UZAY TVDE FUTBOL RÜZGARI
Diyarbakırın Dsmart ve uyduda yayın yapan ilk televizyon kanalı Uzay Tvde yayınlanan Kale İçi spor programının bu haftaki bölümünde de Diyarbakırspor nostaljisi yaşandı.
Saffet Azbayın hazırlayıp sunduğu,eski Süper Lig hakemi Dr. Yıldıray Arslan,Diyarbakırsporun eski futbolcularından Mehmet Budakın ve Burhan Gülün yorumcu olduğu programa her hafta önemli konuklar katılıyor. Bugüne kadar Diyarbakırsporun eski teknik direktörleri Zeynel Soyuer,Sakıp Özberk,Coşkun Demirbakan ,Fevzi Zemzem ve Hüseyin Kaplar,Diyarbakırsporun efsane futbolcularından Muhittin Köymen,Mustafa Dolma ve Deniz Kolgu,Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar,Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, teknik direktör Hikmet Karaman,spor yazarları Tunç Kayacı,Mehmet Demirkol,Yalçın Türk,Yemen Ekşioğlu,İsmet Tongo ve Oğuz Dizer ile Eskişehirsporda oynayan Diyarbakırlı Burhan Eşerin telefonla konuk olduğu programın bu haftaki bölümüne katılan Diyarbakırsporun unutulmaz futbolcularından Kasap Ergün lakaplı Ergün Baydar nostalji rüzgarı estirdi.
LAKABIM KASAP AMA 1 KEZ KIRMIZI GÖRDÜM
Futbol hayatım Diyarbakırsporda geçti. Hacettepede başladıktan sonra Diyarbakırspordan başka hiçbir takımın formasını giymedim. 12 sezon bu formayı giydim. Diyarbakır dışından gelip burada en fazla oynayan futbolcuyum. Bana kasap denilmesinin iki nedeni var;babamın kasap olması, bir de tatlı-sert futbol oynamam. Futbolculuk kariyerimde sadece 1 kez kırmızı kart gördüm. O lakabın futbol dışı sertlikle alakası yok yani.
1974te 3.Ligdeyken transfer oldum. O yıl şampiyon olup 2.Lige çıktık. 1976-77de de aynı kadroyla 2.Ligden 1.Lige yükseldik. İlk senemizde 4 büyükleri dize getirdik. Doğan Andaçın hocalığında sahamızda hiç yenilmeyerek tarihe geçtik. Aynı zamanda bir sezonda 4 büyükleri yenen ilk Anadolu takımı olduk. 2.sezonumuzda ligi ilk 4te bitirdik ve bu Diyarbakırsporun en iyi derecesidir. 1 sezon sonra 2.Lige düştükten sonra ilk devre bütün maçlarımızı sahamızın bakımda olması nedeniyle deplasmanda oynamamıza rağmen uzak ara puan farkıyla 2.kez 1.Lige çıktık. Ne yazık ki yine tutunamayarak 2.kez küme düştük.
6 ŞAMPİYONLUĞUN 4ÜNDE VARIM
1984-85te şampiyon olmamıza rağmen Ceyhansporun kart cezalısı futbolcu oynatması nedeniyle bizim yerimize ç.Rizespor 1.Lige çıktı. 1985-86daki şampiyonlukta kısa süre futbolcu, bir süre de antrenör olarak yer aldım. Malatyaspor maçında yaptığım jubile ile 12 yıl giydiğim Yeşil-Kırmızılı formaya veda ettim.
Diyarbakırsporun tarihindeki 6 şampiyonluğun 4ünde yer almak,3.Lig,2.Lig ve 1.Ligde yani tüm liglerde formasını giymek bir tek bana nasip oldu. Bunun dışında Türkiye Kupasında çeyrek final ve yarı final oynayan kadrolarda yer aldık. Bu camiada her şeyi yaşadım. Unutulmaz başarılar, küme düşmeler yaşadım. 1977-78 sezonu ilk haftasında 2-0 kazandığımız Beşiktaş maçında Diyarbakırsporun 1.Ligdeki ilk golünü attım. Savunma oyuncusu olduğum halde 4 büyüklerin hepsine gol atmış olmam da benim için özel anılardı.
YÖNETİCİLER KULÜBÜ BORçLANDIRMAMALI
çok önemli hocalarla çalıştık. Bizi 3.Ligde şampiyon yapan Uğur Ersoy,Almanyadan futbol eğitimi almıştı. Uğur hoca 1.5 yıl önce vefat etti. Ondan çok şey öğrendik. Türkiyede en çok 1.Lige takım çıkaran teknik adamlardan Zeynel Soyuer bizi 2.Ligde şampiyon yapan ilk hocadır. 1.Ligde Brezilya milli takımı ve Fenerbahçenin eski hocası Didi, dönemim ünlü Yugoslavya Milli Takımının hocası olan ayrıca Fenerbahçe ve Beşiktaşı da çalıştıran Abdullah Gegiç ile Beşiktaş ve Milli Takımı çalıştırmış olan Doğan Andaçla çalışma imkanı bulduk. Tabi bir de Turan Ağalday,Fevzi Zemzem,Candan Dumanlı gibi o dönemin önemli teknik adamlarını da unutamayız. Bunlar gerçekten ekol olmuş antrenörlerdi. çok önemli futbolcularla beraber oynadık. O dönem Diyarbakırspor iyi para veriyordu. Bizler de iyi para kazandık. Yöneticilerimiz Diyarbakırda itibarlı,saygın ve sözü-özü geçerli insanlardı.
İSTESENSEYDİ CEMİL TURAN BİLE GELİRDİ
Verdikleri parayı borç olarak değil hibe şeklinde veriyorlardı. 3 büyüklerde oynayan milli ve ünlü futbolcular gelmek istiyordu. Mesela rahmetli Reşit Kaynaka Diyarbakırspor,Beşiktaşın 2 katı kadar para verdi ve bize geldi. Mehmet Ekşinin Beşiktaşta oynarken teklif gönderdiğini biliyorum.Bunun gibi çok futbolcu var. Diyarbakırspor yöneticileri isteseydi o zamanın yıldızı Fenerbahçeli Cemil Turan bile gelirdi.
Diyarbakırsporda 1974te başlayan yapılanmada gelen futbolcular 1990a kadar oynadı. 10-12 yıl kalan oldu. En az kalanın süresi 4-5 sezondan aşağı değildi. Başarı istikrarla sağlanır,Diyarbakırsporu o zamanki sırrı da buydu. Aynı şekilde hocalar da uzun vadeli çalışıyordu. Bizden sonra bu yapı bozuldu. Şu anki tablo da içimizi acıtıyor. Diyarbakırsporun bu duruma düşmemesi gerekirdi. Biz o zamanın yöneticileriyle beraber gerçekten çok emek harcadık ve bir marka haline geldi Diyarbakırspor.Şimdi bakıyorum eski taraftar da yok. Bizim zamanımızda Diyarbakıra gelen takımlar bırakın 3 puanı 1 puanı büyük başarı görüyorladı.Sahamızda yenildiğimiz zaman bu Türkiyede önemli olay olarak görülürdü. Her yerde taraftarımız vardı. Bir çok deplasmanda kendi sahamızda gibiydik. Bütün bölgenin takımıydık. Vandan Karsa,Urfadan Siirte kadar herkes Diyarbakırspor taraftarıydı. Diyarbakırsporun içine düştüğü durumdan kurtulması için geçmişten ders alınması lazım.