"Zatürre farklı hastalıkların habercisi de olabilir"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Sevda Şener Cömert, zatürrenin bazı hastalarda bronşektazi, akciğer kanseri gibi farklı hastalıkların habercisi de olabileceğini ifade etti.

Haberler 11.11.2016 - 09:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cömert, 12 Kasm Dünya Pnömoni Günü kapsamnda yapt yazl açklamada, zatürrenin günümüzde alama ve etkin antibiyotik kullanmna ramen hala önemli ölüm sebepleri arasnda gösterildiini bildirdi.

Zatürrenin akcierlerde bakteri, virüs veya mantarlar nedeniyle meydana gelen bir enfeksiyon türü olduunu vurgulayan Cömert, hastaln kiinin salkl solunum ilevini bozduunu aktard.

Hastaln arlk derecesine göre, üüme, titreme, yüksek ate, öksürük, koyu renkli yeil balgam, batc tarzda göüs ars, halsizlik, yorgunluk gibi hafif semptomlardan, bilinç bulankl ve solunum yetmezlii gibi ar belirti ve bulgulara kadar geni bir yelpazede klinik tablolarn ortaya çkabileceine iaret eden Cömert, öyle devam etti:

Bu belirti ve bulgularla hekime bavuran hastalarda, fiziki muayene, akcier grafisi ve laboratuvar tetkikleri yardmyla zatürre tans konulmaktadr. Zatürre belirtilen üzere bir enfeksiyon hastal olmakla beraber, doal olarak antibiyotik tedavisine gereksinim göstermektedir. Doru ilaç seçimi için hastann balgam ya da kannda mikroorganizmann saptanmas uygun bir yaklam olabilmektedir. Ancak çou kez bu süreç zaman alaca için konunun uzman hekim, hastann öyküsü, altta yatan dier hastalklar, yaad sosyal koullar, corafi bölgeyi ve bunun gibi birçok faktörü göz önünde bulundurarak olas mikroorganizma cinsine yönelik uygun bir antibiyotik tedavisine balamaktadr.

- Geç kalndnda hastaln ölümle sonuçlanma riski artyor

Doç. Dr. Cömert, tedaviye balandktan sonra hastalarn istirahat etmesinin önerildiini ancak üç gün içinde atein tekrarlamas, ikayetlerin düzelmemesi veya hafiflememesi halinde tekrar hekime bavurulmas gerektiini belirtti.

Cömert, Tedavi sonuçlar genellikle yüz güldürücü olmakla beraber geç kalndnda veya ek hastalklar olan hastalarda çok daha ar seyredebilmekte ve hastaln ölümle sonuçlanma riski artabilmektedir. deerlendirmesinde bulundu.

Hastalktan korunma yolu olarak en sk, etkene yönelik pnömokok ve grip asnn öne çktn dile getiren Cömert, unlar kaydetti:

Özellikle 65 ya ve üzeri hastalara, bronektazi, astm, kalp yetmezlii, eker hastal, böbrek yetmezlii gibi kronik hastal olanlara, alkol geçmii olan, dala alnm kiilerle, baklk sistemi hastal olanlarn yan sra, beyin-omurilik svs kaça sorunuyla mücadele edenlere önerilmektedir. Grip ve pnömokok alar koldan kas içine yaplmaktadr. A yapldktan sonra kolda kzarklk, ar, kant gibi lokal yan etkilerin yannda hafif ate, halsizlik gibi genel yan etkiler de görülebilmektedir. Ayrca sigara içen hastalar sigaray brakma konusunda tevik edilmelidir. Zatürre baz hastalarda bronektazi, akcier kanseri gibi farkl hastalklarn habercisi de olabilmektedir. Belirti ve bulgulara sahip olan hastalar bir an önce hekime bavurmal ve risk altndaki hastalar da alama yaptrmaldr.

Ana Sayfaya Git