Yüzden fazla hastalıkla ortaya çıkıyor!

Her organ veya doku gibi eklemlerde de hastalıkların oluşabileceğini söyleyen Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Erdem, halk arasında "romatizma" olarak adlandırılan bu hastalık hakkında bilgi verdi.

Haberler 05.11.2016 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eklem veya oynak dediimiz yaplar, kemikler arasndaki balanty salayan ve birçok canlnn özellikle hareket olmak üzere birçok fonksiyonunda etkili olan yaplardr. nsan için eklem oldukça önemlidir. nsanlarda yürümek, komak, yemek yemek, tutmak, kavramak, nefes almak ve hatta ayakta durmak dhil fonksiyonlarmz eklemlerin yardmyla yapabiliriz. Her organ veya doku gibi eklemlerin de hastalklar vardr. Eklemlerin hastalk hali ksaca artrit olarak tanmlanr. Artrit birçok hastalkta ortaya çkan bir sonuçtur. Aslnda artriti halk arasnda romatizma olarak tanmlanan hastalk veya durum olarak da ifade edebiliriz.

Birçok kaynakta da belirtildii gibi 100den fazla hastalkta artrit meydana gelebilir. Artrit her yata, cinsiyette ve rkta görülür. Artrit, genel olarak eklemde ilik, ar, kzarklk ve hareket kayb gibi iltihabn temel unsurlarn barndrr. Artrit yapan hastalklara göre bu özelliklerin hepsi veya bir ksm hastalarda görülebilir. Artrit, ksa süreli veya uzun süreli olmas sonucunda hastalarda hareket kayb, yapsal bozukluklar ve sakatlklar ortaya çkabilir. En önemlisi ise artrite böbrek, kalp gibi önemli organlardaki iltihaplarn elik etmesidir. Bu organlardaki bozukluklar ise kalc fonksiyon kayb hatta ölümle sonuçlanabilir.

ARTRT çETLER

Artritler temel olarak dejeneratif, iltihapl, enfeksiyon ve metabolik olarak dörde ayrlr. Halk arasnda kireçlenme olarak ifade edilen osteoartrit, en sk görülen artrit türüdür. Osteoartrit, dejeneratif bir artrit olup genel olarak ar ve hareket kstll ön planda olup, yllar içinde fonksiyon kayb ve sakatla neden olabilir.

ltihapl artritler ise insandaki savunma sisteminde meydana gelen bozukluklar sonucu eklemlerde iltihap ortaya çkmasdr. Bu artrit türünde eklem dnda dier organlarda da tutulum olabilir. En çok bilinen iltihapl artrit tipleri romatoid artrit, spondilartrit ve psöriyatik artrit gibi hastalklardr. Bu hastalklar ilaç ve ilaç d uygulamalarla kontrol altna alnabilir ve tedavi edilebilir. Bu hastalklar için birçok ilaç uygulamas mevcuttur.

nfeksiyona bal artritler ise mantar, bakteri veya virüs gibi mikroorganizmalarn eklem girerek hastalk oluturma durumudur. Dier enfeksiyonlarda olduu gibi antibiyotik ve gerekirse cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilir. Son grup ise ürik asit yüksekliinin neden olduu gut gibi metabolik artritlerdir. Eklemlerde biriken yaplar iltihab tetikleyerek ataklar eklinde artrite neden olur.

Temel olarak eklemlerde ar, ilik, kzarklk, s art veya hareket kstll gibi bulgulardan bir veya birkaç varsa artrit mutlaka düünülmelidir. Bu bulgulara ek olarak sabahlar veya uzun süre hareketsiz kalndnda eklemlerde tutukluk veya ar belirginlemesi oluyorsa iltihapl artritler özellikle akla getirilmelidir.

Sonuç olarak; artrit önemli bir durum olup, birçok hastaln en önemli bulgusudur. Bu hastalara tan konularak tedavi edilmesi hastalarda mevcut olan ar ve hareket kstllnn düzetilmesinin yan sra eklemlerde veya organlardaki fonksiyon kayb veya sakatlk gibi durumlardan korunmasn salayacaktr. Bu nedenle artriti olan hastalarn mutlaka bir romatoloa bavurmas gereklidir.

Ana Sayfaya Git