Zehirli ishal öldürebilir

Özellikle sıcak havalarda kirli içme suyundan, bozulmuş gıdalardan, dışkı bulaşan yiyeceklerden ve kirli havadan kaynaklanan ishal vakaları oldukça sık görülür. Başlıca belirtilerinden kolayca tespit edilebilen zehirli ishal, tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

Haberler 12.07.2019 - 11:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halk arasnda zehirli ishal olarak ifade edilen ishal etkeni Rota isimli virüstür. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda daha sk görülen zehirli ishalin tedavisi ise sanld kadar zor deildir. Dr. Koray Akay, zehirli ishal ile ilgili detayl bilgilerini paylat.

shal neden olur?

shal sindirdiimiz yiyecek ve içeceklerin kaln barsaklarnzdan hzl ve büyük miktarda çkmasyla oluur. Vücudumuz normalde, svy emer ve yar kat dky dar atar. Fakat kaln barsamz besinlerdeki svy ememezse, sulu dk ortaya çkar. Hastalk hasta birey ile temastan, ortak kullanlan eyalardan, tuvaletten de bulaabilir.

Zehirli ishal olduumuzu nasl anlarz?

Zehirli ishal, kendini belli edecek semptomlarla ortaya çkar. Balca belirtileri bol sulu dklama, kusma ve atetir zaman içinde karn kramplar artar. Sv kaybnn artmas ile deri rengi solar ve kurur, göz çukurlar belirginleir. Ar sv kayb bebek ve çocuklar çabuk etkiledii için muhakkak doktor kontrolü gerekir.

Zehirli ishal nasl önlenir?

Zehirli ishali önlemenin ilk yolu, zehirli ishal as olmaktr. Bu belirtileri görüyorsanz acilen bir salk kurumuna gitmelisiniz ve destek almalsnz. Bir kez uygulanan a bebeklere, çocuklara ve yetikinlere herhangi bir art gerektirmeksizin uygulanabilir.

Tedavisi nedir?

Zehirli ishal, ortaya çkt anda derhal kontrol altna alnmaldr. Ciddi olduu kadar, tedavisi de mümkündür. Zehirli ishal için belli bir ilaç yoktur ancak ate, kusma için doktor kontrolünde ilaçlar kullanlr. Antibiyotiin tedavide yeri yoktur. Bebeklerde a uygulamas yaplr. Zehirli ishal, kiilerde ar oranda su kaybettirir. Bebekler emziriliyorsa emzirilmeye devam edilir. Bu sebeple kaybedilen suyun yerine konulmas, tedavinin ana unsurudur.

Ek gda veriliyorsa belli oranda hazrlanm tuzlu ekerli su verilir inek sütü ile yaplan besinlerden uzak durulur. çorba olarak yourtlu ve/veya pirinçli çorbalar verilir. Muz, halanm patates, kabuu soyulmu elma verilir. Yal besinlerden kaçnmak gerekir.

Ana Sayfaya Git