Yüksek tansiyon cinselliği vurdu!

Türkiye'de yüksek tansiyon hastalığının yaygın görüldüğünü söyleyen Üro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, “Yüksek tansiyonun en önemli yan etkilerinden biri ise cinsel hayatta ortaya çıkıyor. Bir çalışmaya göre, 40 yaşın üzerinde yüksek tansiyonu olan erkeklerin yarısında sertleşme sorunu görülüyor” dedi.

Haberler 30.08.2021 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek tansiyonun tp dünyasnda sessiz katil olarak adlandrldn vurgulayan Üro-Androloji Uzman Prof. Dr. Halim Hattat, Hem yüksek tansiyon hem de bu hastaln tedavisinde kullanlan ilaçlar cinsel performans düürebiliyor. Birçok hasta da tansiyonunun daha da yükselmesinden endielenerek cinsellikten kaçnyor. Yüksek tansiyona bal gelien salk sorunlar da cinsel gücü düürebiliyor diye konutu.

SERTLEME SORUNUNDA DAMARSAL RSKLER ORTAYA çIKARMAK GEREKR

Yüksek tansiyonun damar dümanlarnn banda geldiini söyleyen Hattat, Tansiyon yükseldiinde zamanla kan damarlarnn duvar zedeleniyor. Yllar içinde damar duvarlar kalnlap daralyor. Damar hasar nedeniyle tüm vücutta kan ak azalyor. Peniste de sertlemenin meydana gelmesi için gereken kan akm düüyor. Böylece sertlemeyi elde etmek ve sürdürmek güçleiyor. Bazen sertleme sorunu altta yatan bir yüksek tansiyonunun ilk habercisi de olabiliyor. Hatta klinie cinsel fonksiyon sorunu ile bavurup, yüksek tansiyonu olduunu bizden örenen hastalarmz var. Bu nedenle sertleme sorununda damarsal riskleri ortaya çkarmak gerekli açklamasnda bulundu.

TESTESTERON EKSKL GELEBLYOR

Yüksek tansiyonda kullanlan baz ilaçlarn sertleme sorunu yaratabildiini ve hormon seviyesini bozabildiini ifade eden Hattat, Örnein baz idrar söktürücüler idrardan çinko atmn arttryor. çinko testosteron hormonunun yapmnda kullanldndan bu ilaçlarn kullanmnda bir süre sonra testosteron eksiklii geliebiliyor. Yine beta bloker grubu ilaçlarn çou (baz istisnalar hariç) sertleme sorununa yol açabiliyor. ACE inhibitörleri ve kalsiyum kanal bloker grubu ilaçlarn ise cinsel fonksiyon üzerinde nispeten daha az olumsuz etkisi var ifadelerini kulland.

Kullanlan ilaçlar sonrasnda cinsel yaamda meydana gelen deiikliklerin uzman bir hekimle paylalmas gerektiini belirten Hattat, Yeni balanan bir tansiyon ilac sonrasnda sertleme fonksiyonda veya cinsel istekte bir azalma olduysa, durumu mutlaka hekime bildirmek gerekiyor. Her zaman lacnz kendi kendinize brakmayn diyoruz. Yüksek tansiyon probleminin tedavi edilmemesi de cinsel fonksiyonlarnz zedeliyor. Hekim gerektiinde ilacn tipini, dozunu veya kullanm eklini deitirerek yan etkileri hafifletmeye çalacaktr. Eer tansiyonu kontrol altna almak için ilacnzn deitirilmemesi gerekiyorsa, o zaman cinsel fonksiyonlar destekleyecek ek bir tedavi almak faydal olacaktr. Cinsel hayatnzda ilaçlara bal gelien sorunlar cinsel hayatm bitti eklinde alglamamak gerekir. Mutlaka bir uzmana bavurun dedi.

YÜKSEK TANSYON VE SERTLEME SORUNUNU DDETLENDREN ORTAK RSKLER

Yüksek tansiyon ve sertleme sorununu iddetlendiren ortak risklerden de bahseden Hattat risk grubunu öyle sralad:

55 yan üzerinde olmak. Yüksek kötü kolesterol seviyeleri- Total kolesterol 240 mg/dl veya LDL (kötü) kolesterol 160 mg/dL üzerinde olmas, düük iyi kolesterol seviyeleri- HDL (iyi) kolesterol erkeklerde 40 mg/dL, kadnlarda 45 mg/dl altnda olmas, birinci derece akrabalarnzda 50 yandan önce kalp hastal tehis edilmesi, ar kilo-obezite,hareketsiz bir yaam, sigara, organ hasar (örnein kalp büyümesi, damarda plak oluumu veya böbrek hastal), diyabet, kalp-damar sorunlar, böbrek hastal, uç damar problemleri gibi dier salk sorunlar.

SEKS TANSYONU ARTTIRIR MI?

Seksin tansiyonu hafif-orta iddetli bir egzersiz kadar arttrdn ifade eden Hattat, Sistolik (büyük) tansiyonu 120 mmHgden yaklak 150-180 mmHgye kadar çkartabiliyor. Ancak daha az efor gerektiren aktivitelerde tansiyon bu kadar yükselmiyor. Dolaysyla eer 15-20 dakika bir sknt yaamadan yürüyü yapabiliyorsanz seksten kaçnmanza gerek yok. Tansiyonunuzu düürecek yaam tarz deiiklikleri, gerekiyorsa tansiyon ilaçlarnn kullanm ile yüksek tansiyonu kontrol altna alrsanz seks yapabilirsiniz açklamasnda bulundu.

Sertleme ilaçlarnn reçetesiz kullanmna da dikkat çeken Hattat, Sertleme sorununda gördüümüz en büyük yanl, herkesin reçetesiz bir ekilde sertleme ilaçlarn kullanmas. Ancak bilmelisiniz ki bu ilaçlarn kontrol edilemeyen yüksek tansiyon sorununda verilmesi önerilmiyor. Tansiyon ancak kontrol altnda ve salkl snrlara indiyse, sertleme ilaçlar kullanlabiliyor. Yüksek tansiyonda bu ilaçlarn kullanm eklinde deiiklik yapmak da gerekebiliyor. Hastann salk durumu, geçirdii hastalklar-ameliyatlar, kulland dier ilaçlar göz önünde bulunduruluyor. Nitrat türü baka bir ilaç alyorsanz sertleme ilac almamalsnz. Dolaysyla bu ilaçlar kendi kendinize kullanmamanz öneririm. Size uygun en doru tedaviyi hekiminizle seçebilirsiniz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git