Yüzde şişme ve pembeleşme hastalık habercisi

Yüzde pembeleşmeyle birlikte damarların belirgin hale gelmesi, anormal kilo alınması, sivilcelenme ve saç dökülmesi gibi belirtilerle kendini gösteren Cushing sendromu, tedavi edilmediği takdirde beyin felci ve kalp krizi riskini artırabiliyor.

Haberler 02.12.2016 - 09:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ender Ylmaz, Cushing sendromu ve tedavi yöntemleri hakknda bilgi verdi.

Farkl hastalklarn tedavisi srasnda da ortaya çkabilir

Kan basncnn düzenlenmesine, kalp damar sistemi fonksiyonlarnn normal tutulmasna, strese cevapta, karbonhidrat, ya ve proteinlerin enerjiye dönüümünde yardmc olan kortizol hormonunun böbrek üstü bezlerinden fazla üretilmesi Cushing sendromuna neden olabilmektedir. Beyindeki hipofiz bezinin böbrek üstü bezini uyaran hormonunun fazla üretildii durumlarda da ortaya çkabilmektedir. Kortizol hormonu baz romatizmal hastalklarda, eklem iltihaplarnda, organ nakli yapldktan sonra organ reddini engellemek için kullanlan kortizon ilaçlarnn etkisiyle yaanabilmektedir. Tedavi amaçl kullanlan kortizonun Cushing sendorumuna neden olabilmesi için uzun süre ve yüksek dozlarda kullanlmas gerekmektedir.

Yüzde Ay dede görünümü olutuysa

Cushing sendromunun en belirgin belirtisi ay dede yüzü denilen yüzün kilolu, i ve pembe bir görünüm almasdr. Bunun yannda;

Anormal kilo alma

Adet düzensizlikleri

Bel çevresinde anormal kalnlama

Kemiklerde erime ve kaslarda zayflk

Tansiyon yükselmesi

Sivilcelenme, saç dökülmesi ve tüylenme

Yorgunluk ve bitkinlik

Omuzlar arasnda ya dokusu

Kolay moraran zayf ve narin cilt

Damarlarn belirginlemesi

Bel ve diz arlar

Tansiyon ve kolesterolün yükselmesi

Karacier yalanmas, mide ülseri, barsak hareket bozukluklar

Kalp krizi riskini artrabilir

Kadnlarda erkeklere oranla daha fazla ortaya çkan Cushing sendromu, genellikle 20-40 ya aralnda görülmektedir. Kesin tany koyabilmek için kortizol ve ACHT hormonlarnn ölçülmesi gerekmektedir. Hormon oranlarnda anormal bir yükseklik belirlenirse bunun geçici bir durup olup olmad tespit etmek için ikinci bir tetkik yaplmaktadr. Kortizol hormonunun nereden salglandn bulmak için ayrca test ve MR gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanlmaktadr. ç organlardaki ya dalmn deitirebilen yüksek oranda kortizol; karacier yalanmas, insülin direnci, ekere eilimi, yüksek tansiyon, beyin felci ve kalp krizi riskini artrabilmektedir.

Tedavide ilk tercih cerrahi

Cushing sedromunun tedavisi rahatszln nedeni ortaya konulduktan sonra yaplmaktadr. Radyoterapi, kemoterapi ve ilaç tedavisi uygulansa da ilk tercih cerrahi yöntemle rahatszla neden olan adenomun çkarlmasdr. Cerrahi yönteme uygun olmayan hastalarda dier yöntemler tercih edilebilmektedir. Farkl hastalklarn tedavisi için kullanlan kortizonun neden olduu Cushing sendorumunda verilen kortizon miktar düürülerek tedaviye yardmc olunabilmektedir. Kontrol salandktan sonra ilaç miktar tekrar düzenlenebilmektedir.

Ana Sayfaya Git