"Zehirli guatr belirtileri ihmal edilmemeli"

Zehirli guatr hakkında uyarılarda bulunan Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Uzm. Dr. Esra Tutal, “Tiroit hormonları dokuların büyümesi, beyin gelişimi, kalori harcanması ve oksijen tüketimi gibi hayati görevlerinin yanı sıra kalp, karaciğer, böbrek, iskelet kası ve cilt dokusu üzerinde de etki gösterir. Zehirli guatr, vücudun aşırı miktarda tiroit hormonuna maruz kalmasıdır” dedi.

Haberler 26.05.2022 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tiroit bezinin, T3 ve T4 hormonlarn üreten, boynun ön ksmnda yer alan, vücudun en büyük endokrin organ olduunu belirten Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalklar Uzm. Dr. Esra Tutal, 25 Mays Dünya Tiroit Günü dolaysyla zehirli guatr hakknda açklamalarda bulundu.

Tiroit bezinin, T3 ve T4 hormonlarn üreten, boynun ön ksmnda yer alan, vücudun en büyük endokrin organ olduunu söyleyen Uzm. Dr. Esra Tutal, Tiroit hormonlar dokularn büyümesi, beyin geliimi, kalori harcanmas ve oksijen tüketimi gibi hayati görevlerinin yan sra kalp, karacier, böbrek, iskelet kas ve cilt dokusu üzerinde de etki gösterir. Zehirli guatr vücudun ar miktarda tiroit hormonuna maruz kalmasdr. Bu bazen tiroit bezinden ar miktarda tiroit hormonu sentezlenmesinden bazen da tiroit iltihaplarndan kaynaklanr diye konutu.

BU BELRTLERE DKKAT

Zehirli guatrn belirtilerine dikkat çeken Uzm. Dr. Esra Tutal, Zehirli guatrn nedenine göre deimekle beraber çarpnt, sinirlilik, kolay yorulma, ishal, ar terleme, scaa tahammülsüzlük, normal yemeye ramen kilo kayb gibi ikyetler görülebilir. Baz hastalarda gözde irileme ve dar çkma gibi göz kaslarnn etkilenmesine bal baz belirtiler, bacak derisinde kzarklk ve deride kalnlama gibi belirtiler de olur eklinde konutu.

LAç TEDAVS UYGULANABLR

Hastaln tansnn, muayene sonras kan tetkikleri ile balayacan vurgulayan Uzm. Dr. Esra Tutal, Kanda T3, T4, TSH gibi tiroit hormonlar, baz tiroit antikor deerlerine baklr. Ayrca ultrason ve sintigrafi de tanda kullanlan görüntüleme yöntemlerindendir. Günümüz de zehirli guatrn tedavisinde kullanlan 3 yöntem vardr. Birincisi ilaç tedavisi, ikincisi ameliyat, üçüncüsü ise halk arasnda atom tedavisi olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisidir. Hangi hastaya hangi tedavinin uygulanacana hastaln nedeni, iddeti ve elik eden dier problemleri göz önünde bulundurularak karar verilir ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git