Zeka ve Yetenek Eğitim Buluşması

Prof. Dr. Cüceloğlu: ''Yetişkinler bazen çocukları insan yerine koymuyor. Onların küçük insan olması nedeniyle adam yerine koymuyoruz. Farkında bile değiliz. Buna şablonumuz izin vermiyor. Efendim eğitim sistemi değişsin falan diyorsunuz ama önce çocuğa bakış tarzımızı değiştirmemiz lazım"

Haberler 19.11.2017 - 11:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Doan Cücelolu, yetikinlerin bazen çocuklar insan yerine koymadklarn belirterek, Onlarn küçük insan olmas nedeniyle adam yerine koymuyoruz. Farknda bile deiliz. Buna ablonumuz izin vermiyor. Efendim eitim sistemi deisin falan diyorsunuz ama önce çocua bak tarzmz deitirmemiz lazm. dedi.

Cücelolu, çocuk Vakf ve ili lçe Milli Eitim Müdürlüü tarafndan ili Nuri Akn Anadolu Lisesi Konferans Salonunda düzenlenen Zeka ve Yetenek Eitim Bulumasnda yapt konumada, belli bir konuda bahsedilse de yaamn çok büyük bir bütün olduunu söyledi.

Bu bütünün içerisinde herhangi bir konunun alnarak bütünden yaltlm olarak konuulduu zaman pek anlam ifade etmediini belirten Cücelolu, Anlam esasnda suyun anlam ne diye sorduunuzda, suyu sadece su olarak gördüünüzde anlam veremezsiniz. Anlam iliki içerisinde kefedilebiliyor. Suyun anlamn toprakla su iliki içerisine girdii zaman, tohumla su iliki içerisine girdii zaman anlayabiliyorsunuz. Anlam mutlaka bir iliki sistemini ifade ediyor. diye konutu.

ZEKA VE YETENEK

Cücelolu, hayatta deiik sosyal ortamlarda bulunduunu anlatarak, öyle devam etti:

Bilgi eer farkndalk haline getirilip imdi burada alglamanz anlam vermenizi etkilemiyorsa, snavda iinize yarayabilir ama ondan baka iinize yaramaz. Ben bunun farkna vardm zaman kendime bir misyon seçtim. Benim ülkemde insan nedir, insan ilikileri ne demektir, anne-baba, öretmen olmak ne demektir konusunda bir hizmetim olacana inandm ve elimden geldii kadar o konuda kitap yazyorum, okuyorum. Bir sosyal ortama girdiimde herhangi bir yerde, baz sosyal ortamlarda, insanlarn çounun yüzü ask suratl, bkkn, gergin, evksiz, umutsuz, öfkeli. Öfke kendisini ifade edecek ortam aryor. Bir yerde seminer verirken bir adam 90 dakika ayn yüzü sertlikle beni dinledi. Ara verince onunla konumak istedim ve ona Bana hakaret eder misiniz? dedim. O da Ne münasebet hocam dedi. Sonra Beyefendi yüzünüz alasn söylüyor dedim. O da biraz sonra biraz gülümsedi ve Bizim olan da bundan ikayetçi dedi. Bu adamlar aslnda kötü insanlar deiller, bunlar böyle olduklarnn farknda deiller.

KÜçÜK NSANLAR

Yetikinlerin bazen çocuklar insan yerine koymadklarn dile getiren Cücelolu, Onlarn küçük insan olmas nedeniyle onlar adam yerine koymuyoruz. Farknda bile deiliz. Buna ablonumuz izin vermiyor. Efendim eitim sistemi deisin falan diyorsunuz ama önce çocua bak tarzmz deitirmemiz lazm. Farknda deiliz ablon olduundan dolay. Ama hepimiz adam yerine koymadmz o çocuun adam olmasn istiyoruz. Bu çok önemli bizim için. Öbürünün gözüyle görüp halden anlama konusunda müthi bir fakiriz. çocuun gözüyle gören yok. Bu da kötü bir insan olduumuzdan dolay deil belirli bir kültür ablonu var ileyen, onu kefetmediimiz için onu dna çkamyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

nsanlarn hayatlarnda olan önemli olaylar içinde saklayarak yanl yaptklarn vurgulayan Cücelolu, Hayatnz da çok önemli bir olay oluyorsa ve paylaamyorsanz o zehir olur sizi sokar. Hayat anlamn tanklk süreci içinde bulur. dedi.

Ana Sayfaya Git