Zayıflamak için yapılan 11 hata

“3 öğünde tek bir gıda yiyorum”, “Kahvaltı etmeyince kilo veriyorum”, “Su içersem ödem yapar” gibi cümleleri çevremizde kilo vermek isteyen pek çok kişiden sıkça duyuyoruz. Ancak bilinçsizce yapılan bu uygulamalar kilo verdirmiyor aksine kişiye fazla kilo olarak geri dönebiliyor.

Haberler 26.03.2019 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Rumeysa Kalyenci, en çok yaplan diyet hatalar hakknda bilgi verdi.

Pek çok kii kilo vermenin salkl olacan düünürken, pek de salkl olmayan yöntemleri tercih edebilir. Ancak baz beslenme hatalar kilo verdirebilir ama vücutta kalc hasarlara yol açabilir ya da yeniden kilo almaya neden olur. En çok yaplan diyet hatalar öyle sralanabilir:

1-Öün atlamak: Zayflamak uruna pek çok kii öün atlama hatasna dümektedir. Özellikle kahvalt öünü atlanmaktadr. Pek çok kiide öün atland zaman kilo verilecek algs bulunmakta. Ama bu yanl bir davran biçimidir. Bir süre kilo verilir gibi görünse de, gerekenden daha az kalori alnd için metabolizma durur. Metabolizma durunca, kilo verme hz yavalar ya da kilo alnmaya balanr. Diyete ilk balandnda öün atlayarak hzl kilo verilir ama iki ay sonunda kilo verme tamamen durur. Bu kez vücudu artmak için yeni diyetlere balanr ama bu kalc kilo vermeyi getirmez, aksine verilen kilo iki misli halinde geri alnr.

2-Ekmek yemeyi brakarak kilo vereceini düünmek: Genelde karbonhidrat olmayan diyetlerle kilo verilecei algs vardr ve bu yanl bir algdr. Karbonhidrat tamamen kesmek kiiyi ekerli gdalara, pastane ürünlerine yöneltir. Bu anlamda yaplan en büyük hata ekmei tamamen hayattan çkartmaktr. Ekmein içeriindeki maddeler mutluluk hormonunun salglanmasn salamaktadr. Ekmek kesildiinde, öünde doygunluk salanmamaktadr. Bulgur, karabuday, makarna gibi besinler beslenmeden çkartldnda kiide mutsuzluk hissi olur ve ekerli gdalara yönelim artar. Diyet yaparken karbonhidrat ve karbonhidratn en önemli kaynaklarndan biri olan ekmei brakmamak gerekir. Bu aamada bireyler doru karbonhidrat seçmeye çalmaldr. Beyaz ekmek yerine tam buday ekme pirinç yerine bulgur tercih edilmelidir.

3-Hamur ii tüketmek: Poaça, açma gibi pastane ürünleri her gün tüketildiinde hem vücuda zarar verir hem de kilo aldrr. Bir tanesinin kalorisi 250 ile 450 civarnda deien bir poaça arada bir tüketilebilir ancak bunu sürekli hale getirmemek gerekir. Tam buday unundan yaplan bir dilim ekmek hem doyurucu olacaktr hem de içeriindeki besin öeleri kan ekerini dengeledii için kilo verdirmeye yardm edecektir. Hamur ii ürünler kan ekerini hzlca yükseltip, hzlca düürür ve açlk hissini artrr. lla hamur ii yenmek isteniyorsa iki dilim ekmek yerine kahvaltda yarm simit, bir dilim ekmek yerine simidin üçte biri tüketilebilir.

4-Ödem yapar diye su içmemek: Baz kiiler su içmenin ödem yaptn düünüp fazla su tüketmek istemezler. Ama bu yanl bir algdr. Aksine ödem atmak için su içmek gerekmektedir. Kilo bana 30 ml su içilmelidir. Yani 60 kilo olan bir birey, günde 1.8 litre su tüketmelidir. Souk havalarda vücut terlemedii için daha fazla ödem tutmaktadr. O nedenle souk havalarda su tüketiminin artrlmas gerekmektedir. Suyun yeterli miktarda tüketilmemesi, hem sindirim sistemini hem de metabolizmay yavalatmaktadr. Günlük su tüketiminin gerekenden az olmas, çay veya kahve tüketimin fazla olmas, vücudu susuz brakr, metabolizmay yavalatr.

5-Porsiyonlara ve piirme ekillerine dikkat etmemek: Pek çok kii porsiyon kontrolü yapmamaktadr. Diyetlerde genelde bol salata ibaresi vardr. Ama bu bol salata kavram bir kase miktarnda olmaldr. Örnein bol salata diyerek yarm kilo domates tüketilirse kilo alnr, bir domates tüketilirse kilo verilir. Diyette krmz et varsa bu zgaradr. Ama kii verilen gram kadar döner yemek isterse bu doru bir beslenme olmaz. Piirilme ekillerinde görülmeyen ya vardr. Özellikle meyvelerde ve kuruyemilerde porsiyon kontrolü yaplamamaktadr. Kilo aldrmaz diyerek verilen miktarn fazlasn tüketmek kilo olarak geri dönmektedir.

6-ok diyetler uygulamak: ok diyetler arada bir uygulanabilen ama sürekli yaplmamas gereken bir beslenme türüdür. Her bireyin günde almas gereken karbonhidrat, ya, protein, mineral ve vitamin miktar vardr. Bireyler uzun bir süre almas gerekenden daha az besin alrsa vücut durur. ok diyetler asla iki günden fazla uygulanmaz. Uygulanmasnn sebebi kilo verme süreci durursa, metabolizmay artmak içindir. Uzun vade yaplmamaldr.

7-Diyet ürünlerle zayflamaya çalmak: Bir paket diyet bisküvi yendiinde bir çikolata ile ayn oranda kalori alnabilmektedir. Diyet ürünlerde de porsiyon kontrolü salanmal, asla fazla tüketilmemelidir. Meyveli yourt deil de normal yourt tüketilmesi, iki tane diyet kraker yanna küçük bir kibrit kutusu kadar peynir ya da küçük kutu bir yourtla diyet ürünler tüketilebilir.

8-Diyet içecekleri snrszca içmek: Aratrmalar asitli diyet içeceklerin zararl olabilecei yönünde sonuçlar vermekte. Her gün olmasa da haftada bir ya da iki gün bu tür içecekler tüketilebilir. Snrszca tüketilen her gdada olduu gibi asitli içecekler de vücuda zarar verebilir. Ancak kii asitli içecek ihtiyac hissederse, ona soda, limon ve tarçn üçlüsü önerilebilir. Bu hem asitli içecek isteini bastrr hem de içindeki tarçnla kan ekeri dengelemesi yaplr.

9-Tek tip diyet uygulamak: Yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmas sebebiyle tek tip beslenmeyi öneren diyetlerden kaçnlmaldr. Sadece protein, sadece karbonhidrat, sadece çorba ya da sadece sebze tüketilen diyetler ksa sürede hzl kilo verdirebilir ama bunlarn vücuda zarar çok büyük olur.

10-Gda etiketlerini okumamak: Alnacak diyet bir ürün bile olsa satn alrken içerdii enerji, ya miktar, eker içerip içermedii gibi konular zayflamak ve salkl beslenmek için önemlidir. eker içermez, Light ibaresi görüldüü zaman mutlaka etiketi okunmaldr. Bu ne tüketildiinin farknda olunmas açsndan faydaldr.

11-Kendi kendine diyet yapmaya çalmak: Diyet yaplmadan önce mutlaka bir dahiliye uzmanndan yardm alnmal ve kan tetkikleri yaptrlmaldr. Bu tetkikler akabinde bir beslenme ve diyet uzmanna bavurulmaldr. Herhangi bir uzman kontrolüne girmeden baarl olma oran oldukça düüktür. Nasl ki arabalarn bakmlar düzenli yaptrlyorsa, kiiler de zayflama konusuna bu titizlikle yaklamaldr.

Ana Sayfaya Git