Zatürre bu yıl çok daha tehlikeli bir hastalık

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, 2019'da yaklaşık 672 bini çocuk olmak üzere 2,5 milyon kişinin zatürreye bağlı nedenlerden hayatını kaybettiğini belirterek, "Daha etkin bir tedavi ya da aşı bulunmazsa Kovid-19'a bağlı ölümlerin bu sayıya yılda 1,9 milyon kişiyi ekleyebileceği düşünülüyor. Bu pnömoniye bağlı ölümlerin önceki yıllara göre yüzde 75 artışına denk geliyor ki çok ciddi ve ölümcül bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor." dedi.

Haberler 26.11.2020 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Solunum Aratrmalar Dernei (TÜSAD) nfeksiyon Grubu Bakan da olan Doç. Dr. Kömürcüolu, Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftas dolaysyla sorular yantlad.

Pnömoni (zatürre) konusunda önemli uyarlarda bulunan Kömürcüolu, zatürenin akcier dokusunun iltihaplanmasyla oluan ve insanlk tarihi kadar eski bir hastalk olduunu söyledi.

Kömürcüolu, Zatürre, çalar boyunca insanln urat en ciddi enfeksiyon hastalklarnn banda gelmitir. Etkin antibiyotiklerin ve alarn gelitirilmesi ile sklklar ve ciddiyeti azalsa da halen zatürre tüm dünyada tek bana enfeksiyon kaynakl ölümlerin en büyük nedenidir. diye konutu.

Zatürrenin sklkla bakteriyel, viral ya da daha nadiren mantar enfeksiyonuna bal olarak oluabildiini belirten Kömürcüolu, unlar kaydetti:

Tüm enfeksiyon hastalklarnda olduu gibi vücudumuzun savunma sistemi ile enfeksiyon ajanlar arasnda sürekli bir sava söz konusu. Doal olarak immunitenin daha zayf olduu 5 ya alt çocuklar ve 65 ya üzeri yallarn yan sra, elik eden baklk sistemini zayflatan hastal olan bireyler enfeksiyonlara ve zatürreye daha yatknlar. Zatürre belirtilerini Kovid-19 nedeniyle hemen herkes örendi. Bakteriyel pnömoniler daha çok yüksek ate, öksürük, göüs yan ars gibi gürültülü klinik semptomlarla balarken, viral pnömoniler daha farkl halsizlik, kas ars, kuru öksürük, subfebril ate gibi semptomlarla seyredebilir.

Doç. Dr. Berna Kömürcüolu, Kovid-19un da aslnda viral zatürreye neden olduunu belirterek, Ancak zatürre sonras vücutta neden olduu ar immun yant ile oluan sitokin frtnas ve akcier zararlanmas ile yüksek oranda solunum yetmezliine ve ölüme neden olabiliyor. ifadelerini kulland.

çOK CDD VE ÖLÜMCÜL BR SORUNLA KARI KARIYAYIZ

Doç. Dr. Berna Kömürcüolu, zatürrenin bu yl tüm dünyay kasp kavuran Kovid-19 salgnna bal ciddi ekilde artan pnömoni ve ölümlerle daha önceden hiç olmad kadar gündemi oluturduunu vurgulayarak, u bilgileri verdi:

2019 ylnda 672 bini çocuk olmak üzere, yaklak 2,5 milyon kii zatürreye bal nedenlerden hayatn kaybetmitir. Daha etkin bir tedavi ya da a bulunmazsa Kovid-19a bal ölümlerin bu sayya ylda 1,9 milyon kiiyi ekleyebilecei düünülüyor. Bu pnömoniye bal ölümlerin önceki yllara göre yüzde 75 artna denk geliyor ki çok ciddi ve ölümcül bir sorunla kar karya olduumuzu gösteriyor. Kovid-19 enfeksiyonundan korunmamza salayan maske, sosyal mesafe, el ykama önlemleri, aslnda tüm etkenlere bal zatürreden korunmaya yardmc olacaktr. Hala mevcut pnömokoksik pnömoni as ve influenza ann yaplmas, bu etkenlere bal oluan zatürreye kar koruyucudur. Alama hem enfeksiyonun hafif geçmesine ve hem de sekonder bakteriyel/viral enfeksiyonlarn engellenmesinde önem tamaktadr.

Bu yl önceki yllardan çok daha ciddi ve ölümcül bir viral zatürre salgn ile kar karya olunduuna dikkati çeken Kömürcolu, Maske, sosyal mesafe, el hijyeni önemleri, özellikle kalabalk kapal ortamlarda bulunmaktan kaçnlmas ile kiilerin Kovid-19 enfeksiyonun bulamasndan kendilerini aktif bir ekilde korumalar çok önemlidir. diye konutu.

Kömürcüolu, Alama hala önemini korumaktadr, özellikle çocuklarn ve riskli gruplarn dier zatürre etkenlerine kar pnömokok ve mevsimsel grip alamas yaplmaldr. Alama bu etkenlere bal zatürre skln ve ölümleri azaltrken, hem de Kovid-19 enfeksiyonu ile karabilecek klinik tablolar ve enfeksiyona bal direnç düüklüü önleyecektir. uyarsnda bulundu.

Ana Sayfaya Git