Hamza Hamzaoğlu: Liglerin tescil edilmesinden yana değilim

Gençlerbirliği Teknik Direktörü Hamza Hamzaoğlu, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle liglerin ertelenmesinin ardından nasıl bir yol izlenmesi gerektiği, futbolcuların mental durumları ve kişisel hedefleri ile ilgili Demirören Haber Ajansı'nın (DHA) sorularını yanıtladı.

Haberler 14.04.2020 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs nedeniyle ertelenen liglerin tescil edilmesine ilikin soruya Hamza Hamzaolu, liglerin çok mecbur kalmadkça tescil edilmesinden yana olmadn belirterek, Oynanmam 8 hafta var. Bana göre adaletsiz bir karar gibi olur diye düünüyorum. Bizim bu 8 haftay ne yapp edip oynamamz lazm. Önce bu süreci tamamlayp daha sonra yeni bir sezona geçilmesi taraftarym, ona göre bir planlama yaplmasndan yanaym dedi.

FUTBOLCULAR BÜYÜK KAYIPLARLA DÖNECEK

Hamza Hamzaolu, koronavirüs sürecinden sonra pek çok futbolcunun sahaya hazr dönmesinin kolay olmayacan vurgulayarak, Bu kadar zaman sadece futboldan uzak olmak deil ayn zamanda koronavirüsün getirdii psikolojik durumla da mücadele etmemiz gerekecek. Önce oyuncularmzn salkl bir zihin yapsna kavumas gerekir ki antrenmanlarmz salkl bir ortamda yapabilelim. Oyuncular sadece evlerinde antrenman yapyorlar. Geldiklerinde büyük kayplarla gelecekler. Biz mümkün olduunca onlar en az kaypla tekrar geri kazanmaya çalyoruz fakat büyük kayplarla gelecekler geriye. Tekrar ona göre bir planlama yapmamz gerekiyor. Federasyonun bize sunaca süreye de bal, 2 hafta m, 3 hafta m yoksa 10 gün mü olacak buna göre de antrenmanlarmz planlayp ilk maça mümkün olduunca en hazr ekilde balamamz gerekecek. Bütün kulüpler ayn durumda olaca için maçlarn sonuçlarna çok tesir edeceini düünmüyorum. Herkes ayn artlarda hazrlanacak. Dolaysyla ilk 3-4 haftay çok yüksek tempoda oynayacamz düünmüyorum. Sakatlklar, kendini gösterebilir. Bize çok i düünüyor. Doru planlama yapmamz gerekiyor diye konutu.

MAA NDRMLERNDE KULÜPLER KAZANçLARINA GÖRE HAREKET EDECEK

Kulüpten gelen bir maa indirimi yapma durumu söz konusu mu? sorusuna Hamzaolu, direkt maalardan indirim beklemenin doru olmadn belirterek, Eer yaync kurulu bu maçlar yaynlayacaksa bu paralar kulüplere ödeyecek. Kulüplere ödeyecekse o zaman kulüpler de oyunculara ve teknik adamlara ödeyecek. Ama diyelim ki bu paralar belki yaync kurulu tarafndan verilmeyebilir, kulüpler de zaten kazancna göre hareket edecek. Tabi o süreçte kontrat devam eden oyunculardan kayb orannda indirim talebinde bulunabilir kulüpler. Ben burada oyuncularn da teknik adamlarn da bunu olumlu karlayacan düünüyorum. çünkü olaanüstü bir süreç yayoruz. Bunu hepimiz yayoruz, dolaysyla kazanc nasl paylatysak bugüne kadar kayba da ortak olmamz gerekir. Ama herkesin ayn oranda bunu göüslemesi gerekir. Buradan ne oyuncular ne kulüpler ne de yaync kurulu kendine kar elde etmeye çalmal. Maalesef bu tarz durumlarda bir frsatçlk kendini gösteriyor. Buna frsat vermeden, herkes kendi orannda bence bu yükü omuzlamaldr. Bu daha adil bir duru olacaktr ifadelerini kulland.

TAKIM OLARAK OYUNU GELTRMEYE HTYACIMIZ VAR

Gençlerbirlii olarak çok fazla eksikleri olduunu düünmediini dile getiren Hamza Hamzaolu, Takmla ilgili çok büyük skntlarmz olduunu düünmüyorum. Oyun anlamnda tabi ki kendimizi gelitirmemiz gereken taraflar var. Oynadmz oyunu daha pekitirmemiz gerekiyor. Her maç bir öncekinden daha iyi olmamz gerekiyor. Oyunumuzu ve oyuncularmz gelitirmeye ihtiyacmz var. Bunlarla ilgili çalmalarmz zaten sürdürüyorduk, bunlar devam ettireceiz. çok fazla eksiimiz olduunu düünmüyorum. Sadece hep beraber zaman geçirmeye, beraber oynama uyumunu pekitirmeye ihtiyacmz var dedi.

GELECEKTE MLL TAKIMA VE YURT DIINA OYUNCU VERECEK ALTYAPIMIZ VAR

Hamza Hamzaolu, alt yap anlamnda Gençlerbirliinin iyi durumda olduunu belirterek, Alt yapda ve birçok ya grubunda çok yetenekli oyuncularmz yetiiyor u anda. Burada alt yap hocalarmza da teekkür ediyorum, doru eitimle her eyden önce iyi sporcular yetitiriyorlar. Bu bizim için çok çok önemli. Onun yannda futbol anlamnda da oynadklar mevkiinin gereklerini yerine getiren ve bunlar tamamen örenerek gelen bir alt yapmz var. Bundan dolay da mutluyuz ve umutluyuz da gelecekle ilgili. Hem mili takma hem de yurt dna iyi kulüplerde oynayacak oyuncular vereceimizi düünüyorum eklinde konutu.

ÖNÜMÜZDEK BRKAç SENEDE ANADOLUDAN AMPYON çIKACAK

Anadolu takmlarndan ampiyon çkabileceini ve rekabetin kztn vurgulayan Hamzaolu, çünkü artk son senelerde gelirlerin de Anadolu kulüplerine doru bir ekilde datlmasyla birlikte Anadolu kulüpleri iyi oyuncular transfer etmeye baladlar. Alt yaplarna biraz daha yatrm yapp oradan oyuncu yetitirmeye baladlar. Rekabet kzt. Son senelerde bakyorsunuz dört büyüklerin dnda ite Bursaspor da beinci büyük olarak ampiyonlua adn yazdrd. Bursaspor ampiyon olduktan sonra dier kulüpler de bu hedefi yava yava koymaya balad. te Baakehir senelerdir ampiyonlua oynuyor, belki de bu sene olacaklar, bilemeyiz. Anadoludan da mutlaka önümüzdeki birkaç sene içinde bir ampiyon çkabilir. Bu hiç de sürpriz olmaz dedi.

GALATASARAYDA GÖREV DÜERSE TEKRAR GDERM

Hamzaolu, kariyer hedeflerinin neler olduu sorusuna, leride milli takm çaltrmay ben de her teknik adam gibi isterim. Galatasarayda tekrar görev düerse camiama gidip tekrar hizmet etmek isterim diyerek sözlerini öyle sürdürdü:

Bunlar benim hedeflerimde olan eyler fakat bu hedeflere gitmek için herhangi bir çabam yok. Benim öyle bir felsefem var, ben bulunduum yerde en iyisi yapmakla mükellefim. Bugün Gençlerbirlii kulübündeyim yarn baka bir kulüpte olabilirim orada da ayn ekilde o kulübe yapabildiimin en iyisi yapmak için çaba gösteririm. Ondan sonra ben milli takma gideyim, yurt dna gideyim gibi bir çaba içerisinde olmam. çünkü benim bulunduum yerde yaptm iin beni o noktalara tamasn isterim. Tabi ki ben de yurt dnda iyi kulüplerde antrenörlük yapmak istiyorum. Bu hedeflerim arasnda var ve bunu hep dile getiriyorum. Bu tür hedeflerim var, bunlar hiçbir zaman kaybolmad vazgeçmedim bu hedeflerimden.

PANDEMDEN SONRA YURT DIINDAN OYUNCU GETRMEK KOLAY OLMAYACAK

Koronavirüs salgn sonrasnda nasl bir futbol düzeni olacana ilikin Hamzaolu, Yaadmz pandemiden sonra yurt dndan oyuncu getirmek de kolay olmayacak. Oyuncularn ailelerin bulunduu ülkelerde kalmay daha çok tercih edecekler. Her kulübün alt yapsna önem vermesi gerekir. Bizde maalesef her ey parayla deerlendiriliyor, parayla ölçülüyor. Alt yapya yaplan masrafn karlnda oradan 1 ya da 2 oyuncu yetiiyor, buna demez diye düünüyorlar. Maalesef bu tür yöneticilerle çaltk daha önce, bu tarz bak açsn iyi biliyorum. Yalnz unutmayalm ki alt yaplar sadece kulübe oyuncu yetitirmiyor, sosyal sorumluluu da üstleniyorlar. nsanlara spor yapma imkan sunuyorlar. Spor disiplinini, spor ahlakn öretiyorlar. Burada sadece oyuncu yetimesine gerek yok, bilinçli taraftarlar, belki hakemler, belki spor yazarlar yetiiyor. Buradan belki ald eitimle çok iyi, ahlakl i adamlar yetiiyor. çünkü spor gerçekten insan geliimi için çok önemli bir unsur. Kulüpler alt yaplaryla sadece oyuncu deil, topluma salkl, çalkan bireyler yetitirmek için varlar diye konutu.

MLL TAKIM ENOL HOCA LE DORU EKLDE LERLYOR

Hamza Hamzaolu, milli takmn iyi bir çizgide olduunu ifade ederek, çok genç bir kadromuz var. 10-15 sene daha bu jenerasyon hizmet edecek. enol hocayla beraber milli takmn çok doru bir ekilde ilerlediini görüyorum. Biz de kulüpler olarak alt yaplarmzdan oyuncu yetitirerek milli takma katk salamaya çalacaz. Hep birlikte Türk futbolunu hem Avrupa ampiyonalarnda hem de dünya kupalarnda boy gösteren bir konuma getirmek durumundayz. Maalesef iç çekimeler, kendi aramzdaki rekabetten dolay biraz bunu atladk. nallah bu pandemiden sonra egolarmz törpülenmi, birbirimize olan sevgimiz daha da artm bir ekilde yavalarz. Sadece kendimizi düünmez, karmzdakinin de haklarn gözetiriz ve faydal oluruz dedi.

SAKN KALALIM, DUYARLI OLUP EVE KALALIM

Son olarak topluma mesajn ileten Gençlerbirlii Teknik Direktörü Hamza Hamzaolu, sözlerini öyle tamamlad:

u kritik durumda herkes evde kalsn. Lütfen herkes çok duyarl olsun. Bu topyekn hareket ederek üstesinden gelebileceimiz bir olay. Tela yapmayalm, en büyük tehlike budur. Sakin kalalm, ne yaptmz bilelim ve inallah doru hareket ederek bu pandemiden de hem ülke hem de dünya olarak kurtulalm. Lütfen herkes duyarl olsun ve evde kalsn.

Ana Sayfaya Git