Esed rejimi, Dera'da 6 sivili öldürdü

Esed rejimi, kontrol etmekte zorlandığı Dera'da eski askeri muhaliflerle çatıştı, bölgede gerginlik sürüyor

Haberler 20.03.2020 - 11:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bear Esed rejiminin Suriyenin güneyinde kontrol etmekte zorland Dera ilinde bir beldeye düzenledii topçu saldrsnda 3ü çocuk, 6 sivil öldü.

Yerel kaynaklardan alnan bilgiye göre, youn saldrlar sonras Temmuz 2018de Rusyann dayatt uzlayla Esed rejiminin girdii ve kontrol etmekte zorland Derada, gerginlik sürüyor.

Esed rejimi güçleri, dün Derann bat krsalnda eski askeri muhaliflerin yaad Celin beldesine girmeye çalt.

Beldeden bunun üzerine ayrlan muhalif heyet bu olay görüecekleri rejim güçlerinin saldrsna urad. Saldrda, 2 muhalif temsilci hayatn kaybetti, bir kii de yaraland.

Bu olayn üzerine bölgedeki eski muhalifler de beldeye girmeye çalan rejim askerleriyle çatt.

çatmada 8 unsurunu kaybeden rejim güçler geri çekilerek, beldeye topçu saldrs gerçekletirdi.

Saldrda 3ü çocuk, 6 sivil yaamn yitirdi.

Beldede gerginlik devam ediyor.

DERADAK SON DURUM

Orta Doudaki Arap Bahar dalgasnn Suriyeye de sçramas üzerine 15 Mart 2011de bir grup örencinin okul duvarna, Bear Esede hitaben, Ey doktor (Bear Esed) imdi sra sende yazmasyla balayan Suriyedeki halk ayaklanmasnn fitili, Dera ilinde atelemiti.

Rusyann ara buluculuunda rejimin muhaliflerle Temmuz 2018de yapt görümede, bölgede kalmak isteyenler uzlaya imza atarak ellerindeki ar silahlar rejim güçlerine teslim ederken, uzlamay reddeden gruplar ise zorunlu göçle ülkenin kuzeyine gönderilmiti.

Deradan ayrlmayan eski muhalif gruplar, rejim birliklerinin girdii Tafas, Dera el-Beled, Basra am gibi bölgelerde hafif ve orta silahlara sahip.

Anlama gerei kamu kurumlarna ait binalara rejim baya aslrken, söz konusu bölgelerde rejime ait sadece birer polis noktas bulunuyor.

Esed rejimi güçleri, Deray tümüyle ele geçirdiini ilan etse de kimlii belirsiz kiilerce suikast ve saldr giriimlerine maruz kalyor.

Dera merkez ve krsalnda rejimin askeri ve güvenlik noktalarn hedef alan bu saldrlarda aralarnda üst düzey askeri subaylarn olduu onlarca rejim unsuru öldü.

Bölge halk ise rejimi anlamaya uymas için uyarrken, tutuklular serbest brakmas için de sk sk gösteriler düzenliyor.

Ana Sayfaya Git