Zatürreden büyük kayıp

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Alper Özkılıç, zatürrenin tedavi edilmesi gerektiğini, tedavi edilmediğinde hayati tehlikeye neden olduğunu belirterek, dünya üzerinde her yıl 1,3 milyon çocuğun bu hastalığa yenik düştüğünü bildirdi.

Haberler 17.02.2022 - 00:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özklç, çocuklarda zatürre hastalnn oldukça sk rastlanlan ve dünyada 5 yandan küçük 150 milyon çocuu etkisi altna alan önemli bir salk problemi olduunu vurgulad. Özklç, Zatürre geliimi, çocuun akcierlerinin bir ya da ikisinde virüs veya bakteri kaynakl bir enfeksiyondan kaynaklanr. Bu enfeksiyon hali nedeniyle akcier içerisinde yer alan küçük hava yollar ödemli hale gelir ve mukus ad verilen salglar ile tkanabilir. Tkanan hava yollarndan oksijen geçii azalr ve vücuda gerekli temiz hava destei salanmasna engel olur. ifadelerini kulland.

Zatürre etkeni olan mikroorganizmalarn bulac olabileceini belirten Özklç, solunum yolu hastalklarnda konuma, öksürük ya da haprma srasnda havaya saçlan damlacklarn salkl kiiler tarafndan alnmas halinde yaylabileceini vurgulad.

Özklç, çocuklarda zatürre klinii ya ve zatürre etkeni olan zararl canlnn türüne göre deikenlik gösterebilir. Yüksek ate, soluk alp vermenin hzlanmas, öksürük, normalden daha huzursuz olma, özellikle öksürme srasnda göüste ar tariflemesi ve karn ars çocuklarda zatürre belirtileri arasnda yer alan genel ikayetlerdir. deerlendirmesinde bulundu.

Ailelerin çocuklarda özellikle soluk alp verme srasnda dikkatli olmalar gerektiini vurgulayan Özklç, zatürre kaynakl nefes almann zorlamasna bal olarak burun kanatlarnda veya göüs kafesinde yer alan solunuma yardmc kaslarn da kullanlmas ile kaburga boluklarnda çekilmeler olabileceini aktard.

çOCUKLARDA ZATÜRRE BELRTLER GÖZLEMLEYEN ALELER ZAMAN KAYBETMEDEN UZMAN HEKMLERDEN DESTEK ALMALI

Dr. Ör. Üyesi Alper Özklç, zatürrenin tedavi edilmesi gerektiini, tedavi edilmediinde hayati tehlikeye neden olduunu belirterek, dünya üzerinde her yl 1,3 milyon çocuun bu hastala yenik dütüünü bildirdi.

çocuklarda zatürre belirtileri gözlemleyen ailelerin zaman kaybetmeden salk kurulularna bavurarak uzman hekimlerden destek almas gerektiini aktaran Özklç, Salk kurulularna bavurular sonras zatürrenin altnda yatan nedenin hangi mikroorganizmaya bal olarak meydana geldii aydnlatlr ve böylelikle daha uygun ve etkili bir tedavi planlanabilir. Bakterilere bal oluan zatürre olgularnda tedavi için antibiyotik ilaçlara bavurulur. Hafif bakteriyel zatürre vakalarnda antibiyotik ilaç kullanm ile birlikte genellikle 48 saat içerisinde ikayetlerde iyileme salanabilir. Ancak bu durum ilacn kesilmesi için yeterli deildir. Reçetelendirilen antibiyotik ilaçlarn reçetelendirildikleri süre boyunca uygun dozlarda kullanmna devam edilmesi ihmal edilmemesi gereken önemli bir konudur. ifadelerini kulland.

VRÜSLERE BALI ZATÜRRE OLGULARINDA SE ANTBYOTK LAç KULLANIMI GEREKSZ

Antibiyotik tedavisi srasnda çocuklarn istirahat etmesi ve sv tüketimlerine özen göstermesi gerektiini belirten Özklç, unlar kaydetti:

Virüslere bal zatürre olgularnda ise antibiyotik ilaç kullanm gereksiz ve etkisizdir. Viral zatürre olgular bakterilere bal oluan hastala göre daha lml bir seyir izler ve destek tedavisi ile kontrol altnda tutulabilir. Seyri lml olmasna ramen virüslere bal oluan zatürre hastal daha yava bir iyileme gösterir. Uygun ekilde tedavi edilmeyen zatürre vakalarnda bakteriler kan dolamna geçerek bakteriyemi ad verilen hastalk tablosunun olumasna neden olabilir. Bakteriyemi ise zaman içerisinde kan basncnda ar düme, septik ok ve organ yetmezlii gibi ar tablolara ilerleyebilecei için dikkatli olunmaldr. Kana bakteri geçii dnda tedavi edilmeyen zatürre hastalarnn akcierlerinde, içerisinde apselerin yer ald boluklar ve plevra efüzyon meydana gelebilir. Plevral efüzyon, uygun tedavi almayan zatürre olgularnda akcierin zarlar arasnda sv birikmesini ifade eder.

Ana Sayfaya Git