Ali Koç: “Türk futbolu kaosa sürükleniyor"

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, son dönemde yaşanan hakem hataları üzerine, “Bu kaotik ortam böyle gitmez. Türk futboluna yazık. Her sene geriye gidiyoruz. Gelin, ‘Süper Lig’de şampiyon olacak takım sadece saha içi değil saha dışında da etkin olacak’ algısını yıkalım. Hakemlerin oluşturduğu kriziler, hakemlerin üzerinden Türk futbolunun özellikle de odağında Fenerbahçe’nin olduğu krizlerden Türk futbolu kaosa sürükleniyor” dedi.

Haberler 09.12.2020 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fenerbahçe Bakan Ali Koç, sar-lacivertli takmn Yeni Malatyaspor maç hazrlklar sonras basn mensuplarna açklamalarda bulundu. Yaanan hakem hatalarndan son derece rahatsz olduklarn dile getiren Koç, Ne kadar az konuursak o kadar iyi. Konumuyoruz diye eletiri alyoruz. imizi yapmaya çalyoruz. Enteresan bir yaz dönemi geçirdik. Gerek limitler, gerek finansal fair play snrlar, gerekse finansal imkanlarmz çerçevesinde güzel bir yaz dönemi geçirdik. Burada Erol hocaya, Emre Belözoluna, Selahattin Bakiye, Mustafa Kemal Danabaa teekkür ediyorum, gerçekleen ve gerçeklemeyen tüm transfer çalmalarnda gayet olumlu iler çkardklarn düünüyorum. Tabi önemli olan sahadaki performans. Mümkün olduu kadar biz polemiklerin, kavgann, tartmalarn, ksr çekimelerin dnda kalmay istiyoruz. Fenerbahçe ile ilgili yaanan hakem sorunlarn ksr çekime olarak görmüyorum. Hakemlik sorunlarn aamamay ksr çekime olarak görüyorum. Sahaya, iimize odaklanmaya çalyoruz ama bizim dmzda gelien olaylar, artlar, hadiseler bizi bu ilerin içine çekiyor. Kaptann dedii gibi biz bu ilerin içine girmek istemiyoruz, iimize odaklanmak istiyoruz ama maalesef bu sene biraz daha erken balad. Selahattin Bakinin de dedii gibi Fenerbahçenin lehine, aleyhine verilen, rakiplerin lehine, aleyhine verilen hakem kararlar, bize göre hakem hatalar, bazlarn kastl olarak gördüümüz baz gelimeler bizi fazlasyla endielendiriyor. Biz belki sesimizi çkarmyoruz ama milyonlarca taraftarn sesini dinlerseniz, çounluun düüncesi geçerli diye bakarsak, ciddi bir sknt var. Dediim gibi bu sene erken balad. Geçen sezon 20. haftada ampiyonluun en büyük adayydk bahis sitelerine göre. Ondan sonra 7 maçmzda, 21 puann sadece 3ünü alabildik. O maçlarda yaadklarmz da hepiniz biliyorsunuz dedi.

BURADAN SORUYORUM; ORTADA BR KRZ VAR MI YOK MU?

Hakem hatalar konusunda ortada bir sorun olduunu ifade eden Koç, Bu seneye dönersek, kazanyoruz, kazandmz maçlar dahil olmak üzere bizi rahatsz eden bir standartszlk var, yani hakem kararlarnda lehte ve aleyhte, oynadmz baz takmlar için de söyleyebilirim, müthi bir standartszlk var. VAR kararlarnda müthi bir standartszlk var. Bu sadece Fenerbahçeye özel bir durum da deil. Özellikle Antalyaspor, Sivasspor ve baka baz kulüplerimiz de ciddi bir serzeni içindeler. O yüzden bu konuda görü belirtmenin faydal olduunu düünüyorum. Türkiyede bir hakem krizi var. Bu sezona has, bu federasyona has, bu MHKye has bir durum deil. Ne yazk ki Türkiyede u olgu yerlemi vaziyette. Keke bu olguyu deitirebilsek. O da Türkiyede ampiyonluklar sadece saha içinde kazanlmyor olgusu. çou insan inanyor ben inanmyorum ama tüm futbolun paydalar bunu devrim derecesinde admlar atarak deitirmeli. TFF, MHK deiiyor ama deimeyen tek bir ey var o da kriz. Hakemlerin oluturduu krizler, hakemlerin üzerinden Türk futbolunun özellikle de odanda Fenerbahçenin olduu krizlerden Türk futbolu kaosa sürükleniyor. Hakemlik zor meslek. Bizim bile bazen televizyondan adn koyamadmz pozisyonlar oluyor. Zor meslek ama bu kadar kötü yönetmek daha zor. Bu kadar hata meslekten daha zor. Bunun üzerine VAR geldi. çizgi teknolojisini konualm. Bugün bu teknoloji yüzde 100 karar veriyor. nsanlar VARdan sfr hata bekler kolay deil ama minimize edilmi hata ister. nsan olduu yerde hata olur. Bu teknoloji iyi kullanlrsa fayda verir. Geçen sene Kayseri maçnda 3 penaltmz verilmedii faulden bir gol verilip yenildiimiz maçta bu pozisyonlar VARa dahi girmedi. O VAR hakemi geçen hafta Beikta maçn yöneten hakem. Ana hakem Arda Kardelerdi. O da son maçta VAR odasndaki hakemdi. nallah bunlar tesadüftür ama biraz sistematik geliyor bize. Hakem hatasyla kastt ayrt edebiliriz. Her ey ortada effaf. Böyle durumlarla kar karyayz. Açklasnlar; sizin futbolcunuz hakaret etti desinler. Hakemin notunu açklasnlar. Bu hakem ne olacak? Büyük resme bakalm. Biz de genç ve yeni hakemler istiyoruz. Hakem camiasnda deiik güç odaklar, deiik hesap kitaplarn olduu ifade ediliyor. Ne kadar doru bilmiyorum ama gerçek u ki bir sknt var. Geçen hafta genç bir hakem atand cesur karar. Ama spekülasyonlardan sonra hakem maç katletti. ki takmn da ikayetleri var. Bizden belki 1-2 oyuncu atlmalyd. kinci gol bize kar faul vard. Josef iyi bir insan ama karate literatürüne girecek bir müdahale ile sar gördü. O pozisyona krmz kart vermeyecek orta hakem ve VARa çarmayan hakem, hakemlik yapmamal. Keke hakem daha baarl bir maç çkarsayd. Baka maçlara vermek için MHKnin eli güçlenseydi. Belki kariyeri etkilendi. Bilemeyiz. Hatalar artyor. Ben TFF Bakanna, MHK Bakan ve arkadalarna sormak istiyorum; ortada bir kriz var m yok mu ifadelerini kulland.

GELN SORUNLARI BRLKTE çÖZELM

Merkez Hakem Kurulunun acil olarak açklama yapmas gerektiini ifade eden Koç, Adreslemesi gereken sorunlar var m yok mu? Ligin dörtte biri bitti. Etrafta dolaan iddialar, dedikodular, yaplan hakem atamalar, ikayetçi takm saylar... Evet burada bir problem var, kriz masas kuracaz denirse Fenerbahçe olarak destek veririz. Ama problem yok, her ey yolunda deniyorsa biz de yolumuzu buna göre çizeceiz. Eski yaklamlarla, eski hakem kanaat önderleri ile sorunlarn giderilmesini beklemek hayaldir. Biz her hakem böyle demiyoruz. Ama bir sknt var. MHK taktik deitirdi, genç hakemleri kullanyor bunu destekliyoruz ama kriz var. MHK Bakan Serdar Tatlnn çkp konumas gerekiyor. Altta neler dönüyor, notlar nasl veriliyor, atamalar nasl yaplyor daha nasl effaf olur, nasl yönetim uygularsak hakemler daha dikkatli olur, nasl performans notum dümez, nasl bir daha maç alrm gibi yönetimleri düünmesi gerek. Geçen sene atamalar sorduk, bir gözlemci var maç seyrediyor. Bizim oturduumuz yerden yedek kulübesi ve taç çizgisi görünmüyordu. Orada not veriyor. Bir form dolduruyor. Bilgisayardan bir rakam çkyor ona göre maç alp alamayaca belli oluyor. Ben diyorum ki iki gözlemci olsun. Bir tanesi maçlar bitince pazartesi günü kapal odaya girsin maçlar izlesin ayn formu doldursun. ki form sonucu rakamlar ortaya çksn. Bunlar açklansn. Bunun açklanmamas için neden olamaz. Bu açklanrsa her hafta ahbap-çavu ilikisinin önünde geçeriz. Geçen sene de bu öneriyi yaptm kabul görmedi. Devrimsel reformlar lazm. Hem ikayet ediyoruz hem de çözüm öneriyoruz. effaf bir sistem olsun. Hakem atamalar nasl yaplyor bilmiyorum ama yanl yaplyor. Her hafta TFF, MHK televizyon önünde koysunlar, piyango sistemi gibi çeksinler hakemleri. çksn MHK desin ki Fenerbahçenin böyle önerisi var, bize göre u sakncas var, sakncas bu desin. Bu kaotik ortam böyle gitmez. Türk futboluna yazk. Her sene geriye gidiyoruz. Keke bu konulara biraz kafa yorsak. Süper Ligde ampiyon olacak takm sadece saha içi deil saha dnda da etkin olacak algsn ykalm. TFF ve MHKye önerim budur. Sknt var m yok mu? Var diyorsanz gelin sorunlar çözelim. Yok diyorsanz onu bilelim, yolumuzu ona göre çizelim eklinde konutu.

ÜZERMDE YNE ALGI YAPILIYOR

Geçen seneki alglarn camia üzerinde bu sene de devam ettiini söyleyen Koç, Saha d unsurlarn biri de alg. Geçen sene yaadk. Zorlu algs. Yok efendim, MHK Bakan Ali Koçun içisiymi. Ben hayatmda iki defa gördüm. Bu sene de iki alg oluturuldu. Rdvan Dilmen sezonu ve Fenerbahçe ampiyon olacak algs. Geçen sene de yaptlar. Hakemler diyor ki böyle alg var Fenerbahçe lehine bir ey çalarsam sknt olur diyor. Ben bunun bir parças olmayaym diyor hakemler. Böyle alg oluturdular. Geçen haftann hakeminin Yap Kredi Bankasnda üst düzey yönetici olduunu söylediler. Biz sosyal medyada deli saçmas diye baktk. Ben aratrdm söz konusu irkette çalmam. Söz konusu hakemin çalt bütün irketleri aratrdk bizimle alakas yok. Bunu TFFye söyledik ya hakemi deitirin ya da bireyler söyleyin dedik. Cumartesi açklama yapacaklar dediler ki, hakemle görütük, açklamaya gerek yok dediler. Bundan sonra bir toplantda resmi dilden dillendirildi babas Fenerbahçede oynam. Malatyasporda oynam. Kazanmak için her ey mubahtr yaklamndan kaçmamz gerek. Ben centilmenmiim, yumruumu masaya vurmuyormuum. yi olmak bir rekabet dezavantaj. Bunlar söylediler ama federasyon ve MHK çkp, kendinize gelin demedi. Türk futbolunun sal açsndan kast-hatann farkn görebilecek seviyedeyiz. Kötü oynadmz maçlar olabilir ama kötü hakem hatalarndan maç kaybetmeyi kimse hak etmiyor. çinde bulunduumuz bu ortam düzeltmek için yollar var. Lütfen MHK bakan çkp açklamalarda bulunsun. Bu böyle gitmez ifadelerini kulland.

KAYNAK VAR AMA SSTEM VE DENGE YANLI

Koç, yabanc hakem konusu içinse, Ben Türk vatanda olarak ayplarm ama ne yazk ki ihtiyaç var. 80 milyon insann yaad, futbolu bu kadar derinden yaayan bir millet kendi içinde kaynak oluturamyorsak bu ayp. Kaynak var ama sistem ve denge yanl. Yllanm, marka isimlerin belki de hamleleri var dedi.

TOPYEKUN BR DEM YAPMALIYIZ

Takm üzerinde ampiyon algs yapldn ifade eden Koç, Fenerbahçenin ampiyon olaca algs yaplyor. Hangi sezonun banda bu takm ampiyon olur dedikleri takm ampiyon oldu? Bu ilk tökezlemede Fenerbahçenin üzerine gelinmesi için yaplan taktikler. Neden bunlar baka takmlara olmuyor? Bu Fenerbahçenin krlgan yaps da düünülerek ilk tökezlemede ilk skntda Fenerbahçenin üstüne saldrmak için üstüne gelmek için yaplan altlklar. ampiyon olursa bak demitik ite. Olmazsa da bu kadar iyi kadro, bunlar beceremiyorlar. Hocas, yönetimi, bakan böyle demek için yaplan altlklar. Bunlar niye baka takmlara olmuyor? çounlukla niye bu tip eyleri Fenerbahçe üzerinden yayoruz. Sizler de bu deer zincirinin çok önemli paydalarsnz. Topyekun bu deiimi yapmamz lazm. Böyle bir ey balattlar. Taraftarlara da seslendim. Ne olur bu tuzaa dümeyin. Bu ilere kulak vermeyin. Görüyorum ki en küçük tökezlemede hemen sosyal medyada taraftarlarmz da hassasiyetler gösteriyorlar açklamasnda bulundu.

BU SENE BAKTIIM ZAMAN LER STEDMZ GB GDYOR

Bu sene takmda ilerin yolunda gittiini vurgulayan Ali Koç, Kimin ampiyon olaca son haftalarda belli olur. nallah biz ipi göüsleyeceiz. Hiçbir zaman iddial konumadm. Büyük konumadm. Asarm keserim de demedim. ampiyon olacaz demedim ama bu sene baktm zaman iler istediimiz gibi gidiyor. Futbol performans olarak bakarsak; barda yar dolu görürsek, puanmz iyi. lk 3 takm 23 puanda. Daha iyi olabilirdi, olmalyd. 15 senedir görmediimiz bir deplasman performans var. Süper ama iç sahada hiç beklemediimiz neticeler alyoruz. ç saha problemi çözmemiz lazm. En çok gol atan takmz. Müthi ki daha golcülerimiz de tam devreye girmediler ama ampiyonluk adaylar arasnda en çok gol giyen takmlardan biriyiz. Derin bir kadromuz var. Derin kadromuzun kymeti önemli, ocak ayndan sonra 3-4 günde bir maç yapacamz dönemde daha iyi anlalacak. Orada bize rekabet avantaj yaatacan ümit ediyorum. Tabii bir de covid belas var. Ondan da uzak durmamz lazm. Bunun için oyuncularn özel hayatlarndan büyük fedakarlk yapmalar gerekiyor. Geneline baktmz zaman daha iyi bir noktada olmalydk. Umut vadeden son 20 yln u noktadaki ampiyonlarn toplad puanlara bakarsanz umut vadeden bir noktadayz. Gol atma skntmz yok. Daha az gol yemeliyiz. Bunu adreslememiz lazm. yi oyuncularmz var. Karakter ve futbolcu kapasitesi olarak da. Hocamzdan memnunuz. Ne yapld? Fenerbahçe ampiyon olacak denildi, 12. hafta hocamz sorgulanmaya balad. Bunlar klasik. Biz bunlar yemiyoruz da ne yazk ki taraftarmz yiyorlar bu golleri. lerleyen günlerde daha iyi olacamz düünüyorum. Hocamzdan, teknik kadromuzdan, sportif direktörümüzden, yardmcsndan, idari menajerimizden hizmet veren herkesten gayet memnunuz. Aile olarak bir yumak halinde çalyoruz. Rekabet ediyoruz. nallah uzun süredir beklediimiz ampiyonluu sezon sonunda taraftarlarmza armaan edebilecek bir noktaya gelebiliriz deerlendirmesini yapt.

Bakan Koç, son dönemde çkan Mesut Özil iddialarna ise u yant verdi:

çok fazla transfer yapacak manevra alanmz yok, devre arasnda elden oyuncu çkarmazsak. htiyacmz olan noktalar var. Mesut Özil Fener Oldan itibaren gündeme gelen bir konu. Mesut Özil çok iyi bir Fenerbahçelidir. Ekonomik artlarla ilgili o zaman da söylemitim, bugün de söylüyorum. Fenerbahçe Spor Kulübü, böyle ekonomik artlar kaldrabilecek konumda deil. Bizim için çok güzel bir rüya. Rüya gerçekleirse ne ala ama gerçeklemesi zor bir rüya.

Ana Sayfaya Git