Yüz felcine dikkat!

Soğuk havanın artmasıyla birlikte hastalıklar da çok daha fazla görülüyor. Bunlardan biri de özellikle soğuk havalarda dikkat edilmesi gereken yüz felci.

Haberler 10.01.2017 - 08:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

klimle ilgili faktörlerin (scaklk, nem, atmosfer basnc) kolaylatrc etmenler olabileceini söyleyen Nöroloji Uzman Dr. Aylin Öztürk Yavuz Belirtiler 2-3 gün içinde yerleir. Hafif ya da iddetli olabilir. Yüzün tek tarafnda görülür. Bu nedenle souk ve rüzgarl günlerde atk ve apka giyilmesi gerekir. Ayrca araba kullanrken camn açk olmas, souk havalarda cam açk uyumak da yüz felci riskini artrabilir diyor.

Yüz felcinin belirtileri nelerdir?

Bir gözü kapatamama

Yeme içme srasnda zorluk, yiyeceklerin az kenarndan dökülmesi

Gülümserken, yüz mimik hareketlerinde zorlanma

Islk çalamama

Gözlerde kuruma, batma

Tat duyusunda azalma

Araba kullanrken cam kapal tutun

Hava basnc, nem ve scaklk gibi faktörler cilt, kan damarlar, sinirler, kkrdak ve kemik dokulara etki eder. Yüz felcinde etkin faktörün ise souk havaya bal yüz sinirini besleyen damarlarn daralmas olduu düünülür. Ne yazk ki bu henüz yüzde yüz kantlanabilmi deildir. Ancak yüz felcinden korunmada gerek yüz bölgesinin gerekse yüz sinirinin geçtii bölge olan basmzn kulak arkas bölgesinin soua maruz kalmamas ie yarayabilir. Bu nedenle souk ve rüzgarl günlerde atk ve apka giyilmesi gerekir. Ayrca araba kullanrken camn açk olmas, souk havalarda cam açk uyumak da yüz felci riskini artrabilir. Tedavi için ise bir nöroloji uzmanna bavurmaldr. Doktorunuz yüz sinirindeki ödemi gidermeye yönelik kortizon tedavisi, göz kuruluu için suni gözya tedavisi ve gerekirse ar kesici tedavi düzenleyecektir.

Ana Sayfaya Git