Zayıflamak isteyenler dikkat!

Kilo vermek isteyenlere 14 temel öneride bulunan Diyetisyen Melda Demiröz, beslenme programı hazırlanırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Demiröz, “Uzman bir diyetisyen takibinde sağlıklı beslenme programı hazırlanmalı. Hazırlanacak çalışma sağlıklı kilo vermeyi sağlar” dedi.

Haberler 18.12.2019 - 10:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kilo problemi olan birçok kii zayflamak için elinden geleni yapsa da çabalar bazen istenildii gibi sonuçlanmyor. Uzmanlar, salkl bir beslenme ve diyet program olmadan yaplan giriimlerin kilo almyla sonuçlandna dikkat çekiyor. Diyetisyen Melda Demiröz, Kilo vermek için beslenme programna dikkat edilmesi gerekiyor. Diyetisyen takiplerinin düzenli ekilde yaplmas gerekiyor. Eer tek sorun yanl beslenme deilse; diyetisyen-hekim-psikolog- antrenör gibi bir çok alanl çalma gerekebilir. Bu çalma salkl ve hayat boyu korunabilecek ekilde kilo vermeyi salar dedi.

Diyetisyen Melda Demiröz, kilo vermek isteyenlerin dikkat etmesi gereken püf noktalar öyle anlatt:

KAN DEERLERNZE BAKTIRIN

lk i olarak; Tiroid hormonlar, D vitamini, insülin direnci, cinsiyet hormonlar gibi deerlerde bir problem olup olmadna baklmas ve sonrasnda doru beslenmeyi örenmek için mutlaka bir uzman hekime bavurulmasn öneririm. Bireylerin kan deerlerinde kilo vermeye sebep olan problemler olabilir, bazen bu durum tedavi edilmeden kilo vermek imknsz hale gelir. Doktor, tahlilleri deerlendirip, ilaç tedavisine gerek olup olmadna karar verecek, ardndan diyetisyene yönlendirecektir.

YAI AZALTIN!

Ar yal ve kötü yalar içeren yiyeceklerden, özellikle de kzartmalardan uzak durulmal. Yemeklerin tamamen yasz deil, az ya kullanarak piirilmesine dikkat edilmeli. Et yemeklerine ekstra ya eklenmemeli. Tavuk ve baln derisi ile etin ya tüketilmemeli. Bunlar az yal olarak tercih edilmeli.

EKER BAIMLILIINDAN KURTULUN

eker en tatl zehirdir. eker birçok hastala neden olduu gibi kilo vermenin önünde büyük engeldir. Bu yüzden ekerli yiyecek ve içecekler minimuma indirilmeli. Baz insanlar ekeri azaltn dediimizde, çaya eker atmadklarndan bahsediyor. Pastadan, kurabiyeye, gofretten meyveli yourda ve pek çok kahvaltlk gevree kadar pek çok yiyecekte eker var. ekeri minimuma indirirsek sorunun büyük ölçüde önüne geçmi oluruz.

BEYAZ UNA DKKAT!

Beyaz ekmek, poaça, açma, simit gibi hamur ileri ve daha pek çok beyaz un içeren yiyecei minimuma indirilmeli. Salkl tahllara geçmek gerekiyor. Bulgur, esmer pirinç, karabuday, kinoa, tam buday- tam çavdar ekmei gibi yüksek tahll ekmekler kaliteli, salkl ve lif oran yüksek tahllardr. Beyaz unlu yiyeceklerin yerini bunlar almal.

ALINAN GIDALARIN ETKETLERN KONTROL EDN!

Satn alnacak yiyeceklerin etiketleri mutlaka okunmal. Tükettiimiz gdalarn içeriinde nelerin olduuna dikkat etmeliyiz. Bu artk allmas gereken bir konu. Markete girdiimizde raftan aldmz ürünü direk alveri torbasna koyuyoruz. Bu yanl. nsanlarn pek çok ürünü, yllarca salkl sanarak veya içinde eker olduunu veya tuz olduunu bilmeden tüketiyor. Diyet diye lanse edilen veya salkl olan yiyeceklerin bile içerisinde sanlann aksine daha fazla ya, eker veya kalori olabilir.

Örnein tahin-pekmez salkl bir yiyecektir ama yüksek enerjilidir. Porsiyonuna dikkat edilmelidir. Örnein diyet bisküviler daha düük kalorilidir ama çou zaman onlar da eker içerir ve standart bisküvilere oranla enerjileri %25 azaltlmtr, bu yüzden snrsz tüketilmeleri söz konusu deildir.

ÖÜNLERNZ MUTLAKA DÜZENLEYN

Günde 3 ana öün, 2-4 küçük ara öün tüketilmeli. Güzel ve salkl bir kahvalt ile güne balamak, tüm gününün ve yaplan ilerin kalitesini yükseltecektir. Ar olmayan fakat protein-lif-karbonhidrat salkl bakmndan yeterli öle ve akam yemekleri tüketmeye dikkat edilmeli. Ara öünlerde de yine çi kuruyemiler, meyveler, süt ürünleri gibi gdalardan destek alnabilir. Tatl ihtiyacn kuru meyvelerle yaplm ekersiz tatllarla veya kaliteli bitter çikolata ile karlanabilir. Tabii ki hangi besinin hangi içerie sahip olduu ve ne kadar tüketmek gerektiinin doru bilgilerini de yine bir uzmandan örenmek mümkün.

ÖÜNLERN SAATLERN DÜZENLEYN

Hep ayn saatlerde öün yapmak alkanlk haline getirilmeli. Bu çok da üzerinde durulmayan bir konu ama insülin dengesi ve dolaysyla kilo verme açsndan bu çok önemli.

KABIZLIKTAN KURTULUN

Günlük düzenli olarak probiyotik tüketmek kabzlk probleminin önüne geçecektir. Kefir, probiyotik yourt veya eczanelerde satlan probiyotik tozlar kullanmak çok önemli. Bilinçsizce yaplan diyetler, çok düük yal beslenme de kabzla sebep olur. Mutlaka bu konulara da dikkat edilmeli.

MEYVEY ABARTMADAN TÜKETN

Meyve hayatmzda büyük yere ve öneme sahip. Vitamin, mineraller ve lif içerdii için salkl ancak, meyvenin de fazlas ekerli ve zararl. Kilo verme döneminde meyve günde 2-3 porsiyonla snrl tutulmal. Meyve sfra indirilmemeli ancak düzenli tüketilmeli.

SALIKLI ZAYIFLAMA çN SPOR ART!

Salkl kilo vermek isteyen bireyler, hayatlarnn tamamna sporu yaymal. Günlük 10 bin adm hedeflenmeli, her gün en az 30-40 dakika tempolu yürünmeli. Spor salonuna gitmeden de bunu baarmak mümkün. Akll telefon uygulamalar evde yaplabilecek egzersiz videolaryla dolu. Sokaklar ve parklar yürüyü alanyla dolu. Araç kullanmn azaltlmal ve bol bol hareket edilmeli.

DÜZENL UYKU ALIKANLII EDNN

Uyku srasnda salglanan melatonin hormonu yeterli salglanmazsa kilo vermeyi engelleyebiliyor. En youn salgland saat aral 23:00-04:00 aras. Bu saatlerde bireyler mutlaka uyumal. Uyku ile kilo verme ilikisi çou zaman göz ard ediliyor fakat hem hormonal denge, hem de itah dengesi için son derece önemli.

HAYATINIZDAN STRES UZAK TUTUN!

Stresli anlarda kortizol hormonu salgs artyor ve bu hormon vücutta ya depolanmasn artryor. Ayrca stres ar yeme isteine ve tknrcasna yemeye sebep olarak da kilo almna sebep olabilir. Egzersiz ve meditasyon yaplmal. Nefes düzeni kontrol edilmeli.

ISRARLARLA BAA çIKIN!

Yedirme-içirme srar gerçekten kültürel olarak ülkemizde inanlmaz yaygn bir olay. eker hastas olan birine bir ey olmaz, ye gitsin diyerek bir tabak baklava yedirmek isteyip, eker komasna sokanlar bile çevremizde rahatlkla görebiliriz. Hatta farknda olmadan biz de arkadalarmza, eimize, çocuumuza bunu yapyor olabiliriz, lütfen bunun farkndalnda olalm. Bu iyilik yapmak deil, gerçekten kötülük yapmak. çevreden gelen srarlarla baa çkarsak gerçekten baarl olabiliriz.

ÖNCE SALIA, SONRA GÖRÜNTÜYE ODAKLANIN!

Herkes yalnzca d görünüü için yediklerine dikkat etmeye veya kilo vermeye çalr. Oysa kii saln kaybettiinde görüntü umurunda bile olmaz. Zayflamak uruna zararl yollara bavurulmamal. Yava yava kilo verecek bile olsan her zaman salkl yiyeceklerle beslenerek sonuca ulamaya çalmak daha doru olacaktr. Yüksek protein diyetleri, karbonhidratsz diyetler, ok diyetler ksa vadede hzla kilo verdirse de uzun vadede sala zararldr.

Kilo vermeye giden her yol mübah deildir diyen Diyetisyen Melda Demiröz, Kilo verirken salmzdan olmayalm. Kilo vereceim derken sal ve enerjiyi kaybetmeyelim. Uzman destei alarak kilolardan kurtulalm ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git