Engelleri unuttu!

Diyarbakır'da, dört duvar arasına sıkışmış hayatlarından kurtulmak ve yaşamlarına renk katmak için başladıkları judoda yeteneklerini keşfeden görme engelli çocuk ve gençler, başarılarını madalyalarla taçlandırırken engellerini de unuttu.

Haberler 02.03.2017 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda sosyallemek için baladklar judoda yeteneklerini kefeden görme engelli çocuklara, elde ettikleri baarlarla ve kazandklar madalyalar engellerini unutturdu.

Dört duvar arasna skm hayatlarndan kurtulmak, yaamlarna renk katmak ve öz güven kazanmak adna Diyarbakr Anadolu Mezopotamya Engelliler Spor Kulübünde bir araya gelen 12-25 ya aras 12 görme engelli çocuk ve genç, judo brannda ksa sürede büyük baar salad.

17-19 ubatta Eskiehirde düzenlenen Türkiye Görme Engelliler Judo ampiyonasndan 2si altn 6 madalya ile dönerek kentin gururu olan görme engelliler, hedef büyüttü.

Milli takma girerek Avrupa ve dünya ampiyonlar ile olimpiyatlarda Türkiyeyi temsil etmek isteyen görme engelliler, Türk bayran dalgalandrmak için engel tanmyor.

- Evde dört duvar arasndaydm

Diyarbakrda kardei Yusuf ile yatl okulda eitim gören kulüp sporcularndan Mardinli Ruken Adgüzel (14), AA muhabirine yapt açklamada, müsabakalarda 40 kilo ümitler ile yldzlarda rakiplerini yenerek 2 altn madalya kazanmann mutluluunu yaadn söyledi.

Spora balamadan önce zamannn büyük bölümünü evinde geçirdiini belirten Adgüzel, çok sevdiim Mardini dahi gezemiyordum. Tek bama dar çkmaya korkuyordum, kendimi güvende hissetmiyordum. Kimi zaman annemle dar çkabiliyordum. Evde dört duvar arasndaydm. dedi.

Ayn takmda birlikte çalt kardeinin kendisinden önce spora baladn ve zaman içinde kardeinin hayata pozitif bakmaya baladn fark ettiini dile getiren Adgüzel, ayn engeli tad kardeinin olumlu durumundan etkilendiini aktard.

- Kendimi artk engelli gibi görmüyorum

Kardei gibi yaamnn deimesini isteyerek judoya baladn anlatan Adgüzel, bu branla ilgilenirken negatif enerjiyi üzerinden attn ifade etti.

Adgüzel, farkl kiilerle tantna, il dna çktna ve artk kendi bana dar çkabildiine iaret ederek Kendime güvenim geldi. Eskiden ailem bana Dar çkma, bana bir ey gelir, yanna ablan al, öyle çk. derdi. u an ailem de bana güveniyor. Kendimi artk engelli gibi görmüyorum. Tüm engellerimi atm. dedi.

- Hedefim önce milli takma seçilmek

Spora sadece sosyalleebilmek için baladn, Türkiye birincisi olmak gibi bir eyin aklndan hiç geçmediini vurgulayan Adgüzel, öyle devam etti:

Bana iki yl önce Türkiye birincisi olacaksn deselerdi asla inanmazdm, hatta gülüp geçerdim. Kendimi artk engelli gibi görmüyorum, hayatma renk geldi, karamsarl üstümden attm. imdiki hedefim önce milli takma seçilmek, sonra da ülkemi en iyi ekilde uluslararas müsabakalarda temsil etmek.

Engellilere müzik, resim, spor gibi farkl aktivitelere katlmalarn tavsiye eden Adgüzel, Yeter ki evlerinden çksnlar. Bu sayede benim gibi daha önce bilmedikleri bir yeteneklerini kefedebilirler. eklinde konutu.

- Zorluklar amaya çaltm

Müsabakada bronz madalya kazanan Ayegül Özba, engellilerin toplum tarafndan hor görülecekleri düüncesiyle bir eyler baarabileceklerine olan inançlarnn az olduunu belirtti.

Spora balama kararnn ardndan ailesinin Sen yapamazsn, Sen görmüyorsun, Dar çkamazsn eklindeki tepkileriyle karlatn ifade eden Özba, Elimden geleni yaptm, zorluklar amaya çaltm. Sonunda spora baladm. Hocalarmla birlikte çaltm, emeimin karln Türkiye üçüncüsü gelerek aldm. dedi.

Özba, elde ettii baarnn ailesinin kendisine olan bakn da deitirdiini dile getirerek ailesinin de zamanla kendisine inandn anlatt.

çok mutlu olduunu vurgulayan Özba, unlar söyledi:

nallah milli takma da girer, Türkiyeyi olimpiyatlarda temsil ederim. Beden eitimi öretmenliini çok istiyorum. Milli takma girdikten sonra engel ortadan kalkacak, inallah öretmen olabileceim. Engelliler dar çksnlar, sporla, müzikle ilgilensinler, benim gibi hayata çelme taksnlar.

- Hedefim dünya birincisi olmak

Ruken Adgüzelin kardei Yusuf Adgüzel, spora balamadan önce sosyallemede ve dar çkmakta büyük zorluk çektiini aktararak spora balamadan önce içlerinde bir korku hissettiklerini, arkada edinmekte de zorlandklarn anlatt.

Türkiye müsabakalarna katlmay hiç düünmediini ancak zaman içinde antrenman yaparak ampiyonalara katlmaya hak kazandn dile getiren Adgüzel, ümitler ve yldzlarda ikinci olduunu, 2 gümü madalya kazandn vurgulad. Adgüzel, Hedefim olimpiyatlara katlarak dünya birincisi olmak. diye konutu.

- Bu baar gurur verici

Kulüp bakan Mehmet Emin Gülen, görme engelli olarak halter branyla ilgilendiini, katld müsabakalarda Türkiye ve Avrupa ampiyonluu ile dünya ikincilii elde ettiini belirtti.

Engelli olmann hiçbir baarya engel olmadn yaayarak anladna dikkati çeken Gülen, önceleri bir ilçeden bir dier ilçeye gidemezken girdii milli takmla Brezilyaya kadar gittiini anlatt.

Kendisi de bir engelli olduu için dier engellilerin de hayatlarna renk katmak amacyla kulüp kurduunu bildiren Gülen, öyle konutu:

Allaha çok ükür güzel bir ortam yakaladk. Bu konuda ailelere çok i düüyor. Aileler, çocuklarn bu tür faaliyetlere katlmalarn salayp onlarn öz güven duygularnn gelimesini salamaldrlar. Kulübü rehabilite amacyla kurmutuk ancak bu süreçte çocuklarn yeteneklerini de kefettik. çocuklarmz Türkiye ampiyonasna götürdük. Bir hafta önce altn madalya ile Diyarbakra döndük. Bu baar gurur verici. çocuklarn morali yükseldi.

Gülen, sporcularnn imdiki hedefinin milli takma girip, Türkiyeyi uluslararas müsabakalarda temsil etmek olduunu dile getirdi.

Müsabakalara katlmalarnda Diyarbakrl hayrsever bir i adamnn da destek sunduunu anlatan Gülen, 3-5 Martta Antalyada düzenlenecek Türkiye Görme Engelliler Yüzme ampiyonasna katlabilmek için hayrseverlerden ve yetkililerden destek beklediklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git