Zeka gelişimini destekleyen 8 öneri!

Özellikle de Covid-19 pandemisi sürecinde gerek çocuklarının evde online eğitimine kulak kesilen, derslerde bilemediği sorulara şahit olup eğitim başarısını artırma telaşına kapılan gerekse de kendileri işte olduğu için çocuklarının evde eğitimlerinin eksik kalacağından endişe eden pek çok anne baba, hem başarıyı artırmanın hem de çocuklarının zekasını geliştirmenin yollarını arıyor.

Haberler 05.12.2020 - 01:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Neslihan Korkmaz, Eitim de dahil her eyin eve tanmas biz ebeveynlere baz sorumluluklar getirdi. Evdeki eitimin bilgisayarlar üzerinde olmas ve birçok ebeveynin çalyor olmas aileleri çocuklarnn eitimlerinin eksik kalacaklar konusunda endielendiriyor. çocuklarn evde eitimleri devam ederken zekalarn gelitirecek neler yaplabilir diye düünmeden edemiyor insan. Birçok zeka tipi vardr: Sözel zeka, matematiksel zeka, görsel zeka, bedensel zeka, müziksel zeka, sosyal zeka, kiisel zeka ve doac zeka. Bu zekalarn birbirleri ile uyumu önemlidir. Bu yüzden bu farkl zekalar gelitirmek için bilisel çalmalarn yan sra, geliimi için çocua ruhsal ve fiziksel yönden de iyi koullar salamalyz diyor. Dr. Neslihan Korkmaz, çocuklarn hem okul baarlarn artrmaya hem de zekalarn gelitirmeye yardmc olacak önemli öneriler ve uyarlarda bulundu.

MÜZK DNLETN VE MÜZK ALET çALMAYA YÖNLENDRN

Müzik çocuklarn kendini ifade etme yeteneklerini gelitirip, estetik, yaratc ve yapc düünme kapasitelerini arttryor. Okul çandaki çocuklarn okuma ve yazmay daha kolay örenmesini, anlama ve düünme becerilerini gelitiriyor. Yani akademik performans da olumlu etkiliyor. Dr. Neslihan Korkmaz çocuklara müzik dinletmek beyin aktivitesini arttrp, stresin ve skntnn azaltlmasn salyor. Aldklar müzik eitimlerine paralel olarak, ritim becerileri olan örencilerin dierlerine oranla günlük hayatlarnda daha iyi plan yaptklar, daha hzl organize olduklar ve süreçleri daha iyi takip ettikleri yaplan çalmalarda ispatlanmtr diyor. Yaplan aratrmalar ayrca müzik aleti çalan çocuklarn büyük ve küçük kas geliimlerinin desteklendiini, bilisel ve psikomotor geliimine katk saladn ortaya koyuyor.

SPOR YAPTIRIN

Egzersiz yapmak, beyin sal için gerekli kimyasallar uyaryor, dopamin ve endorfin hormonlarn salglatarak stresi azaltyor ve uykuya dalmay kolaylatryor. Düzenli spor; çocuun motivasyonu artrrken, dans etmek ve yoga yapmak da hem fiziksel hem de ruhsal olarak gelitiriyor.

BU BESNLER MUTLAKA TÜKETMESNE ÖZEN GÖSTERN

Okul baarsn artrmada ve zeka geliiminde salkl beslenme çok önemli. Yumurta, balk, ceviz, badem, tahllar, sebzeler, domates, krmz et, baklagiller, yourt, yemeklere ilave edilecek zerdeçal ve yeterli su tüketimi çok önemli. Odaklanma ve güçlü hafza yeteneklerini gelitiren, sinir sistemini güçlendiren, beyin geliimine yardmc olan bu besinler sinir sistemini güçlendiriyor ve düünme yetilerini gelitiriyor.

YETERL VE KALTEL UYUMASINI SALAYIN

Yeterli süre ve kalitede uyku uyuyan çocuklarda bilisel ilevler artyor, psikolojik olarak daha salkl hale geliyorlar. Gün içerisinde örenilen bilgilerin ilenmesi, hafzada depolanmas, sinirler arasnda doru ekilde haritalandrlmas uyku vakitlerinde mümkün oluyor.

OYUN OYNAMAYA MUTLAKA ZAMAN AYIRIN

çocuunuzla oynayn, beraber zaman geçirin. Serbest oyun oynama zamanlar yaratn, oyununu kendisinin seçmesine izin verin, yapmaktan çekindii, korktuu herhangi bir deneyim için onu yüreklendirin, yana uygun tayabilecei kadar sorumluluk verin. Dr. Neslihan Korkmaz Körebe veya saklambaç gibi oyunlar neden- sonuç ilikisi kurmasn salar. Boyama, el ii faaliyeti ya da hamurdan ekiller yaptrabilirsiniz. Puzzle, satranç, dama, tavla, solo test gibi oyunlar çocuklarn problem çözmesinde katkda bulunur diyor.

ONU DKKATL DNLEYN

Kronik stres beyin hücrelerini yok ediyor, hipokampüse zarar veriyor ve hafza kayb gerçekleebiliyor. çocuunuzla beraber rahatlamak, mümkünse meditasyon yapmak ve rahatlatc müzikler dinlemek hafzay kuvvetlendiriyor.

TELEFON VE TABLET BRLKTE SINIRLANDIRIN

Tablet, telefon, televizyon ve bilgisayar oyunlarna birlikte süre koyun. Zihinsel ve bedensel aktiviteler planlayn. çocuunuza ait bir oda ve masa ayarlayn. çocuunuz ders çalrken evde olabildiince dikkatini datacak faaliyetlerde bulunmayn. Kitap okuma saati yapmanz çocuunuz için en büyük katklardan biri. Birlikte bir tarif seçip yemek yapabilirsiniz. Ayrca beraber saksya çiçek ekin ve sulama görevini ona verin diyor.

HER ZAMAN SEVGNZ GÖSTERN

çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Neslihan Korkmaz Her eyden önce sevginizi gösterin, onlara yanlarnda olduunuzu hissettirin. marr diye düünerek sevginizi, takdirinizi ve beeninizi göstermekten kaçnmayn. Kiiliklerini deil, davranlarn eletirin. çocuunuzun ayr bir birey olduunun bilincinde olarak üslubunuza dikkat edin ve onu rencide edecek ekilde davranmaktan kaçnn. Yapt bir yanln neden yanl olduunu sabrla ve sevgiyle açklayn diyor.

Ana Sayfaya Git