Yürürken durduran ağrıya dikkat

"Kişiyi yürürken durduran bir ağrı oluşursa, bundan şüphelenmek ve gerekli incelemeleri yapmak önem taşıyor"

Haberler 06.12.2019 - 01:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sözünü ettiimiz ar yürürken ortaya çkyor, biraz dinlenince kayboluyor, sonra yine hissediliyor. Kii, ar geldiinde çevresine fark ettirmemek için vitrine bakar gibi davranyor. Vitrin hastal adn da buradan alyor. Bunun baka sebepleri de olabiliyor ama en sk damar rahatszlklar nedeniyle ortaya çkyor

Kalp Damar Cerrahisi Uzman Prof. Dr. Soner Saniolu, Kiiyi yürürken durduran bir ar oluursa, bundan üphelenmek ve gerekli incelemeleri yapmak önem tayor. fadelerini kulland.

Üniversiteden yaplan açklamaya göre, damar sisteminde ortaya çkan damar sertlii, en sk kalp, boyun ve beyni besleyenler damarlar ile bacaklarda görülüyor. Kimi hastalarn hem kalp, hem bacak hem de beyin damarlarnda olurken, kimilerinde de sadece bacaklarda ortaya çkabiliyor. Bacakta ortaya çkan damar tkanklklar, en çok yürürken oluan aryla kendini belli ediyor. Bu tür bir belirti ortaya çktnda, bacak damarlarnda sorun olduunu düünmek gerekiyor.

Açklamada, görülerine yer verilen kalp damar cerrahisi uzman Prof. Dr. Soner Saniolu, sigara içmek, yüksek kolesterol ve ailesel damar hastal öyküsü gibi risk faktörlerinin bulunduu hastalarda, damar tkanklna rastlamann da mümkün olduunu belirtti.

Bacak damarlarnda ortaya çkan arnn, genel bir damar rahatszlnn belirtisi olabileceini ifade eden Saniolu, unlar kaydetti:

Bu durumda kalp ve boyun damarlarnn da incelenmesi gerekiyor. Bacak damarlarnda sorun olan hastalar çounlukla kalp damarlar nedeniyle sknt yayor. Kiiyi yürürken durduran bir ar oluursa, bundan üphelenmek ve gerekli incelemeleri yapmak önem tayor. Sözünü ettiimiz ar yürürken ortaya çkyor, biraz dinlenince kayboluyor, sonra yine hissediliyor. Kii, ar geldiinde çevresine fark ettirmemek için vitrine bakar gibi davranyor. Vitrin hastal adn da buradan alyor. Bunun baka sebepleri de olabiliyor ama en sk damar rahatszlklar nedeniyle ortaya çkyor.

Hastada sadece yürürken ortaya çkan bir ar varsa, bu durum sosyal yaamn etkilemiyorsa, uzuv kayb yaratabilecek bir durumu ya da yaras yoksa öncelikle ilaç tedavisi uygulandn belirten Saniolu, ilaç tedavisinde istenilen sonuç elde edilemezse balon ya da stentle damarlarn açldn veya cerrahi olarak bacan kanlanmasnn salandn ifade etti.

Saniolu, her damar tkanklnn açlmak zorunda olmasa da tedavi edilmesi gerektiini vurgulayarak, Bu tür rahatszlklarda, belirgin olarak yaam etkileyen hastala kar yaklam yani kiinin kendine bakmas gerekiyor. Risk azaltc ilaçlarn düzenli kullanlmas ve yaamnda baz deiiklikler yapmas önem tayor. Örnein, hastann kalp damar açlr ama kii sigara içmeye devam ederse, ilaçlarn düzenli kullanmazsa kalp krizi geçirme riski yükselir. Dolaysyla tedavinin mutlaka yaplmas, hastann yaam deiiklii konusunda cesaretlendirilmesi ve bunun öneminin vurgulanmas art. laç tedavisiyle yant alnamayan durumlarda ise giriimsel tedaviye ihtiyaç duyuluyor. Bu sürecin, hastalk yok, hasta var mantyla, kiiye özel olarak deerlendirilmesi gerekiyor. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git