme, üüme ve halsizlik gibi sorunlar geliiyor. Yüksek atein düürülmesinde ilaçlarn yan sra baklk sistemini güçlendirmek için yeterli ve dengeli beslenmek çok önemli. Ayrca baz besinler içeriklerindeki vitamin, mineral ve proteinler ile vücuttaki iltihabn azalmasna, hücre iyilemesinin hzlanmasna, virüs ve bakterilerin vücuttan uzaklatrlmasna destek olarak yüksek atein dümesine de katk salyorlar!

Beslenme ve Diyet Uzman Elif Gizem Arburnu, yüksek atein dümesine yardm eden besinleri anlatt önemli önerilerde bulundu!

SOMON

Somon bal, hasta olduunuzda tercih edebileceiniz en iyi protein kaynaklarnda ilk sralarda yer alyor. Bunun nedeni ise hem yumuak yapsndan dolay kolay tüketilebilmesi hem de içerdii EPA ve DHA gibi omega3 ya asitleri sayesinde antiinflamatuar etki göstererek baklk sisteminizin daha etkili çalmasna yardmc olmas. Yaplan çalmalarda; yeteri kadar EPA ve DHA takviyesi alan veya düzenli yal balk tüketen kiilerde, vücut ssnn yükselmesi ve enfeksiyon gibi durumlarda yant olarak artan bir protein olan CRP (C-Reaktif Protein) düzeyinin daha kolay dütüü bildirilmi. Beslenme ve Diyet Uzman Elif Gizem Arburnu, somon tüketimindeki en önemli noktann ise piirme yöntemi olduunu belirterek, Besin deerini kaybetmemesi için somon baln asla kzartmayn, ya eklemeden frnda piirmeye özen gösterin diyor.

SARIMSAK

Sarmsan içeriindeki kükürtlü bileiklerin, en çok da allisin maddesinin antibakteriyel özellii sayesinde yüksek atein düürülmesine katk salad yaplan çalmalarla kantlanm. Hasta olduunuzda, yemeinize ekleyeceiniz sarmsak içerdii allisin maddesi sayesinde souk algnl veya grip semptomlaryla savamada yardmc oluyor. Beslenme ve Diyet Uzman Elif Gizem Arburnu, Souk algnl ve grip gibi durumlarda sarmsak tüketiminizi arttrmak vücut direncinizin artmasna ve ateinizin dümesine yardmc oluyor. Ancak düük tansiyon probleminiz varsa veya kan sulandrc ilaç kullanyorsanz, sarmsak tüketiminizi arttrmadan önce mutlaka doktorunuza danmanz gerekiyor diyor.

SIZMA ZEYTNYAI

Akdeniz diyetinin temelini oluturan szma zeytinya, tüketebileceiniz en salkl ya çeididir. Zeytinya içerdii oleocanthal maddesi sayesinde hücre hasarn onarc, iltihab ve yüksek atei düürücü özellie sahip. Oleocanthal maddesinin etkinlii o kadar güçlü ki ilaçlar kadar etkili olabilecei düünülüp, üzerine aratrmalar yaplyor. Zeytinya tüketirken içerdii faydal bileiklerden maksimum yarar görmek için rafine deil szma türünü tercih edin, ayrca günlük porsiyonunuzu amayn.

KARABBER

Karabiber, hücrelerinizde serbest radikal hasarn önlemeye yardmc olabilecek güçlü bir antioksidan olan piperin bakmndan zengindir. Piperin maddesinin vücutta iltihab azaltarak; nefes almay iyiletirdii, ary ve atei düürdüü aratrmalarla kantlanm. Beslenme ve Diyet Uzman Elif Gizem Arburnu, Hastalandnzda omletinize, çorbanza ve yourdunuza karabiber eklediinizde daha çok terlediinizi ve daha sk idrara çktnz fark edebilirsiniz. Bunlar baklk sisteminizin çaltn gösteren iyi sinyallerdir ve vücudunuzdaki toksinleri bu yollarla uzaklatrdna iaret eder diyor.

Zencefil

Zencefil vücut direnciniz dütüü zamanlarda ar kesici ve ate düürücü etkisiyle en iyi yardmc olabilecek bitkilerden biridir. Bu faydalarn çou zencefilin içeriindeki gingerol adl etken maddeden geliyor. Zerdeçal da içeriindeki kurkumin ad verilen ana etken madde sayesinde ar kesici ve ate düürücü etkisiyle yardmc olabilecek en iyi bitkiler arasnda yer alyor. Etkilerini yitirmemeleri için zencefil ve zerdeçal toz deil taze formlarnda tüketmeye dikkat edin.

Tavuk suyu

Tavuk suyu ile yaplan çorbalar vücudunuzun ihtiyaç duyduu vitamin, mineral ve proteinleri bir bütün olarak içerisinde barndryor. Özellikle de protein yap ta olan N-asetilsistein amino asidi; dardan gelen bakterileri yakalayarak vücuttan atlmasn salayan mukus tabakasnn daha etkin çalmasna yardm ediyor. Bakteriler vücudunuzdan uzaklanca ateiniz de dümeye balyor. Ancak tavuk suyunu elde ederken fazla kalori içermesi nedeniyle kaynama sonrasnda üstte biriken ya tabakasn ayrmay ihmal etmeyin.

Kuburnu çay

Kuburnu, antioksidan madde olan ve meyvelere krmz-mavi rengini veren antosiyanin pigmentinden zengin bir besin. Antosiyanin güçlü anti-inflamatuar, antiviral ve baklk artrc etkilere sahip. Bu özellikleri sayesinde atein dümesine katkda bulunuyor. Hastalk sürecinde günde 2 fincan kuburnu çay tüketebilirsiniz. Ayrca yaban mersini, ahududu ve böürtlen de antosiyanin pigmentinden zengin belirler arasnda yer alyor.

Ana Sayfaya Git