Dünya futbolunun utanç gecesi

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Medipol Başakşehir'in PSG ile oynadığı maçta Rumen dördüncü hakem Sebastian Coltescu'nun, turuncu-lacivertli ekibin yardımcı antrenörü Pierre Webo'ya ırkçı söylemi "futbolda utanç gecesi" yaşatarak büyük tepki çekti.

Haberler 10.12.2020 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ampiyonlar Ligi H Grubundaki Paris Saint-Germain-Medipol Baakehir maçnda dördüncü hakem Rumen Sebastian Coltescunun, turuncu-lacivertli ekibin yardmc antrenörü Pierre Weboya rkç söylemde bulunmas, futbolda utanç gecesi yaatarak büyük tepki çekti.

Maç 0-0 devam ederken, 17. dakikada Webo, bir pozisyon sonras hakeme itirazda bulunmasnn ardndan dördüncü hakem Coltescunun rkç söylemine maruz kald. Medipol Baakehir Teknik Direktörü Okan Buruk, bunun üzerine dördüncü hakeme tepki gösterdi. Turuncu-lacivertli futbolcu Demba Bann Rumen hakeme yönelik sözleri de geceye damgasn vurdu.

Medipol Baakehir, bu olayn ardndan sahadan çekilerek, soyunma odasna gitti.

DEVAM ETMEME KARARI

Medipol Baakehir, Coltescunun rkç söylemi nedeniyle maça devam etmeme karar ald.

Kulübün bakan Göksel Gümüda, yardmc antrenörleri Pierre Weboya rkç söylemde bulunan Rumen dördüncü hakem Sebastian Coltescunun sahada kalmas durumunda müsabakaya devam etmeyeceklerini söyledi.

Gümüda, Dünya futbolu için çok kötü bir gün ve an. Dördüncü hakem, orta hakemi ikaz ediyor ve Atmalyz. diyor. Krmz kartla gelip, kart gösterirken Weboyu göstererek Negro diyor. Bu, hiçbir ekilde kabul edilebilir deil. Dördüncü hakem maçta kalrsa maça çkmama karar aldk. Eer dördüncü hakem UEFA delegesi tarafndan saha dna çkarlrsa maça devam edeceiz. Baka türlü maça devam etmiyoruz. Bunu açk ilan ettik. Eer dördüncü hakem çekilirse maça devam etme kararmz var. Onun dnda maça çkmayacaz. diye konutu.

Göksel Gümüda, Eer dördüncü hakemde srarc olurlarsa, böyle bir rkçla UEFAnn, dünyann en büyük organizasyonunda göz yumarlarsa Baakehir Futbol Kulübü olarak bunun sonuçlarna katlanrz ama duyarsz kalamayz. ifadelerini kulland.

- CUMHURBAKANI ERDOANDAN MEDPOL BAAKEHRE DESTEK MESAJI

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Temsilcimiz Baakehirin teknik ekibinden Pierre Weboya kar sarf edilen rkç sözleri iddetle knyor, UEFA tarafndan gereken admlarn atlacana inanyorum. ifadeleriyle Medipol Baakehire destek verdi.

Cumhurbakan Erdoan, dördüncü hakemin Pierre Weboya rkç söylemde bulunmasna sosyal medya hesabndan Irkçla hayr etiketiyle tepki gösterdi.

Erdoan, mesajnda, Temsilcimiz Baakehirin teknik ekibinden Pierre Weboya kar sarf edilen rkç sözleri iddetle knyor, UEFA tarafndan gereken admlarn atlacana inanyorum. Sporda ve hayatn tüm alanlarnda rkçla ve ayrmcla kaytsz artsz karyz. ifadelerini kulland.

- TBMM BAKANI ENTOPDAN DESTEK

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bakan Mustafa entop, Sebastian Coltescunun Medipol Baakehir Yardmc Antrenörü Pierre Weboya rkç söylemde bulunmasna tepki gösterdi.

entop, Twitter hesabndan #Notoracism etiketiyle yapt paylamda, ampiyonlar Liginde mücadele eden temsilcimiz Baakehir futbol takmmzn Yardmc Antrenörü Pierre Weboya yönelik, maçn 4. hakemi, Romanya Futbol Federasyonundan Sebastian Costantin Coltescunun rkç ifadelerini knyor, her alanda bu ayrmcl lanetliyorum. ifadelerine yer verdi.

- BAKAN KASAPOLUNDAN MEDPOL BAAKEHRE DESTEK

Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapolu da maçta dördüncü hakemin rkç söylemi nedeniyle sahadan çekilen Medipol Baakehire destek verdi.

Bakan Kasapolu, Twitter hesabndan yapt açklamada, stanbul Baakehir Kulübünün No to Racism (Irkçla Hayr) tweetini paylaarak, Irkçlk insanlk suçudur! Temsilcimiz Baakehirin yanndayz. ifadelerini kulland.

- KILIçDAROLUNDAN IRKçILIA HAYIR PAYLAIMI

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu da Twitter hesabndan Irkçla hayr paylam yapt.

Klçdarolu, dördüncü hakemin, yardmc antrenör Pierre Weboya rkç söylemde bulunduu gerekçesiyle Medipol Baakehirin sahadan çekilmesi üzerine sosyal medyada rkçlk kart balatlan kampanyaya destek verdi.

Kemal Klçdarolu, Twitter hesabndan, No to racism, Respect ifadesi bulunan bir görsel paylat.

Spor ve siyaset dünyasndan birçok isim de paylamlaryla Rumen hakeme tepki gösterip, Weboya destek verdi.

- PSG DE MEDPOL BAAKEHR YALNIZ BIRAKMADI

Medipol Baakehirin rakibi PSG Kulübü de turuncu-lacivertlilerin sosyal medya hesabndaki Irkçla hayr mesajn kendi sosyal medya hesabnda paylat.

Medipol Baakehir, UEFA ampiyonlar Ligi H Grubu altnc haftasnda Paris Saint-Germain ile oynad maçta, dördüncü hakemin, yardmc antrenör Pierre Weboya rkç söylemde bulunmasna sosyal medya hesabndan Irkçla hayr mesajn paylaarak tepki gösterirken, PSG de resmi Twitter hesabndan Baakehirin bu mesajn paylaarak destekte bulundu.

- Spor camiasndan rkçlk tepkisi

Spor camias da Medipol Baakehirin PSG ile oynad maçta Sebastian Coltescunun Weboya rkç saldrda bulunmasna tepki gösterirken, turuncu-lacivertli ekibe destek verdi.

Turuncu-lacivertli ekibin yardmc antrenörü Webonun maruz kald rkç saldrnn ardndan Kulüpler Birlii Vakf ve kulüpler, rkçlk kart mesajlar paylat.

Beikta Kulübü, stanbul Baakehirin etiketlendii mesajnda, Yanndayz, rkçla karyz. ifadelerini kulland.

Fenerbahçe Kulübünün sosyal medya paylamnda, eski futbolcular Webonun fotorafna yer verilerek, Yanndayz Webo ifadelerine yer verildi.

Kulüpler Birlii Vakf ve Galatasaray Kulübü, No to racism ifadeleri paylat.

Futbolda Süper Lig kulüpleri, farkl branlardan kulüpler ve birçok sporcu da sosyal medyadan Medipol Baakehire destek mesajlar gönderdi.

- TFFDEN IRKçILIK TEPKS

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Coltescunun Weboya rkç söylemde bulunmasna tepki gösterdi.

TFFnin Irkçl iddetle knyoruz balyla yapt açklamada, UEFA ampiyonlar Ligindeki temsilcimiz Medipol Baakehirin, PSG ile deplasmanda oynad mücadelenin 4. hakemi tarafndan Medipol Baakehir Yardmc Antrenörü Pierre Weboya olan rkçlk söylemi, insanlk adna asla kabul edilemez bir suç ve utançtr. ifadeleri kullanld.

Olayn yaand andan itibaren TFF Bakan Nihat Özdemir ile TFF 1. Bakan Vekili ve UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardmc, Medipol Baakehir Kulübü Bakan Göksel Gümüda ve UEFA yetkilileri ile temasta bulundu.

UEFA Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardmc, ayrca Dördüncü hakemin Weboyu Negro diye çarmas kabul edilir bir durum deil. Baakehir tepki göstermekte hakl. Dördüncü hakemin yapt halt etmek. Dolaysyla o hakemlik hayatn bitirdi. deerlendirmesinde bulundu.

- UEFADAN AçIKLAMA

Coltescunun Weboya yönelik rkç söylemi sonrasnda UEFA da bir açklama yapt.

UEFA, PSG-Medipol Baakehir maç hakknda soruturma açlacan belirterek, Ayrmcln hiçbir türüne futbolda yer yok. açklamasn yapt.

- GÜMÜDADAN MAçIN KALDII YERDEN OYNANACAI AçIKLAMASI

stanbul Baakehir Futbol Kulübü Bakan Göksel Gümüda, karlamann bugün TS 20.55te kald yerden devam edeceini açklad.

Gümüda, ayn hakemlerle maça çkmama kararn aldklarn UEFAya bildirdiklerini ve bu konuda UEFA ile protokol imzalandn belirtti.

- PSGDEN KNC PAYLAIM

PSG yaananlarn ardndan ikinci bir paylamda bulundu.

Fransz kulübü Her türlü rkçlk, PSG, bakan, personeli ve oyuncularnn deerlerine aykrdr. açklamasn yapt.

- HAKEMLER DET

Coltescunun Weboya yönelik rkç söyleminin ardndan maçn bugün kald yerden devam etmesi yönünde karar alan UEFA, karlamann hakemlerini de deitirdi.

UEFA, mücadeleyi yöneten Rumen hakemleri görevden alrken, karlamaya Hollandal hakem Danny Makkelieyi atad.

Makkelienin yardmclklarn Hollandadan Mario Diks ve Polonyadan Marcin Boniek yapacak. Karlamann dördüncü hakemi ise Polonyadan Bartosz Frankowski olacak.

Müsabakada Video Yardmc Hakem (VAR) olarak talyadan Marco Di Bello görev alacak. Di Bellonun yardmcln (AVAR) ise Maurizio Mariani üstlenecek.

- IRKçILIK REZALET DÜNYA BASININDA

Dünya basnnn önemli yayn organlar da Coltescunun Weboya rkç söylemine haberlerinde yer vererek tepki gösterdi.

spanyann AS Gazetesi Irkçl Durdurun! balyla habere yer verirken, Fransz gazetesi LEquipe ise Artk Bktk! balyla haberi kulland.

ngilterenin The Guardian Gazetesi, haberinde Irkçlk Skandal! baln kullanrken, talyann TuttoSport gazetesi ise Pariste rezillik! balna yer verdi.

Ana Sayfaya Git