Yumurtalı Peynir!

Bingöl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, 2 yıl süren bir çalışma sonucunda yağ yerine ikame maddesi olarak yumurta kullanılarak geliştirilen formül ile peynir ürettiklerini belirterek, "Besin değeri zengin olan iki gıda maddesini katarak yeni bir ürün elde etmiş olduk. Yumurtalı peynirler yakın gelecekte raflarda yerini alacak." dedi.

Haberler 15.12.2017 - 09:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan Tarm ve Havza Bazl Kalknma Alannda Pilot Üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gda Mühendislii Bölümü Öretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yurt ve ekibi, 2 yl süren çalma sonucu yumurta kullanarak besin deeri zengin peynir üretti.

Eritme ve kaarn hamuruna yüzde 7 orannda yumurta katlarak elde edilen peynirin formülü Yumurta ile Besin Deeri Zenginletirilmi Peynirler adyla Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi.

- YA YERNE KAME MADDES OLARAK YUMURTA KULLANDIK

Yurt, kaar ve eritme peynirlerde baz sorunlar bulunduunu, bu sorunlar çözmek için çalma balattklarn belirterek, çok yal olduklar için 25-30 derecede yumuayan eritme peyniri çeitlerine yüzde 7 orannda yumurta kullanarak, yumuama, yaszlk hissi ve renk açlmasn önlediklerini ifade etti.

Üreticilerin yumuamay önlemek için ya orann düürdüüne, bu durumun peynirin yapsn olumsuz etkilediine iaret eden Yurt, bu durumun tüketicide, yasz peynir imaj oluturduunu aktard.

Yurt, yan alnmasyla peynirlerin renginin açldn ve daha beyazms göründüünü vurgulayarak, Bunun önüne geçmek için ya yerine ikame maddesi olarak yumurta kullandk. Yumurta yaszlk hissinin önüne geçiyordu. Bir dier husus renk maddesindeki açlmalar. Sars ve beyazyla yumurtann katlmasyla bunun da önüne geçmi olduk. diye konutu.

Yumurta sarsnn peynire renk verdiini, beyaznn ise peynirin yumuamasn önlediini aktaran Yurt, bu çalmada piyasada tüketici tarafndan albenisi olmayan düük maliyetli küçük boy yumurtalar kullandklarn, böylece üretim maliyetini yüzde 5 orannda düürdüklerini kaydetti.

Yumurta sarsnn içerdii doal renk maddelerinden dolay üretilen peynirlerin daha sarms olduunu ayrca yumurtada mevcut olan ve emülgatör görevi gören lesitinden dolay yallk hissi verdiine iaret eden Yurt, yumurta beyaznn da peynirin yumuamasna engel olduunu, bir nevi çimento görevi görerek, peynirin sertlemesini saladn anlatt.

Yurt, peynirde en iyi verimi yüzde 7 orannda yumurta katarak elde ettiklerini belirtti.

- YAKIN GELECEKTE RAFLARDA YERN ALACAK

Bu formül ile protein açsndan güçlü iki gday bir arada sunma frsat sunacaklarn kaydeden Yurt, peynirin besin deerinin yüksek olduunu, yumurtann da protein açsndan çok önemli ve anne sütüne en yakn besin maddesi içerdiini bildirdi.

Bayram Yurt, Besin deeri zengin olan iki gda maddesini katarak yeni bir ürün elde etmi olduk. Yumurtal peynirler yakn gelecekte raflarda yerini alacak. dedi.

Formülün beyaz peynirde kullanlamayacan vurgulayan Yurt, blok tipi eritme ve kaar peynir üretiminde yumurta kullanldn, patenti de bu iki peynir üzerine aldklarn aktard.

Peynirin raf ömrünün uzatlmasyla ilgili çalmalarn devam ettiini bildiren Yurt, yumurtann 75 santigrat derecede halanmasyla pastörize edildiini, dolaysyla imdilik raf ömründe piyasadaki mevcut peynirlerinden bir fark bulunmadn açklad.

Ana Sayfaya Git