Yüksek sesin nedeni?

Çocukluk döneminde en sık görülen rahatsızlıkların başında kulak enfeksiyonları geliyor. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra yaşanan kulak enfeksiyonları, gerekli şekilde tedavi edilmediğinde işitme kaybı dahil çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Çocukların televizyonu yakından ve yüksek sesle izlemesi, konuşmaları tekrarlatması veya içine kapanık davranışları kulak enfeksiyonu sonrası işitme kayıplarından kaynaklanabiliyor.

Haberler 01.03.2019 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Uzman Prof. Dr. Erol Selimolu, kulak enfeksiyonlar ve tedavileri hakknda bilgi verdi.

çocuklarda iitme kayplar kalc olabilir

Akut orta kulak iltihaplanmalar daha çok 6 ay-2 ya aras çocuklarda yaanmaktadr. çocuklarda östaki tüpünün daha ksa, daha yatay ve daha geni olmas bunda önemli rol oynamaktadr. Akut orta kulak enfeksiyonu yani otitis media kendi kendine düzelebilirken, çok ciddi salk sorunlarna da yol açabilmektedir. çocuklarda östaki tüpü fonksiyonlarnn yetersizliinin yannda prematüre doum, düük doum arl, yark damak, sk geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlar, pasif sigara içimi, kre, anne sütünün az alnmas, biberonla beslenme gibi faktörler de hastaln risk faktörleri arasnda bulunmaktadr.

çocuunuzun davranlarn gözlemleyin

Kulak enfeksiyonlar, souk algnl sonras ani balayan kulak ars ve ate ile kendini belli etmektedir. Bebeklerde; huzursuzluk, ate, kulan yasta sürtme veya elini kulana götürme gibi hareketlerle belirti verebilir. Hastaln ilerledii durumlarda kulak zar delinebilmektedir. Bazen yüz felci, menenjit, apseler, kulak arkasnda ilik ve kzarklklar oluabilmektedir. Effüzyonlu orta kulak iltihab yani orta kulakta sv bulunmas ise daha önce geçirilmi akut orta kulak iltihaplanmalarndan sonra olabilmektedir. Daha çok okul öncesi dönemdeki çocuklarda yaanan efüzyonlu orta kulak iltihabnn belirtileri bazen gözden kaçabilmektedir.

En sk iitme kayb olarak ortaya çkt için;

. çocuk televizyonu yakndan ve yüksek sesle dinleyebilir.

. çocukta davran bozukluu ve içine kapanklk gibi psikolojik problemler yaanabilir.

. çocuk, konumalar tekrarlatabilir.

. Okulda baarszlk gösterebilir.

Ailelerin bu belirtilere dikkat etmesi gerekmektedir. Bu hastalkta bata geniz eti büyümesi gibi altta yatan risk faktörlerini düzeltmek ve östaki tüpünün fonksiyonlarn normale döndürmek önemlidir. Genellikle 3 aylk takip sonras düzelme olmayan ve iitme kayb yaayan hastalarda cerrahi seçenekler ve kulaa tüp yerletirilmesi gündeme gelebilmektedir.

çocuunuzun kulak akntsn ihmal etmeyin

Kronik kulak enfeksiyonunda kulak aknts tipik bir belirti olarak karmza çkmaktadr. Bunun yan sra kulak zar delinmesi ve genellikle iletim tipi iitme kayb görülmektedir. Kronik kulak enfeksiyonunda hastalk orta kula döeyen mukozann ilerisine doru ilerleyerek komu dokularda harabiyete ve daha ciddi problemlere neden olabilmektedir. Antibiyotiklerin kullanld ilaç tedavisi, kulak yolunun temizlenmesi ve kulaa uygulanan tedavilerden sonuç alnamazsa cerrahi tedaviler gündeme gelmektedir. Cerrahi tedavide hastaln derecesine göre çeitli ameliyatlar uygulanabilir. Kulak zarnda delik olup baka bir rahatszl olmayan hastalarda kulak zar tamiri ameliyatlar yaplmaktadr. Kulak mikroskopunun kullanld bu ameliyatlar genellikle kulak arkas kesi yaplarak gerçekletirilmektedir. Normalde kulak içinde bulunmamas gereken derinin orta kulak içinde olmas yani kolesteatom varlnda ise cerrahi tedavinin geciktirilmemesi gerekmektedir. Kolesteatom giderek büyüyerek etrafnda bulunan tüm komu dokulara hasar vererek yüz felcinden beyinde hasarlara kadar deien komplikasyonlara neden olabilmektedir. D kulak yolu uygun hastalarda endoskopik yöntemlerle gerçekletirilebilen operasyonlarda kulak arkas ya da önünden kesi yaplmasna ve hastal tedavi etmek için fazla kemik dokusu çkarlmasna gerek kalmamaktadr. Endoskopik kulak cerrahisi ile yaplan ameliyatlarda dardan kesi olmad için hastalar daha çabuk iyileebilir, arlar klasik ameliyata göre daha az olur ve herhangi bir yara izi kalmamaktadr.

Ana Sayfaya Git