Galatasaray, Avrupa'da 285. kez sahne alıyor

UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu'nda bugün Fransa'nın PSG ekibine konuk olacak sarı-kırmızılı takım, Avrupa kupalarında geride kalan 284 maçında 99 galibiyet elde ederken, 110 mağlubiyet yaşadı.

Haberler 11.12.2019 - 01:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UEFA ampiyonlar Ligi A Grubu 6. ve son hafta maçnda bugün Fransann Paris Saint-Germain (PSG) ekibine konuk olacak Galatasaray, Avrupa kupalarnda 285. karlamasna çkacak.

Sar-krmzl takm, Avrupa kupalarnda daha önce çkt 284 müsabakann 99undan galibiyetle ayrld. 110 karlamada rakiplerine malup olan Galatasaray, 75 mücadeleyi ise beraberlikle tamamlad.

Avrupa arenasnda rakip fileleri 377 kez havalandran sar-krmzlar, kalesinde ise 423 gole engel olamad. Avrupa kupalarnda 99 kez sahadan üstün ayrlan Galatasaray, yarn kazanmas durumunda bu kulvarda 100. galibiyetini elde edecek.

- Müzede 2 Avrupa kupas

Türkiyenin Avrupa kupalarndaki en baarl ve tecrübeli futbol takm olan Galatasaray, iki kez kupa kazanma baars gösterdi.

Sar-krmzl takm, Avrupada ilk kupasna mevcut teknik direktör Fatih Terim yönetiminde 1999-2000 sezonunda ulat. Galatasaray, finalde Arsenal saf d brakarak UEFA Kupasn Türkiyeye getirdi.

Galatasaray 2000 ylnda ise UEFA Süper Kupay, teknik direktör Mircea Lucescu idaresinde Real Madridi eleyerek kazand.

- Avrupada önemli baarlar

Galatasaray, UEFA Kupas ve UEFA Süper Kupann dnda Avrupada birçok önemli baarya imza att.

ampiyon Kulüpler Kupasnda 1 kez yar final ve 2 kez de çeyrek final oynayan sar-krmzllar, UEFA ampiyonlar Liginde ise 3 kez son 8 takm arasnda kendisine yer buldu.

ampiyon Kulüpler Kupasnda ilk kez çeyrek finale 1962-1963 sezonunda yükselen ve talyan ekibi Milana elenen Galatasaray, 1969-1970 sezonunda ise Polonyann Legia Varova ekibine yine çeyrek finalde boyun edi.

Galatasaray, teknik direktör Mustafa Denizli idaresinde ald baarl sonuçlarla Avrupa Fatihi unvann kazand, Neuchatel Xamax ve Monaco zaferlerine imza att 1988-1989 sezonunda ampiyon Kulüpler Kupas yar finaline adn yazdrd ancak Rumen ekibi Steaua Bükree elenerek final hayallerini rakibine kaptrd.

Organizasyon adnn UEFA ampiyonlar Ligine çevrilmesinin ardndan ise sar-krmzl takm, Manchester United zaferine imza att ve tarihinde ilk kez UEFA ampiyonlar Ligi gruplarna kald 1993-1994 sezonunda son 8 takm arasna girmeyi baard. O dönemde 4erli 2 grubun yer ald ampiyonlar Ligi statüsünde bu tur, grup maçlar olarak adlandrlp çeyrek final olarak gösterilmese de sar-krmzllar Avrupann en iyi 8 takm arasna girdi.

Galatasaray, teknik direktör Mircea Lucescu yönetiminde 2000-2001 sezonunda çeyrek finale yükseldi. ki ayr turda gruplardan çkarak son 8 takm arasnda kendisine yer bulan Galatasaray, çeyrek finalde Real Madride elendi.

Sar-krmzl takm, 2012-2013 sezonunda ise teknik direktör Fatih Terim yönetiminde baarl bir performans ortaya koydu ve UEFA ampiyonlar Liginde çeyrek final oynamay baard. Galatasaray, 2000-2001 sezonunda olduu gibi yine çeyrek finalde Real Madride elenerek organizasyona veda etti.

Galatasaray, Avrupa kupalarnda Real Madrid, Barcelona, Milan, Juventus, Manchester United, Liverpool, Paris Saint-Germain, Borussia Dortmund ve Arsenal gibi büyük kulüplere kar da galibiyetler alarak taraftarlarnn yüzünü güldürdü.

- Kurayla 1 kez elendi, 1 kez tur atlad

Galatasaray, Avrupa kupalarnda iki takmn yeniememesi durumlarnda geçmite uygulanan kura çekme yönteminin, çeyrek final öncesinde bir kez kurban, bir kez de ansl taraf oldu.

ampiyon Kulüpler Kupasnn 1963-64 sezonu 2. turunda sviçre ekibi Zürihle eleen Galatasaray, ilk maç deplasmanda 2-0 kaybedip, evindeki maç ise 2-0 kazand. O dönemdeki uygulamaya göre tarafsz saha olarak talyann bakenti Romada oynanan 3. maçn sonucu da 2-2 bitince, çekilen kura sonucunda Zürih turu geçip adn çeyrek finale yazdrd.

Sar-krmzl ekip, 1969-70 sezonunda ise ampiyon Kulüpler Kupas 2. turunda çekoslovakya ekibi Spartak Trnava ile kar karya gelip, ilk maç deplasmanda 1-0 kaybettikten sonra rövan maçnn normal süresini ise ayn skorla galip tamamlad. Uzatma bölümünde de skor deimeyince yine kura çekimine gidildi ve bu kez ansl taraf olan Galatasaray, çeyrek finale yükseldi.

- En farkl galibiyet ve malubiyet

Galatasaray, Avrupa kupalarndaki en farkl galibiyetini srail ekibi Maccabi Netanya, en farkl yenilgilerini ise Alman ekibi Bayern Münih ve spanya temsilcisi Real Madrid karsnda yaad.

UEFA Avrupa Ligi 2009-2010 sezonu 3. ön eleme turu rövan maçnda srailin Maccabi Netanya ekibini konuk eden sar-krmzl ekip, Ali Sami Yen Stadnda oynanan maç 6-0 kazanarak Avrupa kupalar tarihindeki en farkl galibiyetine ulat.

Sar-krmzl takm, 1972-1973 sezonunda ampiyon Kulüpler Kupas 1. turunda Alman ekibi Bayern Münihe, bu sezon da ampiyonlar Liginde Real Madride 6-0lk skorlarla kaybetti ve tarihinin en farkl yenilgilerini ald.

- Fransz takmlaryla 19. maç

Sar-krmzl takm, Avrupa kupalarnda Fransa ekipleriyle 19. kez kar karya gelecek.

Galatasaray, Fransa temsilcileriyle yapt 18 maçta 6 galibiyet alrken, 8 kez malup oldu. Sar-krmzl ekibin, bu ülke takmlaryla oynad 4 maç ise beraberlikle tamamland.

Fransz ekiplerine 19 gol atan Galatasaray, kalesinde 29 gol gördü.

Galatasaray, yarnki rakibi PSG ile daha önce oynad 5 karlamada ise 2 galibiyet ve 3 malubiyet yaad.

+++++

Galatasaray, Avrupada 12 maçtr kazanamyor

- UEFA ampiyonlar Liginde bugün Fransann Paris Saint-Germain takmna konuk olacak sar-krmzl ekip, Avrupa kupalarnda çkt son 12 müsabakada 4 beraberlik, 8 yenilgi yaad

- Galatasaray, uluslararas arenada çkt son 19 d saha maçnda galip gelemedi

- Sar-krmzl ekip, d sahadaki son 7 Avrupa kupas maçnda rakip fileleri havalandramad

UEFA ampiyonlar Ligi A Grubunun 6. ve son haftasnda bugün deplasmanda Fransann Paris Saint-Germain takmna konuk olacak Galatasaray, Avrupa kupalarnda çkt son 12 maçta galibiyet sevinci yaayamad.

Türkiyenin Avrupa kupalarndaki en baarl takm olan Galatasaray, son yllarda mazisini aryor. Müzesinde UEFA Kupasn ve UEFA Süper Kupay bulunduran ve Avrupa kupalarnda elde ettii baarlarla dikkati çeken sar-krmzl ekip, son sezonlardaki kötü grafiiyle eski günlerini özlüyor.

Son 2 sezonda Türkiyeyi UEFA ampiyonlar Liginde temsil eden Galatasaray, Avrupa kupalarnda çkt son 12 maçta galibiyet elde edemedi.

Avrupa kupalarndaki son galibiyetini geçen sezon UEFA ampiyonlar Liginin ilk maçnda Rusya temsilcisi Lokomotiv Moskovay 3-0 yenerek elde eden sar-krmzl takm, bu müsabakann ardndan istedii sonuçlar alamad.

Galatasaray, Lokomotiv Moskova galibiyetinin ardndan geçen sezon UEFA ampiyonlar Ligindeki 5 karlamada bir beraberlik alp 4 kez malup oldu. UEFA ampiyonlar Liginin ardndan UEFA Avrupa Liginde iki karlamaya çkan Galatasaray, birer beraberlik ve yenilgiyle Avrupa defterini kapatt.

Sar-krmzllar, bu sezon UEFA ampiyonlar Ligi A Grubundaki ilk maçnda deplasmanda Belçika temsilcisi Club Brugge ile berabere kalrken, sahasnda Fransann Paris Saint-Germain takmna malup oldu. Galatasaray, sonrasndaki iki müsabakada spanyann Real Madrid takmna yenildi. Sar-krmzl ekip, son olarak Club Brugge ile sahasnda 1-1 berabere kald.

- Deplasman galibiyetini unuttu

Galatasaray, Avrupa kupalarnda deplasmanda çkt son 19 müsabakada galibiyet sevinci yaayamad.

Avrupa kupalarndaki son d saha galibiyetini, 2012-2013 sezonunda UEFA ampiyonlar Liginin son 16 turunda Almanyann Schalke 04 takmyla yapt maçta alan sar-krmzllar, sonrasnda d sahadaki 19 karlamadan üstün ayrlamad.

Sar-krmzl ekip, söz konusu dönemdeki 19 d saha mücadelesinde rakiplerine 15 kez yenilirken, 4 karlamay da beraberlikle tamamlad.

- D sahadaki son 7 maçta golü yok

Galatasaray, Avrupa kupalarnda deplasmanda yapt son 7 müsabakada da gol atamad.

Uluslararas organizasyonlardaki son deplasman golünü 2015-2016 sezonunda talyann Lazio takmyla UEFA Avrupa Ligi son 32 turunda yapt maçta kaydeden sar-krmzl ekip, sonrasndaki 7 d saha maçnda fileleri havalandramad.

Sar-krmzllar, gol atamad söz konusu müsabakalarda srasyla Östersundsa 2-0, Portoya 1-0, Schalke 04 ve Lokomotiv Moskovaya 2-0lk skorlarla malup olurken, Benfica ve Club Brugge ile 0-0 berabere kald.

Galatasaray, son d saha maçnda ise Real Madride 6-0 kaybetti.

- ampiyonlar Liginde hasret 16 maç

Galatasarayn UEFA ampiyonlar Ligindeki deplasman galibiyeti hasreti ise 16 maç oldu.

Sar-krmzl takm, Avrupann futboldaki en büyük organizasyonunda d sahadaki son 16 karlamada galibiyet alamad.

Devler Ligindeki son deplasman galibiyetini 2012-2013 sezonu son 16 turunda Almanyann Schalke 04 takm karsnda 3-2lik skorla alan Galatasaray, sonrasndaki 16 d saha maçnda 3 beraberlik, 13 malubiyet yaad.

Sar-krmzl takm, bu müsabakalarda 8 gol kaydederken, kalesinde 39 gole engel olamad.

- ampiyonlar Liginde deplasmanda sadece 5 maç kazand

Galatasaray, UEFA ampiyonlar Liginde deplasmanda u ana kadar oynad maçlarda sadece 5 kez galip gelebildi.

Sar-krmzl takm, bu kulvarda rakip sahalarda çkt 57 karlamann 5ini kazanp, 11inde berabere kald. Galatasaray, 41 d saha mücadelesinde ise rakiplerine yenildi.

Galatasaray, ampiyonlar Ligindeki deplasman maçlarnda att 43 gole karlk kalesinde 119 gol gördü.

Ana Sayfaya Git