Dünya şampiyonluğuna uzanan bir 'Kardelen' öyküsü

Doğu Anadolu'nun soğuk ikliminde kar kalkmadan açan ve toprağı delip ışığa ulaşan kardelen misali kırsaldan çıkıp dünya şampiyonluğunu elde eden milli atlet Gülnaz Uskun, kazandığı ulusal ve uluslararası başarılarla köy kızlarına örnek oldu.

Haberler 10.07.2019 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arnn Doubayazt ilçesinde yürütülen sosyal sorumluluk projesi Kardelenler kapsamnda kefedilen milli atlet Gülnaz Uskun, ulusal ve uluslararas baarlaryla krsal kesimdeki kz çocuklarnn eitim hayaline öncü oldu.

Turkcell tarafndan çada Yaam Destekleme Dernei, Toplum Gönüllüleri ile Türkiye Engelliler, Spor, Yardm ve Eitim vakflar i birliiyle, ailelerin maddi yetersizlii nedeniyle örenimlerini sürdüremeyen kz çocuklarna frsat eitlii salanmas amacyla yürütülen Kardelenler Projesi kapsamnda eitime kazandrlan Gülnaz Uskun, yakalad sportif baarlarla dikkati çekiyor.

Beden eitimi öretmeni, ayn zamanda atletizm milli takm antrenörü Ramazan Yardmc tarafndan Doubayaztn Mescit köyü Orak mezrasnda kefedilen Uskun, atletizmde katld birçok ulusal ve uluslararas müsabakada derece elde ederek ksa sürede milli sporcu olmay baard.

Proje kapsamnda eitime kazandrld için çevresindekilerin Kardelen Gülnaz olarak and milli atlet, srailin kuzeyindeki Emek Hamaayanot kentinde 2014te düzenlenen ISF Dünya Okullarararas Kros ampiyonasnda dünya ampiyonu olarak ilk uluslararas baarsn kazand.

Akrabalarnn eletirilerine aldrmadan ailesinin desteiyle spora dört elle sarlan Uskun, 2017de talyada gerçekletirilen Avrupa Gençler Atletizm ampiyonasnda 3 bin metre su engelli yarnda da üçüncülük elde ederek bronz madalya kazand.

Dou Anadolunun souk ikliminde, kar kalkmadan açan ve topra delip a ulaan kardelen misali krsaldan çkp dünya ampiyonalarna katlan Gülnaz, baarlaryla köydeki birçok kz çocuunun okula balamasna öncü oldu.

Baarl milli atlet, 11-14 Temmuzda sveçte yaplacak U23 Avrupa Gençler Atletizm ampiyonasnda baar salayarak Tokyodaki 2020 Yaz Olimpiyatlarnda ülkesini en iyi ekilde temsil etmek istiyor.

nsanlara örnek olmak güzel

Milli atlet Gülnaz Uskun, Kardelenler projesi kapsamnda eitime kazandrldn söyledi.

Spora balarken çevresindekilerin tepkisiyle karlatn belirten Uskun, Köyde oturduum için yaknlarmz aileme, Yapamaz, kz çocuu, neden gönderiyorsunuz. gibi eyler söylüyordu. Ailem bunlara aldrmad ve dikkate almad. Annem ve babam Kzm yapabilirsin, koarsn, bir ey olmaz ve senin arkandayz. diyerek beni destekledi. Bir nevi onlarn sayesinde buradaym. diye konutu.

Uskun, elde ettii baarlarn birçok kz çocuuna örnek olduunu dile getirdi.

Yörede ailelerin kz çocuklarn okutmaya yanamadn anlatan Uskun, unlar kaydetti:

Sayemde onlarca insan kzlarn okula gönderip okutuyor ve spora yönlendiriyor. Köye gidip orada kotuumda çou çocuk benle koup mutlu oluyor. Benim gibiler sayesinde kz çocuklarnn önleri açlyor. nsanlara örnek olmak güzel. Geçmite kz çocuklarnn okutulmas açsndan sktlar vard. Büyüdüüm yerde Kardelenler projesi sayesinde insanlar bilgilendi, çocuklarn önü açld. Tüm sporcular gibi benim de hayalim olimpiyatlara gidip oray görmek ve yarmak.

mkan verildiinde kz çocuklarnn çok baarl olacan belirten Uskun, sveçteki ampiyonada Türkiyeyi en iyi ekilde temsil edeceini ve olimpiyatlara katlma hakk kazanacana inandn sözlerine ekledi.

Baraj derecesi olimpiyatlara çok yakn

Mili takm Antrenörü Ramazan Yardmc da Uskunun atletizmde birçok baarya imza attn söyledi.

Uskunun Doubayazttaki bir köyün mezrasnda yaadna iaret eden Yardmc, u ifadeleri kulland:

Bu proje olmasayd Gülnaz üniversiteyi brak lise bile okuma hayali kuramazd. Nihai hedefimiz, dünya ampiyonas ve olimpiyatlarda ülkemizi temsil etmesi. ampiyonada derece elde etmesiyle 2020 olimpiyatlara katlacak. Gülnaz Uskun olimpiyat baraj derecesine çok yakn ve olimpik listede aday olarak yer alyor. Antrenmanlarmz çok verimli geçti. nallah dilediimiz sonuca varrz.

Ana Sayfaya Git