Yumurta dondurma işlemi için ‘erken yaş’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar yumurta dondurma işlemi yaptırmak isteyen kadınlara erken yaş uyarısında bulundu. Prof. Dr. Attar, “Yumurta dondurma işlemi için ideal yaş 35-40 arasıdır. Yumurtanın dondurulduğu yaş, yumurta kalitesini ve gebelik başarısını etkiliyor. İşlemin ardından yüzde 30-60 arasında başarı oranı var” dedi.

Haberler 03.03.2022 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

lerleyen yllarda gebe kalmay düünen, kariyer, hastalk gibi birçok farkl nedenden çocuk sahibi olmay erteleyen kadnlar için, yumurta dondurma ileminin çözüm olabileceini söyleyen Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Prof. Dr. Rukset Attar ilemin, yumurta rezervi az ve erken menopoz riski olan kiilerde de uygulandn dile getirdi.

5 YIL DONDURULABL YAA DKKAT

lem için ideal yan 35-40 aras olduunu söyleyen Kadn Hastalklar Doum Uzman Prof. Dr. Rukset Attar, Yumurta dondurma ya çok önemli. çünkü ya, yumurta kalitesini ve gebelik baarsn etkileyen en önemli unsurlardan biri. Yumurta dondurma ileminin ardndan yumurta çözüldükten ve sperm ile bulutuktan sonra yüzde 30-60 arasnda baar oran var diye konutu.

Yan dnda hastal nedeniyle yumurta dondurma ilemi yaplacak kiilerde hastalnn ve uygulanan tedavinin önem kazandn hatrlatan Prof. Dr. Attar, Örnein hasta eer kemoterapi alacaksa hangi yata olursa olsun tedaviden önce yumurtalarn dondurmas gerekiyor. Ya da kadnn genel durumuna göre, riski gördüümüz an yumurta dondurma ilemi yapabiliyoruz. Yumurtalar 5 yl kadar dondurabiliyoruz dedi.

TÜP BEBEK LEM SIRASINDA DA UYGULANABLYOR

Yumurta dondurma ilemini, yumurta rezervi az olan, erken menopoz riski olan, kemoterapi, radyoterapi alan kadnlarda da uygulanabildiini söyleyen Prof. Dr. Attar, Tüp bebek ilemleri srasnda da yine fazladan yumurta gelimise bu ilemi uygulayabiliyoruz ifadelerini kulland.

YUMURTA REZERV DÜÜK OLANLARDA DA BAARI GETRYOR

Yumurta dondurma ileminin tüp bebee benzer bir yöntemle yapldn belirten Prof. Dr. Attar, Adetin 2nci ve 3üncü gününde hastann hormonlarna ve yumurta saysna bakyor, gerekli testleri yapyoruz. Ardndan tüp bebek için kullandmz ilaçlar verip belli günlerde takibe çaryoruz. Takipler snasnda yumurtalarn boyutlarn ultrasonla kontrol ediyoruz. Belli büyüklüe ulaan yumurtalar çatlatma inesinden 34-36 saat sonra genel anestezi altnda topluyoruz. Yumurta rezervi çok azsa ve ilerde gebe kalamayacaksa ilerde gebe kalabilmeyi salam oluyoruz. Salkl bebekler dünyaya gelebiliyor diye konutu.

HIZLI DONDURMA LE ANS DAHA DA YÜKSELYOR

Yumurta dondurma ileminde hzl ve yava olmak üzere iki yöntem kullanldn da söyleyen Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadn Hastalklar Doum Uzman Prof. Dr. Attar, Yaplan çalmalar vitrifikasyon yani hzl dondurma yöntemiyle dondurulan yumurtalarn kalitesi ve gebelik orannn daha iyi olduunu gösteriyor. Vitrifikasyon yöntemini tüp bebek tedavisinde fazla olan embriyolar dondurmak amacyla da kullanyoruz dedi.

ERKEN DONDURMA BAARI ANSINI ETKLYOR

Prof. Dr. Attar, ya ve baar orannn paralel olduuna vurgu yaparak, Yumurta dondurma ileminin ardndan yumurta çözüldükten ve sperm ile bulutuktan sonra yüzde 30-60 arasnda gebelik baars var. Bunu etkileyen faktörlerden en önemlisi yumurtann dondurulduu ya. Hasta bunu ne kadar erken dondurmusa elde edilen baar da o kadar yüksek oluyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git