Yüksek tansiyondan korunmanın 10 yolu

KAN basıncının yükselmesi anlamına gelen yüksek tansiyon için önlem alınmadığında kalp, böbrekler, beyin, göz gibi hayati organların zarar görebileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serkan Aslan, yüksek tansiyondan korunmanın 10 yolunu açıkladı.

Haberler 15.03.2018 - 09:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tansiyon hastalarnn mutlaka doktor kontrolü altnda olmas gerektiini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Aslan, Yüksek tansiyon ile ilaçlar dnda yaam biçiminizi ve beslenme tarznz deitirerek de mücadele edebilirsiniz diye konutu.

SODYUM ALIMINI AZALTIN VE BESLENMENZE DKKAT EDN

Sodyum almnn azaltlmas, beslenme alkanlklarna özen gösterilmesi ve Akdeniz diyeti uygulanmasnn önemine deinen Yrd. Doç. Dr. Serkan Aslan, Fazla tuz kullanm vücudumuzda sv birikimine ve yüksek tansiyona neden olabilir. Yüksek tansiyon sorunlar yayorsanz sodyum içeren tuz almn azaltmanz veya tamamen kesmeniz gerekir. lenmi gdalar yerine taze otlar veya baharatlar denemenizi öneririz. Zeytin, keten tohumu gibi ürünlerin yannda Akdeniz beslenme düzeninde meyveler, sebzeler, deniz ürünleri gibi salkl besinler bulunur. Düük tahl tüketimi ile birlikte Omega-3 yalarn barndran bu besinler, birey için idealdirler. Ek olarak sarmsak, spanak, ay çekirdei, muz, domates, brokoli, kavun, kereviz, limon ve nar suyu, kuru kays, yourt gibi besinler de tansiyonun düürülmesinde etkili olduu bilinmektedir dedi.

SYAH çKOLATA TÜKETN, EKER VE RAFNE KARBONHDRAT TÜKETMEYN

Siyah çikolata ve kakao tüketilmesini, eker ve rafine karbonhidratlarn ise tüketilmemesi konusunda uyarlarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Aslan, Siyah çikolata ve kakao tozu, kan damarlarn rahatlatmaya, kan basncn düürmeye yardmc olan bitki bileiklerini içerir. Bu özelliklerinden dolay da tansiyonun dümesine yardmc olabilir. eker ve rafine karbonhidratlar kesin çünkü ilenmi eker tüketimi gerçekletirmek, eker hastalna neden olabilecei gibi kalbin fonksiyonlarna da etki eder ve tansiyonun yükselmesine neden olur. Bu nedenle ekerden olabildiince uzak durulmas gerekmektedir ifadelerinde bulundu.

DÜZENL YÜRÜYÜN, KLO VERN VE SGARAYI BIRAKIN

Yüksek tansiyondan korunmak için düzenli yürümenin ve egzersiz yapmann, kilo vermenin ve sigaray brakmann büyük önem tadn vurgulayan Aslan, Düzenli egzersiz hem kilo kontrolü hem de kan basnc deerlerinin düzene girmesini salar dedi ve sözlerine öyle devam etti :

Haftada 5 gün, her gün 30 dakika kadar egzersiz yaplmaldr. Bisiklet, yürüyü ve kou egzersizleri ile beraber günlük ev ileri de aktif kalmak için iyi bir yöntemdir. Merdivenleri yürüyerek çkmak, yerleri silmek, sofra hazrlamak, bahçe ileriyle uramak, arabay uzaa park edip geriye kalan mesafeyi yürümek gibi aktiviteler ile hareketsiz yaam tarzndan uzaklamak mümkündür. Fazla kilolara sahip olunmas kan basncnn artmasna neden olur. Bu nedenle kan basncnn normal düzeylere inmesi için ideal kiloya düülmesi gerekir. Vücut arlnn yüzde 5ini kaybetmek, yüksek kan basncn önemli derecede düürebilir. Kilo verme, kalbimizin kan pompalamasn kolaylatracak, daha iyi ve salkl çalma fonksiyonu kazandracaktr. Sigaray brakmak ise bal bana kalp salnz için atacanz en önemli admdr.

STRES KONTROL ALTINA ALIP, ALKOL VE KAFENDEN UZAK DURUN

Aratrmalara göre kadnlar için günde 1, erkekler için 2 bardak alkol almnn normal sayldn ancak en salkls ve dorusunun tansiyon hastalarnn alkolü tamamen brakmas olduuna deinen Yrd. Doç. Dr. Aslan, Kafeini de tamamen azaltmak veya brakmak gerekiyor. Düzenli olarak kafein içeren içecekleri tüketen insanlarn tüketmeyenlere göre tansiyonlar daha yüksektir. Tansiyonunuzu ölçmeden önce kahve tükettiyseniz, tansiyonunuzun yükseleceinden hiç üpheniz olmasn. Ayn zamanda stresi kontrol altna almanz gerekiyor. Stres ve kayg seviyelerinin yüksek olmas kan basncnn artmasna neden olabilir. Stresle ba etmenin yollarn aramalsnz. çeitli yoga ve meditasyon yöntemleri ile stresi azaltmak, kalp atlarn düzenlemek ve kan basncn düürmek mümkündür diye konutu.

Ana Sayfaya Git