Futbolmatik sistemiyle!

Futbolcular "Futbolmatik" sistemiyle çalışarak performansını artıracak

Haberler 03.04.2020 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Samsunda uzay ve uçak mühendisi Yusuf Kahveciolu öncülüünde 17 kiilik ekip tarafndan, yapay zeka kullanarak futbolcularn performansn artrmak amacyla Futbolmatik sistemi gelitirildi.

Kahveciolu ile elektrik, elektronik, bilgisayar, makine, mekatronik mühendislerinin yan sra yazlmclar, spor ve salk, bilim insanlarnn aralarnda bulunduu 17 kiilik ekip, 10 yl önce futbolcularn performansn gelitirmek üzere bir sistem üzerinde çalmaya karar verdi.

Hazrlklarn tamamladktan sonra Futbolmatik ad verilen sistemi 7 yllk çalma sonucu yerli imkanlarla tamamlayan ekip, mini bir hal saha olan sistemle futbolcularn teknik kapasitelerini gelitirmeyi amaçlyor.

Bilgisayar kontrolünde çalan sisteme, sahaya gelen futbolcunun bilgileri giriliyor. Bu verileri yapay zeka ile ileyen sistem, ksa sürede futbolcunun tüm davranlarn tahlil ediyor, zayf yönlerini, eksikliklerini, hzn, kondisyonunu ölçüyor.

çalmaya balayan futbolcuya sistem, farkl noktalardan toplar gönderiyor. Futbolcu da topu sistemin renkli klarla gösterdii yere doru çabuk ve doru ekilde atmak için çaba harcyor.

Yapabildiklerini ve hatalarn tespit eden sistem, futbolcunun zaman içindeki geliimini ölçüyor, hem kendi geçmiiyle hem de dier futbolcularla kyaslayabiliyor, çalma stratejisi ve planlarn ortaya koyuyor.

- çinde insann aktif olarak yer ald bir bilgisayar oyunu gibi

Samsun Organize Sanayi Bölgesindeki atölyesinde Futbolmatik sistemini kuran Kahveciolu, AA muhabirine, sistemi Türk futboluna katk salamak ve baarl futbolcular yetitirmek için oluturduklarn söyledi.

Günümüzde futbol da dahil, içinde teknoloji bulunmayan hiçbir eyin yaamasnn mümkün olmadn vurgulayan Kahveciolu, Gelitirdiimiz sistemin benzeri baz ülkeler tarafndan kullanlyor ancak biz tamamen yerli imkanlarla ve benzerlerinin çok daha ileri seviyesini yaptmz, baarl olduumuzu iddia ediyoruz. Futbolcuyu tanmak, performansn ölçmek, geliimini takip etmek ve her gün daha iyisini yapmaya çalmak çok önemli. dedi.

Sistemlerinin futbolcuyu, yapt deil yapamad hareketlere göre çalmaya zorladn ve geliimini saladn anlatan Kahveciolu, çinde insann aktif olarak yer ald bir bilgisayar oyunu gibi. Futbolcunun baarsna odakl bir sistem. çok youn ve etkili çaltrldnda en az be misli ksa zamanda futbolcu yetitirilebiliyor ya da en iyi dediimiz bir futbolcuya bile çok ksa zamanda baka mükemmel yetenekler kazandryor. ifadelerini kulland.

Kahveciolu, tüm testleri tamamlanan sistemi ilk olarak Samsunda kuracaklarn ve genç yeteneklerin gelimesine destek salanacan dile getirerek, unlar kaydetti:

Dededen kalma usullerle günümüzde baarl olma ansnz hiç yok. Gelitirdiimiz sistem sayesinde Türkiye yabanc futbolcu getiren deil ihraç eden ülke olacak. Bu sistemle gelecein futbolcularn yetitirip ülke futboluna katk sunacaz. Sonuç odakl çalan bir sistem. Her futbolcunun karnesini çkaryor. Ölçemediiniz eyi yönetemezsiniz.

Futbolmatik sistemini inceleyen Samsun Gençlik ve Spor Müdürü smail Kasapolu da sistemi ülkenin futbol projesi haline getirmek istediklerini söyledi.

Projeyi önemsediklerini belirten Kasapolu, Yeni yeteneklerin kazanlmasnda çok önemli bir çalma. Hem ehrimizde hem de Türkiyedeki tüm futbol kulüplerine büyük katklar salayacana inanyorum. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git