Yüksek seslere maruz kalmayın

Son yıllarda kulaklıkların insan sağlığına zararlarına ilişkin yapılan çalışmaların, 85 dB şiddetindeki seslere 8 saatten fazla maruz kalmanın işitme sağlığına zararlı olduğunu gösterdiğini kaydeden Odyolog Öğr. Gör. Mehmet Uyar, “Kişileri huzursuz eder, sözel iletişimi engeller, çalışma etkinliğini azaltır. Uyku sorunlarına yol açar. İşitme duyusu ve yollarında zararlara yol açar” dedi.

Haberler 06.07.2021 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Teknolojik gelimeler her geçen gün hayatmz daha çok etkiliyor. Bunlardan biri de kulaklklar. Kulaklklar önceden müzik çalara taklan birer aksesuar iken gelien cep telefonu teknolojileri ile birlikte hayatmza daha çok girdi. Teknolojinin insanlara yarar salad kadar zarar da verebildiiniz söyleyen Odyolog Ör. Gör. Mehmet Uyar, Son yllarda kulaklklarn insan salna zararlarna ilikin çok sayda çalma yaplmtr ve bu çalmalar 85 dB iddetindeki seslere 8 saatten fazla maruz kalnmasnn iitme salna zararl olduunu göstermektedir dedi. Odyolog Mehmet Uyar, gürültünün insan salna etkilerinden bahsederek, Kiileri huzursuz eder. Sözel iletiimi engeller. çalma etkinliini azaltr. Uyku sorunlarna yol açar. itme duyusu ve yollarnda zararlara yol açar diye konutu.

TME SSTEMNE K TÜRLÜ ETKS VAR

Gürültünün iitme sistemine geçici ve kalc iki türlü etkisi olduunu belirten Uyar, Normal bir kulak uzun süre ve zararl seviyede gürültüye maruz kalrsa iitme hassasiyeti oluur ve bu da beraberinde geçici iitme eii dümesi olarak ortaya çkar. Fakat bu, bir süre sonra normale döner. Bu fenomen çounlukla gürültüde kalma süresinin ilk iki saatinde düzelir. Birçok geçici eik deiiklii ilk iki gün içerisinde, yaklak olarak 16-18 saatte düzelmektedir. 40 dBden fazla olan geçici eik deiiklii patolojik olarak tanlanr ve kalc eik deiiklii ile ilikilidir. Kalc iitme kayb, belirgin olarak 4 kHzde görülen geri dönüü olmayan iitme kayb olarak tanmlanabilir. itme kayb ilk 2-3 ylda en üst düzeyde iken, 10- 15 yl sonra hz azalarak ilerler. Gürültüye maruziyet ortadan kalktktan sonra iitme ayn düzeyini korur. çnlama ve ba dönmesiyle devam eden klinik bir tablodur. Tek kulakta görülebilir. itme kayb olarak sensörinöral tip iitme kayb tek bana veya iletim tipi iitme kayb ile birlikte görülebilir dedi.

Uyar, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu tür gürültüye bal koklear iitme kayplarnda orta kulak ve iç kulakta travmaya bal olarak kulak zarnda yrtlma, kemikçik sisteminde kopma, yuvarlak ve oval pencerelerde fistül oluumuyla birlikte korti organnda ksmen veya tamamen zedelenmeler görülebilmektedir. Yüksek sesle ve uzun süre kulaklkla müzik dinlemenin iitsel sistem üzerinde geçici ve kalc etkileri olabilir.

BU BELRTLERE DKKAT

Dijital müzik aletlerinin kullanmndan doan ikyetlerin banda, çnlamann ve ba arsnn geldiini söyleyen Uyar, Kulaklkla müzik dinleyenlerin yüzde 10unda iitme kayb ve ilikili problemler izlenebilmektedir. Uultu ve çnlama gibi erken belirtiler kii tarafndan önemsenmeyebilir. Ancak iitme kayb, kiinin çevre ile iletiimi bozulunca göze çarpabilir ve bu durumda da çok geç kalnm olabilir. Kulaklkla müzik dinlemeyi seven gençlere tavsiyemiz iitme sistemleri üzerinde ilk ikyetler olumaya baladnda (kulaklarda uultu, ar, iitme kayb, çnlama vb.) vakit kaybetmeden bir uzmana bavurmalardr ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git