Yüksek doz zarar verici

Dr. Öğr. Üyesi Murat Doğan, yüksek dozda D vitamini alımının daha fazla fayda sağlamadığını aksine vücuda zararı olabileceğini belirtti. Doğan, çoğu insanda yüksek dozların gereksiz ve potansiyel olarak zararlı olduğunu kaydetti.

Haberler 08.01.2020 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doan, Yeterli olup olmadndan endie ediyorsanz, günde 1000 IU gibi küçük veya orta miktarda D vitamini almak mantkldr. ifadelerini kulland.

Doan, D vitamininin güçlü kemikler oluturmaya yardmc olduunun tartlmaz bir gerçek ama ne kadar alnmas gerektii konusunun tartmaya açk olduunu belirtirken Ancak son yllarda yaplan aratrmalar gösteriyor ki bilinenin tam tersi olarak aslnda yüksek doz D vitaminin zararl bir etkisi olabilecei belirtiliyor. deerlendirmesinde bulundu.

Türkiyede de son zamanlarda yüksek ve gereksiz D vitamini kullanmnn arttn kaydeden Doan, unlar kaydetti:

çok yüksek dozlarda yani günde 25 bin IU D vitamini takviyesi alndnda, kalsiyum bozukluklar, böbrek fonksiyon bozukluklar ve yumuak doku kalsifikasyonu görülebilir. Baz kaynaklarda 4 bin IU dozun tolere edilebilir üst limit olduu ifade ediliyor. Barsaklarda görülen Crohn hastal, ülseratif kolit gibi besinleri düzgün bir ekilde emmesini önleyen rahatszlklar olan kiiler ile gastrik bypass ameliyat geçirenler yüksek dozda D vitamini almna ihtiyaç duyabilirler. Ancak çou insanda yüksek dozlar gereksizdir ve potansiyel olarak zararldr. Yeterli olup olmadndan endie ediyorsanz, günde bin IU gibi küçük veya orta miktarda D vitamini almak mantkldr.

K aylarnda D vitamini alm dozu yaz aylarna oranla daha yüksek alnmaldr. Yaplan bir çalmaya göre okul çocuklarnda alnmas gereken dozun en fazla 2000 IUya kadar olduu belirtilmitir. Darda az zaman geçiren, güne nlarndan çok az faydalanan insanlar da yeterli dozda takviye almaldrlar. D vitamini güne vitamini olarak adlandrlr. Vücut, günee maruz kaldktan sonra D vitaminini üretir ve yalandkça bu üretim azalr. 65 yan üzerindeki kiiler 20li yalarnda olanlara göre dörtte bir daha az D vitamini üretir. Bu durumda da yine bir uzman kontrolünde D vitamini takviyesi alnmaldr.

- D vitamini alan insan saysnda yüzde 2,8lik bir art yaand

D vitaminin kemik sal haricinde baka hastalklarn tedavisinde kullanm ile ilgili aratrmalar 2000 ylndan itibaren hzla artmaya balad.Bu noktada Amerikan Tabipler Birlii Dergisinde (JAMA) yaynlanan bir aratrmaya göre, potansiyel olarak güvenli olmayan miktarlarda D vitamini alan insan saysnda yüzde 2,8lik bir art yaand ortaya konuldu.

Ayrca günlük bin IU veya daha fazla D vitamini alan kiilerin says da yüzde 18 yükseli gösterdi.Son yllarda kalp hastalndan kansere kadar her türlü hastal önlemek umuduyla D vitamini takviyeleri alnmaya balayanlar için uzmanlardan uyar geldi. D vitamini ve kalsiyumun kemik sal için gerekli olduu konusunda hem fikir olan uzmanlar, çok yüksek dozda alnmasnn ise daha fazla fayda salamadn dile getirdi.

Ana Sayfaya Git