Yüzme sırasında kulaklara dikkat!

Ramazan Bayramı’yla beraber pek çok kişi için deniz sezonu da başlayacak. Bu dönemde en çok görülen dış kulak yolu enfeksiyonları, kulakta ağrıya neden oluyor. Yüzme sırasında kulak tıkacı ve yüzücü başlığı kullanmayı öneren uzmanlar, dış kulak yolunu pamuklu çubuklarla veya başka cisimlerle kaşımamak gerektiğine dikkat çekiyor.

Haberler 24.06.2017 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

KBB Uzman Doç. Dr. Murat Topak, d kulak yolu enfeksiyonlarnn yaz aylarnda sklkla yaandn belirterek baz tedbirlerle önlenebileceine dikkat çekti.

Kula koruyan bariyer: Serümen

D kulak yolunun (DKY) erikinlerde yaklak 2,5 cm uzunluunda olduunu belirten Doç. Dr. Murat Topak, D 1/3 bölümü kkrdak, iç 2/3 bölümü kemik yapdadr. Kkrdak bölümün cildi kllar ve kl keseleri, ya ve salg bezleri içerir. Bezlerin salgs ve dökülen epitel hücreleri birleerek serümen denilen koruyucu salgy oluturur. Serümenin d kulak yolunda koruyucu bir görevi vardr, içinde bulundurduu maddelerle enfeksiyona kar koruyucu bir bariyer oluturur dedi.

Kulak temizlii kulaa zarar verebilir

Kulak zar ve d kulak yolundan dökülen epitel hücrelerinin, içten da doru göç ederek kkrdak kanalda biriktiini ve buradan serümenle birlikte dar atldn belirten Doç. Dr. Murat Topak, özellikle kulak çubuklaryla yaplan kiisel temizliin kulak saln tehdit ettiini söyledi. Topak, öyle konutu:

Baz kiilerde serümen salgsnn youn kvaml olmas veya d kulak yolundaki (dky) anatomik deiiklikler nedeniyle kanalda serümen birikimi ve tkaç ( buon) oluabilir. Bunun dnda; kiisel temizlik amac ile d kulak yoluna sokulan pamuklu çubuklar veya buna benzer gereçler bu birikimi temizleyemedii gibi tam tersine serümenin normal göç yönünün tersine kulak zarna doru itilmesine ve d kulak yolunun tkanmasna yol açabilir bu nedenle d kulak yoluna herhangi bir ey sokulmamaldr.

Yüzücüler risk altndadr

Yaz aylarnda sk görülen sorunlardan birinin yaygn d kulak yolu enfeksiyonlar olduunu ifade eden Doç. Dr. Murat Topak, Olgularn çounluu yaz mevsiminde lk ve nemli ortamlarda görülür. Pamuklu çubuklar, yabanc cisim ve kama ile oluan travmalar, kulaklklar, yüzme veya sk banyo ve du eilimi arttran faktörlerdendir. Yüzücüler d kulak yolunun, skça suyla temas etmesi nedeniyle koruyucu serümen tabakasnn kaybna bal olarak d kulak yolu enfeksiyonu geçirmeye elimlidirler. Bu faktörlerden birkaçnn birlikte olmas, riski daha da fazlalatrr diye konutu.

Hafif evrede kant, orta evrede ar ortaya çkyor

D kulak yolu enfeksiyonunun en çok ar, dolgunluk, kant ve iitme kayb ikayetlerine neden olduunu ifade eden Doç. Dr. Murat Topak, Hafif evrede ar çok iddetli deilken kant ön plandadr. Orta evrede arda art görülür. Ciddi evrede ise enfeksiyon d kulak yolunu aarak kulak kepçesine, yüze ve kulak arkasna yaylabilir dedi.

Küçük çocuklarn ikayetlerini tam olarak anlatamayabileceklerini belirten Doç. Dr. Murat Topak, Kulaklarna dokununca alamalar, kulaklarn çekitirmeleri, bazen ate, d kulak yolunda aknt görülmesi, rahat uyuyamamalar , normalden çok alamalar durumunda dikkat etmek gerekir uyarsnda bulundu.

Korunmak için neler yaplmal?

Doç. Dr. Murat Topak, d kulak yolu enfeksiyonundan korunmak için u tavsiyelerde bulundu:

D kulak yolunu kuru tutmak, yüzme srasnda kulak tkac ve yüzücü bal kullanmak, d kulak yolunu pamuklu çubuklarla veya baka cisimlerle kamamak, kendi kendimize d kulak yolundaki serümeni temizlemeye çalmamak, yüzmeden sonra d kulak yolunu havlu ile kurulamak.

Serümen tkaçlarnn tedavisinin hekim tarafndan aspirasyon veya lavaj yolu ile yapldn ifade eden Doç. Dr. Murat Topak, çok sert ve kuru buonlar birkaç gün gliserin ile yumuatmak gerekebilir. D kulak yolu enfeksiyonlarnda tedavi d kulak yolunun temizlenmesi, antibiyotikli kulak damlalar, gerektiinde d kulak yoluna yerletirilen antibiyotikli ve steroidli tamponlar,sistemik antibiyotik, mantar enfeksiyonu var ise antimikotik damlalar ile yaplr. Serümen tkac veya d kulak yolu enfeksiyonunu düündürecek ikyetleriniz varsa KBB hekimine bavurmanz gerekir uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git