Yüz felcine aman dikkat

Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, soğuk havalarda yüz felci vakalarının arttığına dikkat çekerek, "Kışın saçlarımızı iyi kurutmalı, terli olarak soğuk esinti almamalı ve atkı-bere ile kendimizi korumalıyız. Yüz felciyle karşılaşıldığında en kısa zamanda hastaneye başvurmalıyız" dedi.

Haberler 29.12.2019 - 23:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kulak Burun Boaz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, kn art gösteren yüz felcine ilikin uyarlarda bulundu. Prof. Dr. Dereköy, yüz felcinin kolayca fark edildiini belirterek, Yüz felci, tpta fasiyal sinir adn alan ve yüzdeki mimik kaslarnn çalmas dhil önemli ilevleri olan sinirin fonksiyonunu çoklukla tek tarafl olarak kaybetmesidir. Böylece yüzdeki mimik kaslarnn uygun olarak kaslamamas sonucu dier yüz yarsna göre asimetrik, kaym ve çarpk bir yüz görünümü ortaya çkar. Kiinin yüzünde aniden geliebilen bu estetik kayp, hasta ve çevresinde büyük bir endie ile karlanr. Yaam kalitesi düen hasta felçli tarafta gözünü krpamaz, kapayamaz, kan kaldramaz ve yemek yerken ya da içerken güçlük çeker. Güldüü veya dilerini gösterdii zaman çarpklk daha çok belirgin hale gelir ifadelerini kulland.

Kadnlar risk altnda

Yüz felcinin pek çok nedeni bulunduuna iaret eden Prof. Dr. Dereköy, u bilgileri paylat: Bakln dütüü durumlarda, eker hastalnda, yorgunluk ve stres dönemlerinde daha çok karmza çkar. Gebeliin son aylarnda karlalabilir. Daha çok genç yetikinlerde görülürken kadn cinste hafifçe daha sk oranda izlenir. Toplumda sk olarak karlalan ve periferik yüz felci olarak adlandrlan tipin nedeni belirsizdir. Ancak virüsler, orta kulak enfeksiyonlar, baz kanserler, travmalar da bu felce yol açabilir. Souk ve esintili havann yüz felcinin ortaya çknda sklkla rol oynad düünülür. Araç içinde açk camla esintiye maruz kalan sürücülerde rastland için oför felci ad da verilir. Terli olarak veya kurutulmam slak saçla bir esintiye ya da klima-vantilatöre maruziyetle ortaya çkabilir. ifadelerini kulland.

Erken müdahale önemli

Prof. Dr. Dereköy, souk ve esintili hava ortamnn felcin ortaya çkmasna katk verdiine de deinerek, unlara dikkat çekti: Yüz siniri hemen kulak kepçesi arka alt bölümünden yüzün orta hattna doru dald için sinirin anatomik olarak yüzeysel seyir ettii hastalarda bir oran artna rastlanr. Kn özellikle yüz bölgesi souk ve esintili bir ortamlarda uzun süre kalmay gerektiren yaam koullarnda etkili olur. Böyle ortamlarda saçlarmz iyi kurutmal, terli olarak souk esinti almamal ve atk ve bere ile kendimizi korumalyz. Böyle bir felçle karlaldnda en ksa zamanda hastaneye bavurmak gerekir. Yüzde bir felç durumu olduu için hastalarmz sinir hastalklar ile ilgili bir bölüme bavurur. Ancak bu hastalkla en çok kulak burun boaz ve ba boyun cerrahlar ilgilenir. Hzla tedaviye balamak hastaln iyilemesi için önemlidir. laç ve baz önlemlerle tedavi uygulanrken, baz hastalarn tedavisinde cerrahi giriim gerektirebilir. Geç kalnrsa yüzde estetii bozan geri dönüsüz sekellerle karlalabilir.

Ana Sayfaya Git