Yumurta alerjisi olanlar grip aşısına dikkat

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Neşat Bozkurtgil, ekim ayı sonu itibariyle özellikle risk grubundaki kişilerin grip aşısı yaptırması gerektiğini belirtti. Aşının gripten koruyan en etkili yöntem olduğunun altını çizen Bozkurtgil, yumurta alerjisi olan kişileri ise uyardı.

Haberler 08.10.2019 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sonbahar ile birlikte nezle ve grip döneminin de balamas bekleniyor. Uzmanlar, imdilik vakalarn nezle olduunu belirtse de grip hastalklarnn ekim ay sonu, kasm ay ba itibariyle görüleceini söylüyor. Enfeksiyon Hastalklar ve Mikrobiyoloji Uzman Dr. Neat Bozkurtgil, grip alar konusunda uyard.

AI 6 AYLIK BR KORUMA SALAR

Grip hastalnn Türkiyede balama döneminin ekim sonu olduuna dikkat çeken Uzm. Dr. Neat Bozkurtgil, hastaln kasm ve aralkta en yüksek seviyelere ulatn ocak gibi ise azaldn anlatt. Mart ve nisan döneminde genellikle yeni bir grip ata olduunu vurgulayan Uzm. Dr. Neat Bozkurtgil, Gripte etkili bir amz var. Koruma düzeyi yüzde 60 ila 90 arasnda. Sadece o ayn 6 ayn kapsayan bir baklk salamakta. Bulamay engellemek adna sk el ykama, bunun olmad durumlarda ise yannza bir antiseptikli mendil tama önemli. Ay virüse maruz kalmadan yaptrmanz ve koruyucu etkisini elde etmemiz gerekiyor. Dolaysyla ekim sonu kasm ba ann yaplmas için en iyi takvimdir. Bunu Salk Bakanl takip etmekte. Bu yl için üretilmi alar tüm merkezlere iletmektedir. Risk grubundaki kiilerin alanmas salanmaktadr. u an bu alar piyasada deil. Grip ata henüz balamad. Mevcut hastalarmz nezle tablosunda. Özellikle risk grubunun bu alar yaptrmas gerekir dedi.

KAINTI, KIZARIKLIK, YÜKSEK ATE GÖRÜLÜR

Ann yumurta kökeninden üretildiini de belirten Uzm. Dr. Neat Bozkurtgil, yumurta alerjisi olanlar da u sözlerle uyard:

Yumurta alerjisi olan kiilerin a yaptrmamas gerekir. Sürekli aspirin kullanan kiiler kullanmamal ve daha önce grip as yaptrp alerjisi olduunu bilen kiilerin a yaptrmamas gerekir. Yeni doan dönemindeki 0-6 aylk bebeklere de henüz a yapmyoruz. 6 ay sonras bebeklere yapyoruz. Bu alerjiler çok ciddi reaksiyonlar deildir. Onun dndaki basit reaksiyonlar hafif alerji tedavileriyle kontrol altna alnabilir. Vücutta kant, kzarklk görülebilir bazen ate yükselir. Uygulama bölgesinde ciddi kzarklk yaanabilir. Kiinin doktora bavurmas ve alerji tedavisi almas gerekir.

TEMAS YOLUYLA BULAIYOR

Nezlenin souk algnl tablosuyla edeer olduunu belirten Uzm. Dr. Bozkurtgil, gribin bundan ayr bir tablo olduunun altn çizerek öyle devam etti:

Nezleyi souk algnl olarak tarif ediyoruz. Burun aknts, haprk, gözlerde yanma, hafif bir ate ve vücutta bir krklk ile seyreden birkaç gün içerisinde iddetini azaltan ve kendiliinden iyileen bir tablodur. Grip ise bunun aksine boaz ars, yüksek ate, eklem ve kaslarda bir aryla görülür. Giderek tabloda arlama olur. Solunum yollarndan aa inerek akcier enfeksiyonuna ve zatürre tablosuna da dönüebilen ciddi bir hastalktr. Bunlar çounlukla temas yoluyla, az, burun, gözle temas sonucu vücudumuza girebilir. Yakn mesafelerde öksürük, haprk gibi virüsün d ortama saçld durumlarda solunum yoluna almamz ve bu ekilde bulamas mümkün. kisi de ayn yollarla bular ama sonraki seyri farkldr.

KMLER DAHA çOK DKKAT ETMEL?

Ann yan sra kiinin iyi beslenmesi ve baklk sistemini korumasnn da önemli olduunu belirten Uzm. Dr. Neat Bozkurtgil, Gribin kötü seyrettii hasta gruplar özellikle küçük yataki çocuklar, 65 ya üzeri kiiler, kronik kalp böbrek karacier akcier hastal olanlar. Diyabeti olanlar, dala alnm bakl düük hastalar, kanser hastalar ve buna bal radyoterapi, kemoterapi gibi baklk sistemini basklayan ilaç ve tedavi altnda bulunan kiilerin özellikle dikkat etmesi gerekiyor uyarsnda bulundu.

AI TARTIMALARININ BR FAYDASI YOK!

Gripte antibiyotik kullanlmamas gerektiini söyleyen Enfeksiyon Hastalklar ve Mikrobiyoloji Uzman Dr. Neat Bozkurtgil, son olarak u uyarlarda bulundu:

çünkü bunlar bakteriyel enfeksiyonlar için üretildi. Virüsler için antiviral dediimiz farkl ilaçlar söz konusu. Antibiyotik olarak bilinen grup grip ve nezle için asla kullanlmaz. Gribi ar geçirmesi beklenen daha önce ar tablo yaam kiilerde veya hastaneye yat gereken kiilerde özel antiviral bir grip ilac kullanyoruz. Bu da ilk 48 saatte uygulanr ve hekimin kontrolünde uygulanr. Toplumun a konusunda tereddütleri olabiliyor. Bunlarn yersiz olduu yaplan yüzlerce aratrmayla ispatland. Tüm dünya bu alar kullanyor. Hastala yakalanmamz için yapabileceimiz çok özel eyler yok. Elimizde böylesi etkili bir silah varken amz yaptralm. A tartmalarnn bize faydas yok. Hastaln kiiye çok daha zarar var.

Ana Sayfaya Git