Zatürrede tedavi geciktikçe iyileşmede başarı oranının düştüğü uyarısı

Doç. Dr. Levent Cem Mutlu, zatürrede erken tedaviye başlamanın iyileşme oranını artırdığını söyledi.

Haberler 19.11.2020 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mutlu, zatürrenin bulac bir enfeksiyon hastal olduunu ifade etti.

Zatürreden korunma yollarn anlatan Mutlu, Korunmada en önemli ey vücut direncimizi yüksek tutmak, dengeli beslenmek, iyi uyumak, spor yapmak ve bunlardan önemlisi risk faktörü gördüümüz kötü alkanlklardan uzak durmaktr. dedi.

Mutlu, sigara, nargile ve alkolün vücut direncini düürdüünü, sigarann hava yollarnn yapsn bozarak mikroorganizmalarn daha kolay çoalmasna, nargilenin ise bulatrma riskine neden olduunu ifade etti.

Her ne kadar azlk deitirilse de ayn nargileyi farkl kiiler kulland için bulama riskinin arttn vurgulayan Mutlu, Alkol ise yutma refleksini zayflatarak zatürre riskini artryor. Onun için kötü alkanlklardan mümkün olduunca uzak durmakta fayda var. diye konutu.

Mutlu, zatürre asna talebin arttna dikkati çekerek, öyle devam etti:

Zatürre asna ar bir talep oldu ama zatürre, akcier enfeksiyonunun genel bir tanm. Belli bir mikroorganizmaya kar gelien bir hastalk deil ve buna neden olabilecek onlarca etken var. Bizim rutinde kullandmz pnömokok as aslnda zatürre as olarak biliniyor. Pnömokok salkl kiilerde zatürrenin en sk etkeni ancak kolaylkla altta yatan bir hastalk yoksa antibiyotiklerle tedavi edilebilen bir hastalk. Dolaysyla zatürre as rutinde belli risk grubunda olan kiilere öneriliyor ve yal hastalar ile bebekler yani yeni doan grubuna rutin olarak yaplyor. Onun dnda da ek hastal olan kiilerin yapmas lazm. Salkl kiilerin zatürre as olmasna çok da gerek yok çünkü bunun Kovid-19a kar bir koruyuculuu yok. Yani Kovid-19un neden olduu zatürre hastalna kar bu ann bir korucu özellii yok.

- Risk gruplarnda ay öneriyoruz

Zatürre asnn riskli gruplar için faydal olduunu vurgulayan Mutlu, Kovid-19 hastal gelitii zaman akcierlerde zatürreye neden olabiliyor ve vücut direncini düürüyor. Buna da e zamanl ikinci bir pnömokaklarn neden olduu zatürre eklendiinde hastalk daha ar seyrediyor ve ar seyretmesi hastalarda ölüm riskini bir miktar artryor. Onun için riskli gruplarda biz ay öneriyoruz. Zaten Kovid-19 olmadan önce de öneriyorduk ama bu Kovid-19 ile biraz daha önem kazand. ifadelerini kulland.

Mutlu, zatürrenin insanlk tarihinin bandan beri görülen bir hastalk olduunu, tedavinin genellikle baaryla sonuçlandn dile getirdi.

Öksürük, ate ve balgam gibi zatürre belirtileri ortaya çktnda zaman geçirmeden doktora gidilmesi gerektiinin altn çizen Mutlu, unlar kaydetti:

çünkü zatürrede erken tedavi yüz güldürücü oluyor. Geciktikçe tedavinin baars bir miktar düebiliyor ya da hastalk biraz daha ilerleyebiliyor ve yaygnlaabiliyor. Bu sefer hastada solunum yetmezlii tablosu geliebiliyor. Onun için erken tedaviye balamak önemli. Bir dieri de tedavi baladnda doktorun önerdii günde ve sayda ilac düzgün kullanmak gerekiyor. Yani bir iki gün antibiyotii kullanp biraz rahatlayp braktmzda hastalk nüksedebilir ve mikroorganizmalar direnç gelitirebilir. Bunun için uygun sürede doktorun önerdii sürede tedaviyi uygulamakta fayda var.

Ana Sayfaya Git