Yürüyüşün 10 kuralı

Havalar iyice ısındı, yürüyüş yapmanın, doğada olmanın tam zamanı. Yürüyüş yapmak insana hem ruh hem sağlık açısından iyi geliyor.

Haberler 30.04.2019 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yürüyüün fayda salamas açsndan giyeceklere ve yiyeceklere de dikkat etmek gerekir. Yürüyü yaparken performansn iyi olmasnda kyafetlerin etkisi büyüktür. Kyafetler terlemeyi engellememeli buna karlk d artlardan da kiiyi korumaldr.

Souk havalarda yaplan youn spor ve yürüyü kalp hastal ve yüksek tansiyon riskini arttraca için souktan korunmak önemlidir. Fakat günde yarm saat yürümek bile tansiyonun kontrol edilmesinde ve eker hastalnn tedavisinde önemlidir.

Yürüyü yaparken ayak salna da dikkat edilmelidir. Uygun ve taban yumuakl doru seçilmi spor ayakkabs performans arttrr. Doa yürüyülerinde güneten etkilenmemek için gözlük taklmal, apka ile ya da kremlerle açk yerlerin korunmas zararlarn olumasna engel olur.

YÜRÜYÜ ÖNCES

Yürüyü öncesi ve yürüyü srasnda yenilip içilenler de önemlidir. Yürüyüten yaklak bir saat önce kolay sindirilebilir karbonhidrat, zinde yürüyü yaplmasna yardmc olur. Ayn ekilde yürüyü sonras da boalan karbonhidrat depolarn kaslar eritmeden doldurmak üzere bir meyve yenilmelidir.

SUSAMA HSSN

Su ise yürüyü srasnda zaman gözetmeden düzenli tüketilmesi gerekir. Susama hissini beklemeden 10 dakikada bir içilecek birkaç yudum su yürüyüün iyi geçmesini salayaca gibi yürüyü sonrasnda oluacak yorgunlua da engel olacaktr.

Yürüyü ve egzersiz yapmamak kadar ar veya yanl yaplan uygulamalar da zararldr. Yürümenin ve spor yapmann faydas sürdürülebilirliindedir. Eer sakatlk araya girerse faydadan çok zarar getirecektir. Bu nedenle amatör ya da profesyonel spor yapan ya da yürüyen herkesin atlamamas gereken ilk kural sakatlanmamaktr.

YÜRÜMENN YOUNLUU

Yaplacak sporun ve yürümenin younluu ve süresi kiiden kiiye deiir. nsan kendi limitlerini bilmeli ve onun snrlarna kadar yürüyü yapmaldr. Kabaca söylemek gerekirse yaa uygun kalp hznn yüzde 60 ile yüzde 80i iyi bir egzersiz temposudur.

Haftann en az dört günü yürüyü yaplmaldr. Kalp, ortopedik, görme gibi rahatszlklar olmayanlar saatte 6 km yani terletecek hzda yürüyebilir. Böylece kalp damar sistemi bu tempoya adapte olmak için bir çabann içine girecek hzn arttracak ve kendine yeni bir seviye kazandracaktr.

BYOLOJK SPOR

Herkesin kendi biyolojik spor saati farkldr. Egzersiz yapanlar bunu hisseder ve bilir. Günün belirli saatlerinde performans iyiyken baka bir saatte ulalabilecek tempoya yetimek mümkün olmayabilir. Fakat sabah saatleri yürüyü için çok tercih edilmemelidir.

Özellikle yüksek tansiyonu olanlarn günün ilk saatlerinde uykudan uyanma hormonlarnn etkisi ile tansiyon daha yüksek olur. Üzerine eklenen yorgunlukla bu zorluk daha çok hissedilir. Bu nedenle yürüyü için bu kiiler daha çok öleden sonraki saatleri tercih etmelidir.

Ana Sayfaya Git