Yüz felcine karşı soğuk havada kulaklarınızı koruyun

Rüzgarlı hava yüzünüze çarptıktan bir süre sonra kaşlarınızı kaldıramadığınızı, gülümsemenizde bir gariplik olduğunu ve gözlerinizi kapatamadığınızı fark ettiyseniz bu durum yüz felci ile karşı karşıya olduğunuz anlamına gelebilir. Dudak uçuğu ya da kulak enfeksiyonu gibi rahatsızlıklardan sonra da görülebilen yüz felci, özellikle kış aylarında ortaya çıktığı için birtakım önlemler alınması önem taşıyor.

Haberler 01.03.2018 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Nöroloji Uz. Dr. Hale Tüzün, souk ve rüzgarl havalarda yüz felcine kar alnmas gereken önlemler hakknda bilgi verdi.

K aylarnda art gösteriyor

Yüz kaslarnda herhangi bir güçsüzlük olmas durumu, yüz felci olarak tanmlanmaktadr. 7. sinir olarak da adlandrlan fasial sinir yüzde ka, aln, burun kanad, az kenar gibi mimik kaslarn hareket ettirmektedir. Bu sinirin beyin sapndan çktktan sonra ilerledii yol boyunca souk hava, travma ve çeitli enfeksiyonlar gibi nedenlerle hasarlanmas yüz felcine neden olabilir. Yüz felci vakalar özellikle k aylarnda art göstermektedir. Kiinin souk ve rüzgarl hava ile karlamas sonucu, söz konusu sinir kulak kemikleri içerisinden geçerken imekte, ödemlenmekte ve kemik kanal içerisinde skmaktadr. Bu ekilde yüz felci ortaya çkmaktadr. Sinirdeki hasarlanmann derecesine bal olarak belirtilerin iddeti ve ortaya çkma süresi deimektedir.

Bu belirtileri önemseyin

Kiinin kan kaldramamas, gülümserken aznn bir tarafa çekmesi, yutma güçlüü, az bölgesini düzgün tutamamas, alnn krtramamas, gözünü kapatamamas, slk çalamamas ve balon iirememesi gibi belirtiler görülebilmektedir. Yüz felci soua maruz kaldktan birkaç gün sonra yava yava ortaya çkabilir. Öncesinde kulak arkasndaki sinirin skmasna bal olarak zonklayc bir kulak ars görülebilir. Bu durumda vakit kaybedilmeden bir uzmana danlmaldr.

Dudak uçuu da yüz felcine götürebilir

Dudak ve çevresinde çkan uçuk sonrasnda da yüz felci görülebilmektedir. Uçuun yüzden sinire ve sinir köküne yaylmasyla yüz felci ile ilgili ikayetler ortaya çkabilir. Genellikle baklk sistemi ile ilgili bir sorun olduunu düündüren herpes enfeksiyonu ile kendini gösteren uçuklar yüz felcinin nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Uçuk çktktan sonra tedavisi ihmal edilmemeli, yüz felci riskine de dikkat edilmelidir. Bunun dnda kulak enfeksiyonlarnn yaylmas da yüz felcine yol açabilir.

Yüz felcinin en ksa sürede geçmesi

Sinirin ne kadar hasar gördüüne bal olarak belirtilerin ortaya çkma süresi de deiir. Öncelikle yüz felcinin nedeni doru tespit edilmelidir. Hastann öyküsü ile birlikte muayenede yüz felci ile ilgili bulgular saptanr ve tan konur. Ancak yüz felcine neden olabilecek baka hastalklarn ekarte edilmesi için bir takm görüntüleme yöntemleri ile inceleme yaplmas gerekebilir. Yüz felcinin kalc ya da geçici olmas sinirin etkilenme derecesine baldr. Tedavide birtakm ilaçlar kullanlmaktadr ve ne kadar erken dönemde balanrsa tedavi baarsnn da o kadar yüksek olduu görülmektedir. çounlukla ilk 3- 8 hafta düzelmenin maksimum olduu dönemdir. 3-6 ay içinde düzelme süreci devam eder. Yüz felcinin 6. aydan sonra da geçmeyip kalc hale gelmesi durumunda, kulak burun boaz hastalklar uzmanlaryla durum deerlendirmesi yaplr ve cerrahi yöntemlerle sinirin rahatlatlmas mümkün olabilir. Yüz felci tekrarlayc olabilmektedir. Özellikle altta yatan diyabet, tiroit hastal gibi nedenler varsa tekrarlama riski artar.

Yüz felci ile ilgili bilinmesi gerekenler

Souk havalarda rüzgara maruz kalmamak önemlidir. Kulak bölgesi ve yüz, kakol, kaln bir al, bere, kapüonlu montlar ya da kulaklkla korunmaldr.

Banyo sonras hemen dar çklmamaldr. Özellikle saçlar slak braklmamal ve diplerine kadar iyi kurutulduundan emin olunmaldr.

Kiide tiroit veya diyabet gibi hastalklar varsa kontrol altna alnmas önemlidir.

Bebeklikten itibaren her ya grubunda görülebilecei için özellikle çocuklarn souktan doru korunmas gereklidir.

Deniz kenar ya da yüksek alanlar gibi rüzgarn youn bir ekilde hissedildii bölgelerde kulak ve yüz bölgesinin korunmasna daha çok dikkat edilmelidir.

Souk havalarda araba kullanrken ya da seyahat ederken cam açmak da yüz felcine yol açabilir. O nedenle ortamn havalandrmas doru yaplmaldr.

Ana Sayfaya Git