Yumurtalık kanserinin 9 belirtisine dikkat!

Kadınlarda hayati tehlikeye neden olan jinekolojik sorunlardan biri olan yumurtalık kanseri “sessiz katil” olarak biliniyor. Her 80 kadından 1’inde yumurtalık kanseri görülüyor. Hastaların büyük çoğunluğunun ileri evrede tanı alması nedeniyle tedavileri de gecikirken; erken teşhis bu hastalıkla mücadelede büyük önem taşıyor.

Haberler 17.09.2021 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filiz YAA

DYARBAKIR- Jinekolojik Onkoloji Uzman Doç. Dr. Gökhan Boyraz, 20 Eylül Dünya Jinekolojik Kanserler Farkndalk Günü öncesi yumurtalk kanseri ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

Yumurtalk kanseri geç belirti verdii için toplumlar arasnda sessiz katil olarak bilinmektedir. Bununla birlikte yumurtalk kanseri erken dönemde çok da önemsenmeyen, pek çok hastala benzer türden baz bulgular vermektedir. Bu belirtiler u ekilde sralanmaktadr:

Hazmszlk

Gaz, bulant- kusma

Karnda ilik

Kask ars ve karn ars

tahszlk ve erken doyma hissi

drar yapmnda deiiklikler

Kabzlk, barsak hareketlerinde deiiklik

Vajinal kanama

Vajinal youn aknt

Karnda sv birikmesi varsa

Belirtiler görüldüünde mutlaka ayrntl jinekolojik muayene gerekmektedir. Menopoz sonras kadnlarda karnda sv birikmesi, yumurtalk bölgelerinde komplike kitle olmas yumurtalk kanseri üphesini güçlendirir. Jinekolojik muayeneyle birlikte kandan baklacak Ca-125 düzeyinin yüksek olmas yumurtalk kanseri tansn desteklemektedir. Bu durumda kesin tan da ameliyat ile konulmaktadr.

üpheli yumurtalk kitlesi olan hastalarda ameliyat srasnda hzl patoloji (frozen inceleme) yaplmas çok önemlidir. Hzl patoloji ile ameliyat srasnda tan mümkündür. Böylece sonradan gerekebilecek ikinci bir ameliyata gerek olmamakta ve tek seansta tedavi salanabilmektedir.

Erken tehis için yllk muayene art

Yumurtalk kanseri en çok menopoz sonras süreçte görülmekle birlikte, belirtilere benzer ikayetleri olan kadnlarn mutlaka jinekolojik muayene olmalar önem tamaktadr. Ayrca yumurtalk kanserinin erken den tehis edilebilmesi için yllk jinekolojik kontrolleri yaptrmak gerekmektedir.

Yumurtalk kanserinde ameliyat çok önemli

Yumurtalk kanseri tedavisinde en önemli adm ilk yaplan ameliyatn kalitesi olmaktadr. Bu kanser türünden en büyük amaç gözle görülür biçimde tümör braklmamasdr. Gözle görülür tümör braklmazsa tedavi büyük ölçüde baarl gitmektedir. Operasyonda tümörün yayld tüm bölgeler çkarlmaktadr. Bu ameliyatn arkasndan da hastaln evresine göre kemoterapi karar verilebilmektedir.

Cerrahide tüm karn bölgesi incelenir

Yumurtalk kanseri sadece rahim ve yumurtalklarn alnd bir ameliyat deildir. üpheli kitle braklmamas için hastann karn çok detayl bir biçimde incelenmelidir. Karacier, dalak, solunum kaslar, mide, karn zar, barsaklar, mesane, apandisit, omentum da üpheli tümör açsndan deerlendirilmelidir. Bu ameliyatta cerrahi kalite büyük önem tamaktadr.

Gözle görülmeyen tümörler için HIPEC yöntemi uygulanabiliyor

Cerrahi srasnda bir tedavi seçenei de scak kemoterapi yani HIPECtir. HIPEC, ameliyatn son aamasnda gözle görülmeyen tümör hücrelerinin öldürülmesi için uygulanmaktadr. Tedavide karn boluuna 41-43 C derece sda tam 90 dakika süren bir kemoterapi verilmektedir. Bu yöntem direkt tümör hücreleri üzerine verildiinden, yumurtalk kanseri tedavisinde oldukça umut verici olmaktadr.

Baz yumurtalk kanseri türlerinde gebelik mümkün

Menopoz sonras süreç dnda henüz dourganln kaybetmemi genç kadnlarda da görülebilen yumurtalk kanseri bilimsel verilere uygun tedavi edilmezse ölümcül bir hastalktr. Genç hastalarda en büyük kayglardan biri de, ileride anne olup olamayaca konusudur. Bu hastalkta öncelik hastann hayatdr. Baz yumurtalk kanseri türlerinde, erken evrede tehis salanrsa rahim ve dier yumurtalk korunarak gebe kalmak mümkün olabilir. Bu tür hastalarda çok yakn doktor takibi çok önemlidir.

Ana Sayfaya Git