Yüz felcine ilk 24 saatte müdahale edilmeli!

Ağızdaki kaslar ve beyin fonksiyonlarını da olumsuz etkileyen yüz felci, birkaç saat veya gün içerisinde maksimum seviyeye ulaşıyor.

Haberler 26.02.2017 - 11:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Azdaki kaslar ve beyin fonksiyonlarn da olumsuz etkileyen yüz felci, birkaç saat veya gün içerisinde maksimum seviyeye ulayor. Yüz felcinin kalc olmamas için ilk 24 saatte müdahale edilmesi büyük önem tayor.

Her yatan insann yüz felcine yakalanma riski bulunduunu belirten KBB Uzman Op. Dr. Murat Koç, özellikle ar souk ve ayazn bu hastala zemin hazrladna dikkat çekti.

Yüz felcinin herkeste ayn belirtileri vermediini aktaran Dr. Koç, hastaln belirtileri ve seyri hakknda u bilgileri verdi:

Yüz felcini hafif derecede geçirenlerde mimik ve kaslarda hareketsizlik ortaya çkar. Yüz felcinin olutuu alana yakn olan göz bir süre sonra kapanmaz, dudak salam tarafa kayar, hasta slk çalmakta zorlanr. Dilin yarsnda tat duyusu kaybolurken, hastaln daha ar seyrettii durumlarda; yeme ve içmede zorlanma, konumada bozukluk, ar sese duyarl olma, gözyanda ve tükürük salgsnda belirgin derecede art görülür.

DDETL KULAK ARISI YÜZ FELCNN HABERCS

iddetli kulak arsnn de yüz felcinin habercisi olabildiine vurgu yapan Koç, Sadece yüz bölgesinin deil, kulan arkasndaki kemiin de korunmas yüz felci riskini azaltr. Souk havalarda kaln giymek, kakol veya eldiven kullanmak bedeni korurken, yüz bölgesi için bu durum farkldr. Yüz bölgesi direkt olarak havayla temas ettiinden dardan gelen herhangi bir müdahaleye kar daha hassastr. Bu nedenle yüz felci en çok souk havay sever ve kendini iyi koruyamayan kiileri seçer dedi.

SAçINIZI KURUTMADAN SOKAA çIKMAYIN

K aylarnda souun fazla hissedildii saatlerde darya mümkün olduunca çkmamak gerektiini aktaran Dr. Koçun verdii bilgiye göre, yüzün direkt olarak rüzgar veya cereyanda kalmamasna özen gösterilmeli. Ayrca banyo sonras hemen dar çklmamal, saçlar slak braklmamal ve iyice kuruduundan emin olunduktan sonra sokaa çklmal. Ar souk hava ve ayazdan korunabilmek için kar maskesi, bere gibi aksesuarlar kullanlmal ya da kapüonlu montlar tercih edilmeli. Kakol veya atkyla boyun ve yüz bölgesinin büyük bir ksm da korunmal.

YÜZ FELCNN KALICI OLMAMASI çN LK 24 SAAT ÖNEML

Yüz felci, birkaç saat veya gün içerisinde maksimum seviyeye ulayor. Kalc olmamas için ilk 24 saatin çok önemli olduunu dile getiren Dr. Koç, Yüz felci belirtileri yaayan kiinin vakit kaybetmeden KBB uzmanna bavurmas gerekir. Yüz kaslar için yaplan masaj ve egzersizler, tedaviyi büyük ölçüde hzlandrr. Yüz felci nadir de olsa tekrar edebilir. Eer yüz felci tekrarlyorsa, baka bir hastalk veya risk faktörünün olup olmad tespit edilmelidir önerisinde bulundu.

Ana Sayfaya Git