Yüksek rakım astım için iyi KOAH için değil

Göğüs hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nuri Tutar, bilinenin aksine yüksek rakımın alerjik astım hastalarına iyi geldiğini, ancak KOAH hastaları için uygun olmadığını söyledi.

Haberler 31.08.2018 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yükseklere çkld zaman oksijen artar eklindeki yanl inantan dolay, yüksek rakml mevkilerin astm hastalarna iyi gelmeyecei, ancak KOAH hastalar için iyi olaca eklindeki yaygn kannn yanl olduuna dikkat çeken Tutar, astm hastalarnn 500 ile 2 bin 500 rakm arasnda fayda göreceini, KOAH hastalarnn ise yüksek rakmda bulunmamas gerektiini ifade etti. Tutar, nternette ve baz kitaplarda arama yaptnz zaman, astm hastalarnn sfr rakmda, deniz kenarnda yaamas gerektii bilgisine rastlyoruz. Fakat 2016dan beri yaplan çalmalar da özellikle astm hastalarnn bin 500 ile iki bin 500 rakmnda kalmasnn hastala iyi geldii belirlenmitir dedi.

Astm hastalar bir ylda 12 hafta 500-2 bin 500 rakm arasnda olmal

Astm hastalarnn ylda bir kez, 12 hafta süreyle 500- ile 2 bin 500 rakm arasnda bulunmasnn, hastalk semptomlarn azaltacan belirten Tutar, Yükseklere çktkça özellikle alerjen karlamas azalaca için astm hastalarnn daha fayda gördükleri gösterilmitir. Son yllarda yaplan çalmalar da gerek alerjik olsun gerek alerjik olmasn astm hastalarnn bin 500 iki bin 500 metre aralnda bir ylda 12 haftalk bir yaam dönemi geçirdiinde, solunum semptomlarnn düzeldiini, ilaç ihtiyaçlarnn ve akcierlerindeki duyarll azaldn göstermitir. Ayrca yüksee çktkça hava kirlilii de azalyor, bunun da astm hastalarna olumlu dönüü söz konusu dedi.

KOAHllarda rakm arttkça nefes darl artyor

KOAH hastalarnda ise rakm yükseldikçe nefes darlnn arttn vurgulayan Tutar, KOAH hastas daha yüksee çkt zaman daha rahat edecektir bilgisi yanltr. KOAH hastas özellikle oksijeni düükse daha yüksee çkt zaman kendisini daha da riske atacaktr. Burada tek önemli olan ey udur, çok kirli bir ehir hayatnda yayorsak bir miktar yüksee çkt zaman rahatlama söz konusu olabilir. KOAH hastalarnda daha yüksekte yaamann gerek teorik gerek pratik faydasnn olmad gösterilmitir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git