Yüzünüzün kırışmaması için sırtüstü uyuyun" önerisi

Uyku Derneği (UYKUDER) Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, "Sırtüstü uyumak hem yüze bir şey değmemesi nedeniyle erken yaşta oluşan yüz kırışıklıklarının önlenmesi hem de boyun ve sırt ağrılarının engellenmesi açısından bireylere önemli avantaj sağlar." dedi.

Haberler 28.07.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uluda Üniversitesi (UÜ) Tp Fakültesi Göüs Hastalklar ve Tüberküloz Ana Bilim Dal Bakan da olan Prof. Dr. Karada, AA muhabirine yapt açklamada, çou insann uyku pozisyonunu gece boyunca 15-20 kez deitirdiini söyledi.

Bu nedenle belirli pozisyonlarda uyumak için srarc olunmamas gerektiini anlatan Karada, buna karlk gün boyu yorulan ve ypranan vücudun dinlenmesi açsndan en doru uyku eklinin srtüstü yatmak olduunu bildirdi.

Uyku pozisyonu hem uykunun kalitesi hem de bireylerin bel, boyun, eklem ve srt bölgelerinin sal üzerinde önemli etkiler yaratyor. ifadesini kullanan Karada, öyle devam etti:

Srtüstü uyumak hem yüze bir ey dememesi nedeniyle erken yata oluan yüz krklklarnn önlenmesi hem de omurga ve boyuna bask oluturmadndan boyun ve srt arlarnn engellenmesi açsndan bireylere önemli avantaj salar. Ayrca bu pozisyon, ban mideye göre yukarda olmasndan dolay kiide reflü riskini de azaltmaktadr. Bunun dnda srtüstü yatmak çocuklarda hem salkl geliim hem de boy uzamas için son derece faydal ve önemlidir.

Hafif iddette solunum bozukluu olanlar srtüstü yatmamal

Karada, Horlama ve uykuda nefes durmas yani apne gibi uykuda solunum bozukluklar, en fazla srtüstü pozisyonda yatanlarda görülmekte ve artmaktadr. Hafif iddette uykuda solunum bozukluu olanlara, önlem olarak srtüstü yatmamalarn öneriyoruz. Bununla önlenemeyen ar olgularda ise hastann, PAP cihazlaryla tedavi edilerek, srtüstü yatmas salanyor. Özellikle apne hastalarna, mutlaka PAP cihazlarn kullanarak srtüstü yatma konforuna tekrar kavumalarn öneriyoruz. ifadelerini kulland.

Karada, yan pozisyonda bacaklarn hafifçe karna doru çekilip arasna yastk, ba ve boyun altna da orta yükseklikte yastk konulmasyla elde edilen cenin pozisyonunun, hamileler, bel ars çekenler ve horlama problemi bulunanlar için en ideal yat ekli olduunu bildirdi.

Yüzüstü yatanlar ba yast kullanmamal

Yüzüstü uyku eklini daha çok horlayanlar ile srtüstü yatmaktan rahatsz olanlarn tercih ettiini anlatan Karada, unlar kaydetti:

Yüzüstü uyuma pozisyonunda özellikle boyun kaslar ar geriliyor ve mide bask altnda kalyor. Bu uyuma ekli, yastk altnda kalan kollarn alt ksmndaki sinirlere bask uyguluyor ve vücut arl da akcierlere basnç yapyor. Bu nedenle yüzüstü yatanlar mümkün olduunca ba yast kullanmamal ve vücut altna uzun bir yastk koyarak vücudunu yükseltmeli.

Ana Sayfaya Git