Zehirlenmeye aman dikkat!

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Cihat Adın, karbonmonoksit zehirlenmesine karşı uyarılarda bulundu.

Haberler 06.02.2021 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Cihat Adn, mevsime bal oluan iddetli rüzgar nedeniyle arta geçen karbonmonoksit zehirlenmesine kar uyarda bulundu. Karbonmonoksit gaznn genellikle yakt olarak kullanlan odun, kömür gibi yaktlarn iyi yanmamas sonucu ortaya çkan bir gaz olduunu ve kokusuz, renksiz ve sinsi bir gaz olduunu söyleyen Uzman Dr. Adn, Karbonmonoksit, karbon kökenli bünyesinde karbon bulunduran bütün odun kömür, doalgaz ve petrol gibi bütün yaktlarda bulunan bir molekül. Bunlarn yanmas veya iyi yanmamas sonucunda aça çkmaktadr.

YAKILAN KÖMÜRÜN ORANI

Karbonmonoksit zehirlenmesi karbon molekülü renksiz, tatsz ve kokusuz bir maddedir. Metan gaz kokusuyla kartrlmamas ve ya duman görüntüsüyle kartrlmamas gerekiyor. çok sinsi bir maddedir. Kandaki oksijenin baland hemoglabine dorudan balanmak suretiyle oksijenlenmeyi engellemektedir. Bunun aça çkma eklide genellikle rüzgarl havalarda sobann veyahut yakt olarak kullanlan cihazn iyi yanmamas sonucunda evin içinde karbonmonoksit szmasyla maruziyetle ortaya çkmaktadr. Bu karbonmonoksit zehirlenmesi akut veya kronik olarak gerçekleebilir. Akut gerçekleen karbonmonoksit zehirlenmesinde daha çok ba ars, halsizlik, gözlerde kzarma, vücutta kzarma ve baygnlk hissi gibi semptomlar ortaya çkmaktadr diye konutu.

SOLUNUM YOLU HASTALARI

Hastaln daha çok küçük yataki çocuklar, gebeleri, yallar ve bilhassa kronik kalp hastal ve solunum yolu hastal olan yallar daha youn bir ekilde etkilemekte olduunu kaydeden Uzman Dr. Adn, Bu yönde belirtiler fark ettiimiz anda yapmamz gereken ilk ey ortamn en ksa zamanda havalandrlmas, maruz kalan kiilerin yakas, kravat varsa açlp rahatlatlmas ve derhal 112 vesilesiyle salk kuruluuna bavurmak olmasdr. Daha çok yurdumuzda güney bat yönünden esmekte olan lodos rüzgaryla birlikte soba zehirlenmeleri eklinde kn younluu artan bir ekilde acillerimize bavurular olmaktadr. limiz içinde ayn ekilde söylemek gerekirse doalgazn gelmesiyle birlikte ayn anda doalgaz ve soba yaktlarna bal zehirlenme ortaya çkabilmekte acillerimizde bu hastalara bütün imkanlarla müdahale etmekteyiz. Ancak burada önemli olan ey korunmak olacaktr dedi.

SOBA BORULARININ TEMZL

Bu noktada yaplmas gereken ey kullanlan yaktn ve sobann kalitesini mutlaka kontrol etmek, kombi ve ofbenlerin her sene mutlaka kontrolünü ve servi hizmetini salamak, bacalarn açk olduundan emin olmak szma veya eskime varsa bu borular mutlaka deitirmek, yatmadan önce daha teferruatl olarak mutlaka sobann söndürülmesini salamak olduunu belirten Adn, Mümkünse doalgaza yeni geçtiimiz için bunu da belirtmek gerekiyor, mutlaka ama mutlaka souk hava geliyor diye menfez dediimiz evin içine açlan deliklerin kapanmamas ve oradan havalanmann salanmas ve mutlaka evlerde karbonmonoksit dedektörünün bulunmas salanmaldr. Hane halkmz büyük olduu için genelde bir konutta yaayan birey says daha çok olduu için, ayn zamanda karbonmonoksitten çocuklar daha çok etkilendii için ve çocuk says fazla olduu için karbonmonoksit zehirlenmesinden daha youn etkilenme potansiyelimiz olduu için bu konulara daha fazla ehemmiyet vermemiz gerekmektedir eklinde konutu.

KAPALI ORTAMLARDA ETKS

Kapal ortamda çaltrlan arabayla ayn ortamda durulmamas bu noktada özellikle trafik polisleri ve itfaiye ekiplerinin gece nöbet artlarnda oldukça dikkat etmelerini tavsiye eden Uzman Dr. Adn, Karbonmonoksit zehirlenmesinin önüne geçebilmek için evin mutlaka uygun bir ekilde havalandrlmas, soba borularna mutlaka dikkate dilmesi, kapal ortamda çaltrlan arabayla ayn ortamda durulmamas bu noktada özellikle trafik polislerimiz ve itfaiye ekiplerimizin gece nöbet artlarnda oldukça dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. Borularn ve bacann her sene temizlenerek kontrol edilmesi evde eer kombi kullanlyorsa her sene mutlaka baca ve cihaz bakmnn yaptrlmas, mümkünse kombinin konut darsnda balkon gibi mekanlarda konumlandrlmas bu eer mümkün deilse mutlaka kombinin yaknnda pencerede bir menfez açlmas ve bu menfezin k artlarnda kapatlmamas gerekmektedir. Salgn süresince hafta sonu kstlamalarna bal olarak evde geçirilen vakitler artmaktadr. Hane halk normalden daha büyük bir ekilde evde barnmaktadr. Buna bal olarak ta evin snma sürecinde karbonmonoksit zehirlenmesi riski artmaktadr. Bunu kontrol edebilmek açsndan halkmzn bilhassa sobasna ve kombisine daha dikkatli bir ekilde bakm yaptrmas gerekmekte ve zehirlemeye kar tedbirini almas oldukça önemlidir dedi.

Ana Sayfaya Git