“Yüzü kolonya ile temizlemek virüsün bulaşmasını kolaylaştırır”

Koronavirüs nedeniyle dezenfektan ve kolonya kullanımı çok yaygın bir hale geldi. Virüs nedeniyle eller için kullanılan bu ürünler bazen yüz için de kullanılıyor ancak Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Yardımcı “Yüz hijyenini de aynı el yıkama gibi değerlendirmek gerekiyor. Sirke, kolonya, ıslak mendil, el ya da yüzey dezenfektanları ve tentürdiyot gibi ürünlerin yüz derisine teması ellerde olduğu gibi yüzde de kurumaya, kızarıklığa ve hatta egzamaya neden olabilir. Bu da koronavirüsün hasarlı deriden bulaşmasını kolaylaştırıp ciddi bir risk oluşturmaktadır” dedi.

Haberler 04.05.2020 - 01:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dermatoloji Uzman Dr. Ör. Üyesi Gürkan Yardmc, koronavirüs nedeniyle taknt haline gelen el hijyenine ilikin uyarlarda bulundu. Dr. Yardmc, koronavirüsün sklkla ellerin az, burun ve gözlere temas sonras bulaan bir hastalk olduuna dikkati çekerek Bu hastalktan korunmann en önemli yollarndan birisi el hijyenidir. El hijyeninin ise en ideal ekli ellerin en az 20-30 saniye boyunca, el bilekleri de dhil olmak üzere sabunla ve lk su ile ykanmasdr. Sabun ile ellerin ykanamad durumlarda el dezenfektanlar ve alkol içeren kolonyalar kullanlabilir diye konutu.

NEMLENDRMEY UNUTMAYIN

El hijyeni için sirke gibi ürünlerin kullanlmamas gerektiini belirten Dr. Yardmc sözlerine öyle devam etti: Elleri çamar suyu, sirke veya deride tahri oluturabilecek kimyasal ürünlerle dezenfekte etmek ciltte kuruma, kzarklk, çatlama ve hatta egzamaya neden olabilir. Bu da koronavirüsün hasarl deriden bulamasn kolaylatrp ciddi bir risk oluturmaktadr. Bu yüzden ideal el hijyeninde ar souk ya da scak sudan kaçnmal, mümkünse kokusuz ve renksiz sabunlar tercih edilmelidir. El ykama imknnn olmad durumlarda ise yüzey dezenfektanlar yerine el dezenfektanlar ya da kolonya kullanlabilir. Salkl bir el hijyenin son basama ise mutlaka deriyi nemlendirmektir ve kesinlikle ihmal edilmemelidir. Vazelin en ideal nemlendirici üründür. Ancak kaygan yaps nedeniyle kullanm bazen zorlaabilmektedir. Vazeline alternatif olarak gliserin, E vitamini, zeytinya, hodan ya, Hindistan cevizi ya, papatya ya, aloe vera, argan ya, badem ya, shea butter gibi içeriklere sahip nemlendirici kremler de cilt yaps uygun kiiler tarafndan kullanlabilir.

YA çEREN SABUNLARI TERCH EDEBLRSNZ

Dr. Yardmc, el hijyeni srasnda en sk yaplan hatalarn yanl ürün seçimi ve ykama sonras nemlendirici ürün kullanmamak olduunu belirterek unlar söyledi: Derimiz koruyucu bir tabaka görevi görmektedir. Bu koruyucu tabakann hasarlanmas durumunda cildimizde sertleme, ypranma, kuruma ve çatlamalar meydana gelmektedir. Gereinden fazla el ykamak, yanl ürünler kullanmak ve el ykama sonras nemlendirici kullanmamak egzamaya dahi yol açabilir. Bu yüzden elleri ykarken genellikle beyaz renkli, kokusuz ve renksiz sabunlar kullanlmaldr. Ancak bu ürünlerin haricinde deride nemlendirme özellii bulunan E vitamini, zeytinya, Hindistan cevizi ya, palmiye ya, papatya yap, jojoba ya, aloe vera, gliserin gibi içeriklere sahip sabunlar da kullanlabilir. Hangi içerie sahip sabun kullanlrsa kullanlsn, ykama bittikten hemen sonra mutlaka nemlendirici ürünler sürülmelidir

YÜZÜNÜZDE EGZAMAYA NEDEN OLABLR

Yüz hijyenini de ayn el ykama gibi deerlendirmek gerektiinin altn çizen Dr. Yardmc sözlerini öyle noktalad: Cildi tahri edici uygulamalardan kaçnmak oldukça önemlidir. Yüz hijyeni için en önemli nokta ellerin yüz ile temasndan kaçnmaktr. Ellerin yüze temas sonrasnda ise en az 15-20 saniye süreyle lk su ve sabunla yüz ykanmaldr. Sirke, kolonya, slak mendil, el ya da yüzey dezenfektanlar ve tentürdiyot gibi ürünlerin yüz derisine temas ellerde olduu gibi yüzde de kurumaya, kzarkla ve hatta egzamaya neden olabilir. Özellikle deri kalnlnn en ince olduu göz kapaklar, az çevresi ve burun kenarlar egzama riskinin en yüksek olduu yüz bölgeleridir. Bu nedenle mecbur kalmadkça bu ürünlerin kullanm önerilmemektedir. Yüz ykama sonrasnda kiinin cilt tipine göre su bazl ya da ya bazl nemlendirici kremleri sürmeleri de ihmal edilmemelidir.

Ana Sayfaya Git