Yüksek tansiyon ölüm riski nedeni

Yüksek tansiyonun, korona virüsü nedeniyle ölüm riskini artırdığı tespit edildi. Covid-19 nedeniyle enfekte olan yüksek tansiyon hastalarında, tansiyon ilaçlarını kullanmayı bırakan kişilerin de ölüm riskinin arttığı kaydedildi. Araştırmanın yürüten Ling Tao, "Doktorlar tarafından talimat verilmediği sürece hastaların normal tedavilerini bırakmamalarını öneririz" dedi.

Haberler 06.06.2020 - 01:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Korona virüsü nedeniyle enfekte olan kiilerde, yüksek tansiyonun Covid-19 kaynakl ölüm riskini büyük oranda artrd tespit edildi. Avrupa Kalp Dergisinde (European Heart Journal) yaymlanan çalmada, aratrmaclar yüksek tansiyonun, korona virüsü semptomlarn arlatrmasnn yan sra ölüm riskini de neredeyse iki kat artrd ortaya çkard.

HASTALARIN YARISINDA YÜKSEK TANSYON VARDI

çinde Xijing Hastanesinin kardiyoloji bölümünden Fei Li ve Ling Tao liderliindeki aratrma ekibi, korona virüsü salgnn ortaya çkt Wuhan kentinde tedavi gören 2 bin 566 hastann verileri inceledi. Tao, ubat aynn banda Wuhanda Covid-19 hastalarn tedavi etmeye baladktan ksa süre sonra, ölen hastalarn neredeyse yarsnda yüksek tansiyon olduunu tespit ettik dedi. Hastalarn yüzde 30unda yüksek tansiyon olduu tespit edildi.

LAçLARI KULLANMAYI BIRAKANLARDA RSK ARTIYOR

Aratrma ekibi, tedavi gören hastalar arasnda yüksek tansiyonu olanlarn yüzde dördünün, tansiyon problemi olmayan kiilerin ise yüzde 1.1inin virüs nedeniyle öldüünü kefetti. Veriler incelendikten sonra, yüksek tansiyonu olan Covid-19 hastalarnda ölüm riskinin iki kat artt, bu süreçte tansiyon ilaçlarn kullanmay brakan kiilerin ise yüzde 7.9. öldüü kaydedildi.

RSKN FARKINA VARMALARI çOK ÖNEML

Tao, Doktorlar tarafndan talimat verilmedii sürece hastalarn normal antihipertansif tedavilerini brakmamalarn veya deitirmemelerini öneririz dedi. Li ise, Yüksek tansiyonu olan hastalarn, Covid-19 nedeniyle ölüm risklerinin daha fazla olduunu fark etmeleri çok önemli. Bu, salgn sürecinde kendilerine iyi bakmalar ve korona virüsü nedeniyle enfekte olmalar durumunda daha dikkatli davranmalarn tevik eder ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git