"Yürümek ömrü uzatıyor"

Gür, "Uzun yaşamak istiyorsak, bedenimize saygı duyuyorsak, ileride sağlık sorunu olmasın diyorsak, toplumu özellikle hem ruhsal hem de bedensel açıdan geliştireceksek, özellikle spor anlamında bazı yerlere varabileceksek önce yürümeliyiz." dedi.

Haberler 05.10.2019 - 11:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Semih Gür, yürümenin salkl yaamn gerei olmas bakmndan çok önemli olduunu belirtti.

Yürümeyi sadece alnan kaloriyi yakmak olarak deil, vücudu gelitirmek için de yaplmas gereken bir aktivite olarak görmek gerektiini ifade eden Gür, Uzun yaamak istiyorsak, bedenimize sayg duyuyorsak, ileride salk sorunu olmasn diyorsak, toplumu özellikle hem ruhsal hem de bedensel açdan gelitireceksek, özellikle spor anlamnda baz yerlere varabileceksek önce yürümeliyiz. deerlendirmesinde bulundu.

Gür, yürüme konusunda da doru bilinen baz yanllar kadar yanl bilinen doru noktalarn da bulunduunun altn çizerek, u bilgileri verdi:

Mesela çok hzl yürümenin çok ar kalori harcatt gibi... çok hzl yürümekle normal yürümek arasnda kalori açsndan bir fark yok. Yürümeyi bir spor olarak düzenli yapmaya karar verdiiniz zaman mutlaka düzgün bir ayakkab seçilmesi gerekiyor. Yürüyü ayakkabs çok önemli. Her pahal, marka olan ey iyidir diye bir kaide yok. Tabii birtakm malzemelerin kalitesi nedeniyle üstünlükler olabiliyor ama özellikle ayakkab alrken baz eylere dikkat etmek gerekiyor. Bunlardan en bata geleni, ayakkaby alrken akam üstü veya günün geç saatlerinde almaktr. Birinci kaide bu. Bir dieri ise ayakkabnn mutlaka ok absorbsiyonu dediimiz yani yürürken kuvvet verildii zaman gücü absorve etme yetenei olmal. Yani salam bir taban, yumuak bir bas olmal. Onun dnda tabii birtakm özellii olan ayakkablar da alnabilir ama rahat bir ayakkab seçilmeli.

- Yürüyü için pamuklu kyafet tercih edilmeli

Yürüyü için seçilen kyafetin özellikle pamuklu ve rahat ürünlerden tercih edilmesi gerektiinin ikinci önemli unsur olduuna iaret eden Gür, Terletmeyen ya da terin havayla akmn kolay salayan pamuklu giysiler seçilmeli. Bazen kilo vermeye yardmc olmas düüncesiyle çok terleten sentetik veya ona benzer malzemelerle yürünüyor. Belki ksa sürede bu ürünlerle yürüyü yaplabilir ama uzun sürelerde pek tavsiye etmiyoruz. çünkü ar terleme de elektrolit kaybna neden olabiliyor. eklinde konutu.

Prof. Dr. Gür, yürüyüün yaplaca ortamn da önemli olduunu dile getirerek, öyle devam etti:

Sadece yürüyü alan yapmak yetmiyor, insanlar da buna tevik etmek gerekiyor. Spor bilinci ve eitimi çocukluk yalarndan balyor. Daha sonra yaplan alanlarn yaplp braklmas da yetmiyor. Mutlaka sonradan denetlenmesi gerekiyor. Önce yürüyü ad altnda bir spor kültürü ve alkanln gündeme getirmemiz lazm. Kendimizi, çevremizi, elimizin ulat herkesi bu konuda eitmeliyiz. Ayrca engelli vatandalar için saha gibi imkanlar da düünmek lazm. Yürüme temel spordur. Canl olmann önemli özelliklerinden birisi.

- Yürümek hareketsizlikle mücadelede çok önemli

Semih Gür, yürümenin bedava yaplabilen bir spor olduuna ve hareketsizlikle mücadelede de çok önemli bir yer tuttuuna deinerek, Bir kere hareketsizlii krmamz lazm. Bazen artlar da o kadar uygun olmayabiliyor, insan her zaman yürüyecek alan ya da imkan bulamayabiliyor. Onun için kapal alanlarda da yürüyü yaplabiliyor. Biz bu ii bilimsel yönüyle düündüümüz zaman kou band konusunda birtakm tedirginlikler duyuyoruz. Bata kou band olmak üzere sert zeminlerde yürürken vücudu çok zorlamamak ve daha ksa yürüyüler yapmak gerekmektedir. ifadelerini kulland.

Öte yandan yürüyü öncesi ve sonrasnda da germe egzersizlerinin yaplmasnn önemini anlatan Gür, sadece zayflamak için de yürünülmemesi gerektiini söyledi.

Gür, yürümenin depresyonu, mutsuzluu ortadan kaldrdn, kaslarda denge saladn, özellikle kadnlarda kemik erimesini önlediini, kas iskelet sistemi hastalklar, diyabet gibi sorunlarla mücadelede önemli bir yeri olduunu vurgulayarak, konumasn öyle tamamlad:

nsan ne kadar hareketli olursa yaamn da o kadar uzatyor. Bir kere sahip olunan vücuda sayg duyalm. Bunun yannda doaya da sayg duyalm. Bu konuda hem devlet hem özel sektör hem de vatanda olarak katkmz olmas gerekiyor. Biz spor yapacaz ki kendimizden sonra gelecek nesil de spor yapsn. Sadece hareketsiz olmamak gerekiyor. Kendi vücudumuzu düünerek hareket edelim, yürüyelim.

Ana Sayfaya Git