Yüksek tansiyon kalp yetmezliğine götürebilir

Uzmanlar, basit bir sorun gibi görülen yüksek tansiyonun, ani ölümleri getiren kalp yetmezliğine yol açabildiğine dikkat çekti.

Haberler 17.09.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalp yetmezliine yakalanmamak için yllk tansiyon kontrollerinin yannda kardiyolojik takip önem tayor. Prof. Dr. lke Sipahi, kalp yetmezlii ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

Toplumda yüzde 2 orannda görülen kalp yetmezliinin, belirti vermeden ilerleyebilen bir sorun olduu için tehlikeli ve ölümcül olduunu belirten Sipahi, kalp perfomansnn azalmas sonucu, kalbin doku ve organlara gerekli ve yeterli kan gönderememesi sonucu ortaya çkan klinik bir tablo olarak yorumlanan kalp yetmezliinin en büyük risk faktörleri yüksek tansiyon ve damar tkanmas olduunu belirtti.

Sipahi, Kalp yetmezliinden korunmak için yüksek tansiyon ve damar tkanklna neden olabilecek durumlardan kaçnmak gerekmektedir. Yüksek tansiyon hastalarnda kan basncnn yükselmesiyle birlikte kalp yüksek basnca kar çalnca tükenme durumuna gelmektedir. Damar tkanklklarnda ise yeterince kan alamayan kalbin dokusu ve kaslmas bozulmaktadr. dedi.

Eforla gelen nefes darlna dikkat!

Kalp yetmezliinin temel iki belirtisinin vücutta su birikmesine bal ödem ve nefes darl olduunu aktaran Sipahi, bütün belirtileri ise öyle sralad:

Eforla gelen nefes darl, ileri evrede dinlenme halinde nefes darl. Vücutta su birikmesine bal ödem. çabuk yorulma. çarpnt. Göüs ars. Karnda ilik. Hzl kilo art. Ba dönmesi, sersemlik, baylma. tah kayb ve bulant. Sk öksürmek

Kalp yetmezlii dört evreden oluuyor

Sipahi, Kalp yetmezlii de son yllarda kanserdeki gibi evrelendirilen hastalklar arasnda yer almakla birlikte, hastaln evreleri öyle sralanmaktadr.

1 - Evre A: Yüksek tansiyon ve damar tkanmas olan hasta bu evrede yer alr. Kalpte hasar yoktur, kalp krizi meydana gelmemitir.

2 - Evre B: Hasta kalp krizi geçirmitir ama kalp yetmezlii belirtisi yoktur

3 - Evre C: Hastann kalbinde hasar bulunur, kalp yetmezlii belirtileri balamtr.

4 - Evre D: Hastann kalbinde hasar vardr, kalp yetmezlii belirtisi bulunur, belirtiler kontrol altnda tutulamaz

Fiziki muayeneye uygun teknolojik tehis

Kalp yetmezlii tehisinde iyi bir fiziki muayenenin önemli rol oynadn söyleyen Sipahi, teknolojinin iyi bir tedavinin kaplarn açtn ifade ederek, Fiziki muayenedeki bulgular ve hastadaki ikayetlere göre kalp ultrasonu yani ekokardiyografi, kalp MR, klasik anjiyo, ritim holteri ile tehis yoluna gidilir. Son yllarda kanda aranan BNP ile kolaylkla tehis salanabilmektedir. diye belirtti.

Kalp yetmezliinden korunmak için düzenli takip önemli

Sipahi, Kiilerin 20 yandan itibaren düzenli olarak yüksek tansiyon kontrolü yaptrmas gerekmektedir. Ayrca yüksek tansiyondan korunmak çok önemlidir. Kilo kontrolü, tuz kstlamas, potasyum almnn artrlmas, doru beslenme yüksek tansiyonu önleyici olabilmektedir. Bunun yannda damar tkanmasn önlemek de kalp yetmezliinden koruyabilmektedir. Düzenli bir yaam ve dengeli beslenme prensiplerine uymak, sigaradan uzak durmak, egzersiz, kolesterol takibi de damar tkankln önleyebilmektedir. Bunlarn yannda hiçbir yaknma olmasa bile 20li yalarda kolesterol, kan ekeri ve tansiyon senede bir ölçtürülmelidir. Bu deerlerde bir problem yoksa 30 yaa kadar be ylda bir, 30-40 ya aralnda 3 ylda bir, 40 ya sonrasnda ylda bir kardiyolojik muayene yaplmaldr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git