Yüzünüzün dünyaya anlattığı 3 şey

Yapılan araştırmalar, yüzümüzün aslında kim olduğumuz hakkında bazı bilgiler verebildiğini gösteriyor.

Haberler 16.04.2017 - 10:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Bakak, yüzümüzün dünyaya söyledii üç ey hakknda u bilgileri verdi:

BR KNN SALDIRGAN OLDUU YÜZÜNDEN ANLAILABLR M?

O kii bir erkekse, o zaman bu sorunun cevab bilimsel aratrmalara göre evet. Aratrmalar, yüzün genilik ve uzunluk orannn (yani küçük ya da geni bir yüz olmasnn) saldrganlkla ilintili olduunu bulmular. Elde edilen bu sonuçlara göre yüzün genilik ve uzunluk oran bir kiinin agresif olup olmadyla ilgili önemli ölçüde fikir veriyor ve yüksek seviyelerdeki testosteron seviyelerinin geni yüzlü ve baskn davranlar sergileyen erkeklerde olduunu gösteren aratrma sonuçlaryla da uyumlu.

YÜZÜNE BAKARAK CNSEL TERCHN SÖYLEYEBLR MSNZ?

Yaplan bir dizi aratrmada elde edilen sonuçlara göre belli yüz özellikleri kiinin cinsel yönelimiyle ilgili önemli ipuçlar veriyor. Mesela, yüz özellikleri ve cinsel yönelim arasndaki ilikiyi inceleyen u aratrmaya bir bakn. Aratrmaclar, Kanadadaki üniversitelerde gay ve lezbiyen günlerine katlan gay erkekler ve lezbiyen kadnlarla, gay ve lezbiyen olmayan kadn ve erkekleri bir aratrma için belirlemiler, onlarn fotoraflarn çekmi ve bu fotoraflar kullanarak ileri bir yüz modelleme program yardmyla bu kiilerin yüz hatlarnn ölçümlerini yapmlar. Elde ettikleri sonuçlar oldukça ilginç.

Lezbiyen kadnlarn daha kalkk burunlar (gay olmayan erkeklerin de daha kalkk burunlar), daha büzülmü azlar, daha küçük alnlar ve lezbiyen olmayan kadnlara göre az da olsa daha erkeksi yüz ekilleri olduu görülmü.

Gay erkeklerin daha çkk yanaklar, daha ksa burunlar (lezbiyen olmayan kadnlarn da daha ksa burunlu olduu görülmü) ve gay olmayan erkeklere göre daha arkaya eimli alnlar olduu sonucuna varlm. Aratrmaclar, yüz yaplarndaki bu deiikliklere sebep olan faktörleri anlamann kiilerdeki cinsel eilim gelime süreçlerinin de nasl gerçekletiini daha iyi anlamaya yardmc olabileceini söylüyorlar.

NASIL BR KLE SAHP OLDUUNUZ YÜZÜNÜZDE YAZIYOR MU?

Yaplan aratrmalarda yüz özellikleriyle kiilik özellikleri arasnda baz balantlarn olduu görülmü. Erkeklerde, uyumluluk ve özdisiplin sahibi olma gibi özelliklerin baz yüz özelliklerine sahip erkeklerde daha çok görüldüü bulunmu. Uyumluluk seviyesi yüksek olan erkeklerin dierlerine göre daha kalkk kalar ve daha küçük alnlar (kalar ve saç balangc arasndaki mesafe) olduu görülmü. Uyumluluk seviyeleri daha düük olan erkeklerdeyse durum tam tersiymi. Benzer ekilde, yüksek seviyede özdisiplin sahibi olma özelliinin kalkk gözler ve yatay olarak uzun kalarla ve daha geni açlm gözlerle ilikili olduu görülmü. Bu özellie sahip kiilerin ayrca üst dudaklar içe doru ve sk çene kaslarna sahip olduu görülmü. Bu durum düük özdisiplin seviyeleriyle ilikilendirilen daha gevek yüz hatlarna, yani yer çekimin etkisiyle doal olarak dümü görünen göz ve kalara ve gevek kaslara sahip olmaya zt bir ey. Aratrmaclar düük uyumluluk ve özdisiplin seviyelerine sahip kiilerin benzer yüz özelliklerine sahip olduklar, her iki gruptaki kiilerin de yüzlerinde bir rahatlk ve duyarszlk ifadesi olduunu belirtiyorlar.

Kadnlar arasndaysa, sadece da dönüklük ve yüz özellikleri arasnda kayda deer bir balant olduu sonucuna varlm. Da dönüklük seviyesi yüksek olan kadnlarn, daha çkntl bir burun ve dudaklara sahip olduu, geride duran bir çene ve masseter (çinemede kullanlan) kaslara sahip olduklar görülmü. Da dönüklük seviyeleri daha düük olan kadnlarda durum tam zttym, yani burun etrafndaki alan daha öndeymi. Bu bulgular, bir kiinin yüzüne bakarak belli ölçüde o kiideki baz psikolojik özellikleri tahmin etmenin mümkün olabileceini gösteriyor.

Psikolog Mehmet Bakak, bir kiinin yüzüne bakarak belli ölçüde o kiideki baz psikolojik özelliklerini söyleyebilmek için daha fazla bilimsel aratrma yaplmas gerektiini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git