Yumurtalık kistlerine dikkat

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Murat Boylu, yumurtalık kisti teşhisi konan hastaların durumu ihmal etmemesi gerektiğini söyledi.

Haberler 29.01.2018 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn Doum Uzman Dr. Murat Boylu, yumurtalk kanserlerinin, kadn genital sisteminde dier kanser türlerine göre daha nadir görülmekle birlikte geç tehis edildiklerinde en ölümcül olanlarndan olduunu belirtti. Yumurtalk kistleri her zaman kanser olarak görülmediine dikkat çeken Boylu, Yumurtalk kanserleri genellikle menopoz döneminde görülmekte ve 60l yalarn hastal olmakla birlikte, nadir de olsa genç ve üreme çandaki bayanlarda da görülebilmektedir. Bu konuda internet bilgilerinden ve tedavilerinden önce doktorunuzun söylediklerini yapn ve ciddiye aln. çünkü her kist ayn deildir ve ayn ekilde tedavi edilmezler. Doktorunuz sizin yanz, yumurtalktaki kistin ultrasonografideki özel görünümlerini, büyüklüünü, kanda baklan tümör belirteçlerini, ailenizde meme veya yumurtalk kanseri varln dikkate alarak yumurtalktaki kistin nasl yönetileceine karar verecek ve bunu sizle paylaacaktr dedi.

TEDAVS NASIL OLUR?

Hastaln tedavisi hakknda bilgi veren Boylu, sözlerine öyle devam etti:

Kistlerin büyük bir çounluu kanser olmayan fonksiyonel kistlerdir. Yani gelip geçen, çounlukla tedavi bile gerektirmeyen, 2 ay sonraki kontrolde kendiliinden geçecek nitelikteki kistlerdir. Bu kistler yumurtalklarn çalmasyla ilgili kistler olup ameliyat da gerektirmezler. Ancak takiplerde sebat eden, geçmeyen veya büyüyen kistler için hem tan hem de tedavi amaçl ameliyat gerekebilir. Yaplacak ameliyatn ekli; hastann ya, doum says, kistin niteliine göre, sadece kistin veya yumurtaln alnmasndan rahim ve yumurtalklarn alnmasna kadar gidebilir diye konutu.

Riski azaltmann da mümkün olduunu söyleyen Boylu, En az 1 çocuk dourmak yumurtalk kanseri riskini yüzde 30-40 azaltmaktadr. Doum kontrol haplarn 5 yl süreyle kullanm olmak yumurtalk kanseri riskini yüzde 50 azaltr. Tüpleri balatm olanlar veya rahim alma operasyonu geçirenlerde de kanser riski azalmaktadr dedi.

YILLIK MUAYENELER HMAL ETMEYN

Boylu, konumasnn sonunda yllk rutin muayenelerin önemine vurgu yaparak, Maalesef yumurtalk kanseri uzun dönem hiçbir ikayet gelitirmeden ilerler. Ancak yumurtalktaki kitlenin komu organlara bass ile kask ars, sk idrara çkma, kabzlk ikayetleri olabilir. Bunun yannda alt karnda bask, cinsel ilikide ar gibi ikayetler de geliebilir. lerlemi hastalkta ikayetler daha çok karnda sv birikimi ve kanserin karn içine yaylm ile oluur. Bunlar; karnda ilik, kabzlk, bulant, itahszlk, erken doygunluk hissi gibi belirtilerdir diye konutu.

Ana Sayfaya Git