Zatürre aşısı ile ilgili bilinmesi gereken 11 gerçek

COVID-19 ile birlikte zatürre aşısı olmalı mı olmamalı mı tartışmaları sürüyor.Halk arasında zatürre aşısı olarak bilinen pnömokok aşısının COVID-19’a karşı korumadığını, ancak bazı risk grubundaki kişilerin yaptırmasının önemli olduğunu hatırlatan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, pnömokok aşısı ile ilgili en çok sorulan sorulara ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte aklımızda bulundurmamız gereken 11 gerçek:

Haberler 16.09.2020 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

COVID-19 ile birlikte zatürre as olmal m olmamal m tartmalar sürüyor.Halk arasnda zatürre as olarak bilinen pnömokok asnn COVID-19a kar korumadn, ancak baz risk grubundaki kiilerin yaptrmasnn önemli olduunu hatrlatan Enfeksiyon Hastalklar Uzman Doç. Dr. Elif Hakko, pnömokok as ile ilgili en çok sorulan sorulara ilikin açklamalarda bulundu. te aklmzda bulundurmamz gereken 11 gerçek:

Pnömokok as hem COVID-19dan korumaz, hem de COVID-19un zatürreye sebep olmasn önlemez.

Pnömokok as herkese önerilmez.

2 ya alt bebeklere rutin yaplr.

Pnömokok as için zatürre as demek doru deil. A, pnömokoklarn neden olduu zatürre, menenjit ve dier enfeksiyonlarn büyük bir ksmn önler.

Pnömokok as 65 ya üstüne gereklidir.

2-65 ya aras kiilerde kronik hastalk varsa önerilir.

COVID-19un kendisi viral pnömoni yapabilir. Pnömokoklar, influenza yani gripte ikincil enfeksiyonlarn nedeni olabilirken bu COVID-19 hastalarnda daha sk görülmemektedir. COVID-19 nedeniyle youn bakm ünitesi yat olursa, hastane enfeksiyonu etkenleri ile bakteriyel zatürreler (pnömoni) olabilir.

Kronik hastalk durumu, dalak olmamas, orak hücreli anemi, kanser, kronik akcier

hastalklar, kalp-damar hastalklar, böbrek hastalklar ve otoimmün hastal (baklk sistemi bozukluu) olanlar pnömokok as için hekimlerine bavurmal. Astm hastalar ise risk grubunda deildir, alanmalar gerekmez.

2 tip pnömokok as var. Biri konjuge olan, tek doz önerilir, dieri ise polisakkarit olan. Bu, uzun süreli antikor salamad için 5 ylda bir tekrarlanmal. Önce konjuge a, ardndan en az 2 ay sonra polisakkarit a yaplabilir. Biri dierinin alternatifi deil, tamamlaycsdr.

Türkiyede yeterli a olmadndan, a sadece gerekli kiilere önerilmeli.

Yukarda saylan gruplar içinde deilseniz a olmanz gerekmez.

Ana Sayfaya Git