Futbolda ligler 12 Haziran'da başlıyor

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, "Şimdilik olmak kaydıyla, elimizde değişik senaryolarımız da bulunmakla birlikte ertelenen Süper Lig, TFF 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve Bölgesel Amatör Liglerimizi 12-13-14 Haziran haftasında başlatma kararı aldık." dedi.

Haberler 07.05.2020 - 01:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Futbol liglerinin balayaca tarih belli oldu!

Corona virüs pandemisi nedeniyle ara verilen Türkiye futbol liglerinde 2019-2020 sezonunun akbeti belli oldu. TFF Bakan Nihat Özdemir, yeni tip koronavirüs salgn nedeniyle ara verilen futbol liglerinin 12-13-14 Haziranda balatlacan açklad.

TFF Bakan Nihat Özdemir, liglerin balamasyla ilgili açklamalarda bulundu... Nihat Özdemirin açklamalar u ekilde;

Devletimizin ald kararlarla, sportif tedbirleri dünyada en hzl ekilde alan ülkelerin banda geliyoruz. 11 Martta ilk vakann görülmesinin ardndan, maçlarmz seyircisiz oynattk. lk ölümlü vakalar sonrasnda ise liglerimizi erteledik.

Futbola dönü için salk kurulumuz çok önemli bir çalma gerçekletirdi. Tüm tedbirleri içeren bir protokol hazrland, 1. ksmn kamuoyu ile paylatk. Müsabaka evresini de en ksa sürede kulüplere ve kamuoyuna duyuracaz. Koronavirüs salgn bütün dünyay sard ve 5 ay geçmesine ramen hala etkisini sürdürüyor. Bu süreci birlik ve beraberlik içerisinde en az kaypla atlatmaya çalyoruz. Dünyaya örnek bir mücadele gösterdik. Her gün daha iyiye gidiyoruz.

Salgn süresinde Türk futbolunun selametini düündük. Kulüplerimizin etkilenmemesi için elimizden geleni yaptk. Gençlik ve Spor Bakanmz Mehmet Kasapolu ile sürekli konutuk. Süper Lig kulüplerinin yan sra alt lig kulüpleriyle de görütük. UEFA ve FIFA ile görütük. Devletimizin tüm kurumlarnn desteiyle sezonu tamamlamay hedefliyoruz.

NHAT ÖZDEMR, SÜPER LGN BALANGIç TARHN VERD!

imdilik olma kaydyla elimizde deiik senaryolarmzn da bulunduunu belirterek ertelenen Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve bölgesel amatör liglerimizi 12, 13, 14 ve 15 Haziran tarihlerinde balatma karar aldk.

AMPYONLAR LG FNAL çN...

nallah liglerimizi en güzel ekilde Temmuz ay sonunda tamamlayacaz. Kupalarmz sahada vereceiz ve Austos aynda da UEFA ampiyonlar Ligi finaline ev sahiplii yaparak sezonu taçlandracaz.

ANA HEDEFMZ SALIK

Elimizde 10 ayr senaryo var. Bunlar bakanlklarmzla paylatk. Yarn Salk Bakanlmza bavuracaz ve onlarn bize verecekleri sistem içinde liglere balayp sezonu bitireceiz. Ana hedefimiz salk. En iyi çözümü bularak yola devam edeceiz. Ankaragücünde bir virüs saptanmtr. Bundan sonraki yolumuza Salk Bakanl ve Bilim Kurulunun kararlaryla devam edeceiz. Kendi bamza karar almayacaz. Salk Bakanl ve Bilim Kurulunun alaca kararlar biz TFF Bilim Kurulu olarak yorumlayp yolumuza devam edeceiz.

Maçlar nasl oynanacak? Hangi ehirlerde oynanacak? Türkiye Kupas ne olacak? Bunlarla ilgili plannz var m?

Bizim planmz var ama tek bana bunlar yeterli olmaz. Bu sebeple Salk Bakanl ve Bilim Kurulunun kararlar neticesinde TFF Bilim Kurulumuzun alaca kararlarla yolumuzu çizeceiz. Planlarmz hazr. Önceliimiz salk.

Lig baladnda ilerleyen haftalarda oyuncular sürekli tesislerde kalmayacak. Evlerinde veya darda enfekte olma ihtimalleri var. Bir oyuncu bütün takma yayabilir. Biz takmda 8-10 oyuncuda pozitif çkarsa ligi durdurur musunuz?

Bizim öyle bir planmz yok ama inallah böyle bir ey yaanmaz. Önemli olan Salk Bakanl ve Bilim Kurulunun katlmyla TFF Bilim Kurulu olarak yaynlayacamz Maç Oynama Protokolü rehberimiz olacak. Kulüplerimizin bu protokole dikkat etmesi lazm. Her tedbire ramen pozitif vaka çkarsa Salk Bakanl ile görüüp ona göre karar vereceiz.

Yaync kurulula ilgili son durum nedir?

Hepimizin bildii gibi beIN SPORTS ile 5 yllk sözlememiz var. 3. yl dolduruyoruz. ki yl daha var. Hedefimiz 5 yllk süreci tamamlamaktr. Görümeleri yapyoruz. Bütün ticari irketlerde olduu gibi beIN SPORTS da gelir kaybna uramtr, ayn kulüplerimiz gibi. Bunun için beIN SPORTSun sezon sonuna kadar bize ödeyecei 588 milyon TLlik bir rakam var. Ligler balarsa onlar da ödemelere hz verecek ve bunu tamamlayacak. Biz yolumuza onlarla birlikte yürümek istiyoruz.

26 TEMMUZDA LG BTRMEK STYORUZ

Hedefimiz 12-13-14 Haziranda ligi balatmak. Eer balarsak 26 Temmuzda ligi bitirmek istiyoruz. 7 tane hafta sonu 1 tane hafta içi maç oynayarak sezonu 26 Temmuzda bitirmek istiyoruz. Bu ekilde olursa Austos ayn tatil dönemi yapabiliriz. Bilindii gibi EURO 2020 2021e ertelendi. Takvimde sarkmalar olacak. Bütün her eyi göz önüne alarak biz de yeni sezon için kararmz verip duyuracaz.

SÜPER LGDE 14 TAKIM LGLERN OYNANMASINI STYOR

Tek ehirde futbol oynamak hiçbir zaman TFFnin önüne gelmedi. Bizim hedefimiz ligleri herkesin kendi stadnda oynayarak tamamlanmasn istemektir. Liglerin oynanmasn veya oynanmasn kimler istiyor bunu bilmiyorum. Yapm olduumuz görümeler içinde Süper Ligde 13 hatta 14 takm liglerin oynanmasn istiyor. 1. Lig takmlarndan ise 18 takmm 11i ligin oynanmasn istiyor.

Biz futbola dönerken en az hasar göreceimiz protokolü yaynladk. Kulüplerin buna uymasn istedik. Bu protokol sadece TFF Salk Kurulunun hazrlad protokoldü. Artk Salk Bakanl ve Bilim Kurulunun gönderecei yeni bir protokol yaynlayacaz. Buna uyulmas gerekiyor. nallah bu yeni protokole uyarak sezonu bitireceiz.

DAHA 35 GÜN VAR, çOK DAHA Y OLACAIZ

Geçen haftaki artlarla bugünkü artlar bir deil. Her gün iyileme yönünde hzl bir ekilde devam ediyoruz. Liglerin balama tarihi 12 Haziran. Daha 35 gün var. Ben inanyorum ki 35 gün deil 15 güne salk olarak daha iyi hale geleceiz. THY de uçularna 25 Mays gibi balamay planlyor. 35 gün sonra Türkiyenin nasl olacan soruyorsunuz. Ben inanyorum ki çok daha iyi olacaz. Seyahat etme frsatlarmz olacak, otellerimiz açlacak.

Alt liglerde fiziki zorluklar olacak. Plan nedir?

Türkiyede fiziksel yeterlilik anlamnda çok iyi stadyumlarmz ve illerimiz var. Olmayanlar da var. Bilim Kurulu çalmalar yürütürken biz de bütün kulüplerle görüüp artlara bakacaz. Hangi artlarda futbol oynanr? Hepsine bakacaz. Bu sene ampiyonlar Ligi maçlar saat 3:00da balad. Bu zor bir süreç bunu bir ekilde atlatmak istiyoruz. Scaklk, hava durumu, fiziki artlar. Hepsini masaya yatrp yol haritas belirleyeceiz.

UEFA ile istiareniz ne durumda? ampiyonlar Liginin geri kalan maçlar için bir talep oldu mu?

TFF Bakan Yardmcmz Servet Yardmc, ayn zamanda UEFA yönetim kurulu üyesi. Mete Düren bizim de UEFAnn Salk kurulunda. Bütün bu arkadalarmz devaml olarak UEFA ile görümektedir. UEFA liglerin Temmuz sonuna kadar bitilmesini istiyor. UEFA ve Austosta kendi kupalarn oynatp bitirmeyi hedefliyor. UEFAnn bu ay sonunda bir toplants var. 25 Maysa kadar bütün Avrupa liglerinin nasl sonlanacana kadar federasyonlardan cevap bekliyor. O toplantya kadar her ey ortaya çkm olacak. Belarus futbola devam ediyor. Hollanda ve Fransa ligleri bitirdi. Almanyada Merkelin onayyla 22 Maysta oynayacak. Biz de bugün geri dönü tarihimizi açklad. Burada önemli olan spanya, talya ve ngiltere ligi. Dün talya Spor Bakan açklama yapt ve ligleri oynayarak bitirmek istiyoruz dedi. nanyorum ki nasl ülkemiz salkta baarl olduysa sporda ve futbolda da baarl olduumuzu bütün dünyaya göstereceiz.

Fatih Terim, Beikta maç sonras Canmzdan önemli deil. Ligleri iptal edelim demiti. Oynamak istemeyen kulüplerden birisi Galatasaray m?

14 takm istiyor demem bir tahmindi. Kulüpler Birlii Bakan Sepil ile her gün görüüyoruz. 12-13-14 takm liglerin oynanmasn istiyor. Ligler oynanrsa yaync kurulutan 588 milyon Tl almamz söz konusu. Aldmzda da bunu takmlara datacaz. Takmlarmz oynayarak para kazanacaklar. Seyircisiz oynanan 26. hafta çok tartld. Biz geriye bakmak istemiyoruz. Tek hedefimiz ligi oynayarak tamamlatmak. Tabii ki seyircisiz oynatlacak. ampiyonlar ligi finali için üzerimizde bir bask yok. Ligi Temmuz sonunda bitirmek istiyoruz. Austosa sarkabilir mi? Sarkabilir. Austos ortasna kadar sarkabilir sorun yok.

Yabanc snr için karar almay düünüyor musunuz?

Her ey normal devam etseydi baz deiiklikler yapacaktr ancak bu dönemi yaadktan sonra her ey deiecek. Kulüplerimizle görüerek bu konuda bir karar alacaz. Acele etmeyeceiz. stiare ederek bir karar alacaz.

Siz bir futbolcu olsaydnz tam motivasyonla oynayabilir miydiniz?

Bu süreçte ne kendi i hayatm ne de TFF Bakanlm ihmal etmedim. Görevim neyse yapmaya çaltm. Futbolcularmzn da görevi sahaya çkp futbolunu oynamak. Bunun için ellerinden gelen her türlü imkanlar kullanmallar. Sosyal hayatlarna dikkat etmeliler. Virüsten korunarak sahaya çkp elinden gelen mücadeleyi göstermeliler.

Salgnda çok iyi bir gelime olursa 4-5 hafta kala maçlarn seyircili oynanma ihtimali olur mu?

Bugün artlar bu ekilde olduu için bu karar aldk. Allaha dua edelim kalan 8 haftann 4 haftasn seyircili oynayalm. Bu bizim duruma göre alacamz bir karardr. Kulüplerimiz de bu karara uyacaktr. artlar düzelirse son 4 hafta seyircili maçlara dönebiliriz.

Maçlardan önce PCR testi yaplmas öngörülüyor. Bunu herkese yaplmas mümkün mü?

Salk Kurulumuzun ald kararlar harfiyen uygulayacaz. Uygulamazsak bu ligleri balatmazlar. Ne gerekiyorsa o yaplmadan maçlarn oynanmasna devlet müsaade etmez. Salgndaki bu kadar baarya uyan devletimiz maçlar için bunu bozmaz. Biz de bu kurallar uygulayacaz.

Temmuz aynda maçlarn scaklkla ilgili saat uygulamas çalmanz var m?

TFFde maç planlama konusunda nemli bir ekip var. Onlar çalmalarn devam ettiriyorlar. Maçlar hangi saatte, hangi günde oynanr. Hepsine bakacaklar. Yaync kurulula da konuarak program yapp yolumuza devam edeceiz.

Böyle bir dönemde TFF Bakan olduunuz için kendinizi ansl görüyor musunuz?

Ben böyle bir yata bu salgnla kar karya geldiysem kendimi ansl görmem. Devam edebilseydik 1-2 hafta içinde ampiyon belli olacakt. Kupalar verrmeye balayacaktr. Liglere yükselenler belli olacakt. Sezonu bitirme günlerindeyiz. Bunun ardndan ampiyonlar Ligi finali stanbulda oynanacakt. Ardndan EURO 2020 balayacakt. Bunlar kaçrdm için kendimi anssz görüyorum.

Futbola dönü protokolünün denetimi nasl yaplacak? Uymayanlara ceza söz konusu mu?

Bu protokolü uygulamak bizim görevimiz. Hem TFF Salk Kurulu, Hem de Salk Bakanl bu denetimleri yapacak. Köylerde bile gerekirse denetim yaplacak.Karar neye göre verdiniz?

Dün Salk Bakanmz Fahrettin Koca ile görütük. Sonra kendisi bir açklama yaptk ve karar federasyon verecek dedi. Ben o toplantda bakana yol haritamz sundum. Bu sabah da yönetim kurulunda toplandk. Yol haritamz paylap bakanla konumamz anlattm. Oy birliiyle bu karar aldk.

Kötü senaryoda ligleri durdurmak veya yeniden askya almak gerekirse senaryolar ne olacak?

Elimizde 10 senaryo var. Balama gününe 25 gün var. 45 gün önce ligleri durdurmutuk. nallah 35 gün sonra ülkemiz daha iyi durumda olacak. Liglere baladk büyük problemler oldu, 2. dalga oldu. Ara vermemiz gerekti ya da gerekmedi. Buna bir ey diyemem. O günkü artlara göre karar vereceiz. Kimi ampiyon yaparz, kimi ampiyonlar Ligine yollarz. Bunlar konumadk. çünkü gündemimizde yok. O gün bu gelimeler olursa oturur düünerek ve danarak gerekli kararlar alrz.

Futbolu balatma karar vererek bütün sorumluluu alyor musunuz?

Bu karar alacak tek kurum TFFdir. Biz bugün toplandk ve bu karar aldk. Sorumluluk derken biz liglerin balamasna Salk Bakanl ve Bilim Kurulundan aldmz görülerle karar verdik. Hazrlayacamz protokole kulüplerimizin uymasn istiyoruz. Bu protokole uyulmas halinde inanyorum ki herhangi bir olay yaamadan ligleri götürürüz. Liglerde bir olay görürsek oturup yeni kararlar almak için görüeceiz.

lk günlerde gelen eletirilerden dolay krgnlk var m?

Biz görevimizi yapyoruz. Bizi eletiren çok var. Sosyal medyadan yazanlar da var. Biz Türk futbolu için en dorusu için çalyoruz. Üzüldüümüz durumlar oluyor tabii ki ama iimizi en iyi ekilde yapmak istiyoruz. nallah liglerimizi en iyi ekilde sorunsuz tamamlayacaz. Bu iimiz hayatn bir parças.

Bu gelimenin ardndan gözler Süper Ligde 27. hafta maçlarna çevrildi. te 12-13-14 Haziranda oynanacak karlamalarn program

Antalyaspor - Alanyaspor

Antalyaspor - Alanyaspor

Denizlispor - Trabzonspor

Fenerbahçe - Sivasspor

Göztepe - Gençlerbirlii

Kasmpaa - çaykur Rizespor

Kayserispor - Gaziantep FK

Konyaspor - Baakehir FK

MKE Ankaragücü - Galatasaray

Yeni Malatyaspor - Beikta

Ana Sayfaya Git